top of page

Lehet perelni a Facebookot is!

(...) Megéri perbe hívni a Facebookot, mert lehet nyerni az internet óriása ellen is. Hogy ez mennyire igaz, azt Joachim Steinhöfel ügyvéd bizonyította be elsőként, amikor pont egy magyar ügyfelének 30 napos jogtalan letiltása ellen emelt panasszal 2018-ban német jogtörténetet írt. B. Gábor számára ő érte el az első ideiglenes felfüggesztő végzést, miszerint a ­Facebook nem törölhet ki egy legális kommentárt és nem blokkolhatja le annak szerzőjét sem. Később még több esetben nyert pereket B. Gábor posztjainak törlése vagy a szerző ismételt blokkolása miatt.

Ha a hatalmukat kihasználó, az önjelölt igaz­ságügy-minisztérium szerepébe bújt nemzetközi médiabirodalmak, mint a Facebook és ­leánykái, az Instagram és a WhatsApp vagy a Twitter, a Google és társai mondhatják meg, hogy szerintük politikailag mi lehet igaz és mi nem, akkor újra a XX. század legsötétebb totalitárius korszakaihoz hasonló időkben találjuk magunkat. Emlékezzünk a George Orwell 1984 című regényében leírt Igazságminisztériumra és a Gondolatrendőrségre; csak az számít igaznak, amit azok annak nyilvánítanak, minden más véleményt elnyomnak. Ez a helyzet egyelőre a Facebook.cenzúra apparátusával is. De ezt sürgősen meg kell szüntetni!

A Soros György befolyása alatt álló EU-intézmények ebben sem fognak segítséget nyújtani, főleg miután a spekuláns évekig tartó viták után megegyezett Zuckerberggel és saját embereit betehette a Facebook újonnan létrehozott negyventagú legfelsőbb bíróságába, köztük Sajó Andrással, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának volt bírájával.

De mi lenne az érintett magyarországi felhasználóknak a legjobb megoldás a jogtalan cenzúra elleni védekezésre? Az, ha német mintára a magyar törvények is előírnák minden olyan online tartalomszolgáltatónak, amely magyar nyelvű közléseket tesz lehetővé, hogy impresszumukban nevezzenek meg egy magyarországi kézbesítési megbízottat, aki magyar nyelven köteles elfogadni periratokat, panaszokat, és akin keresztül megbízójuk Magyarországon perelhető.

Ezt sürgősen törvénybe kell iktatni, hogy a következő választások előtti médiacsatákban ne a balliberális cenzúra döntse el, hogy a közösségi oldalakon kinek az üzenetét engedélyezik és kit blokkolnak, zárnak el a magyar nyilvánosság elől.

Még jobb lenne, ha újra lenne egy magyar közösségi oldal, amely a hatályos magyar törvények szerint működne, liberális cenzúra és kirekesztés nélkül. A tiltott tartalmak posztolóira ott a Btk., amely szerint ezeket bírói döntésekkel lehet szankcionálni. De ne engedjük meg többet, hogy az alkotmányban garantált szabad véleménynyilvánítást idegen konszernek, névtelen, láthatatlan, kétes szabályok szerint tevékenykedő cenzorok akadályozzák, használják fel politikai befolyásolásra, és ezzel veszélyeztessék az elkövetkező választások fair és objektív lebonyolítását és kimenetelét. Si vis pacem, para bellum!

 

5 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page