top of page

Tessék mondani, Arany János szobrát mikor döntjük le?

Az első tüntető, aki felemelt egy követ, hogy bezúzzon egy kirakatot, a mozdulatával hiteltelenítette az emberjogi mozgalom minden célját.

Amerika lángokban áll, és a kikényszerített bűntudattól térdepel. Szinte alig van már olyan állam, ahonnan ne érkeznének hírek a menetrendszerű vandalizmussal kísért demonstrációkról. A társadalmi egyenlőséghez vezető út felgyújtott autókkal, kifosztott üzletekkel, terepjáróval hazafurikázott lapostévékkel van kikövezve.

Amerika sok sebből vérzik, ahogy az efféle akcionizmus is. Ősi igazság: erőszakra nem lehet erőszak a válasz. Az első tüntető, aki felemelt egy követ, hogy bezúzzon egy kirakatot, a mozdulatával hiteltelenítette az emberjogi mozgalom minden célját. A pusztítás, fosztogatás és a kritika tabusítása nem szolgálhat semmiféle egyenlőségpárti törekvést, ez tulajdonképpen a szüzességért szexelés paradoxona.

A földindulás ugyanakkor jóval több az autógyújtogató tettlegességnél: George Floyd tragédiája újra lángra lobbantotta az amerikai campusokon eddigi is parázsló szobordöntögető hevületet, ami gyorsan átterjed Európára is.

Persze itt sincs új a nap alatt. Ami most Amerika nagyvárosaiban és az angol köztereken folyik, egy évtizedek óta tartó szimbolikus térfoglalás látványos kicsúcsosodása. A píszi nyelvformáló diktatúrája és a túlhajtott LMBTQ-mozgalmak után most a történelem átértelmezése zajlik. Izomból és megkérdőjelezhetetlenül. Érdemes észrevenni, itt rég nem arról van szó, hogy átrendezik a köztereket, erőszakkal távolítanak el bizonyos nemkívánatos szobrokat. A szellemi tér átrendezése zajlik, a progresszivitás élharcosai saját szélsőséges világnézetük vetítik vissza a múltra, egy alternatív mitológiát alkotva. Utoljára talán a marxista történelemszemlélet illesztett ilyen kérlelhetetlen sablonokat a mögöttünk hagyott évszázadokra.

(...)

Talán ennél is meghökkentőbbek az angliai Poole városkájából szállingózó hírek: a cserkészet alapítójának, Lord Baden-Powellnek a szobrát távolítják el biztonsági okokból, ugyanis az angol tábornok a fejére a rasszizmus vádját olvasták. A mozgalmat kevéssé ismerőknek: a cserkészek által csak Bi-Pinek becézett alapító a világ legnagyobb ifjúsági mozgalmát hozta létre, ami nemre, bőrszínre, nemzetre, vallásra és világnézetre való tekintet nélkül biztosít egyedülálló lehetőséget minden fiatalnak. Az ő érdeme, hogy a cserkészcsapatokban a társadalmi korlátok világszerte elmosódhatnak, és hogy egy férfiközpontú korszakban a lányok is lehetőséget kaptak a cserkésztevékenységre.

Ha azt gondoljuk, hogy az értékek totális felforgatása csak a jóléti Nyugaton zajlik, vessünk fentebb egy rövid pillantást egy hazai szélsőbaloldali portál bejegyzéseire: az AntifaInfo Budapest megfellebbezhetetlen logikával vezeti le a fosztogatások jogosságát. Ha nincs magántulajdon, nincs kapitalizmus, nincs környezetszennyezés, ergo a boltok kifosztása szükségszerű. Pofonegyszerűen hangzik, nem? Ezen talán most nevetünk, de kíváncsi vagyok, hogy a nyugati tendenciákra oly fogékony haladó gondolkodásúak mikor jelennek meg egy buldózerrel Arany János tetszőlegesen választott szobránál.

Tudják, ő volt az fickó, aki a hagyományos női szerepfelfogással büntette az örökkön mosni kényszerülő Ágnes asszonyt, leplezetlen xenofóbiával viszonyult a Szondit legyőző Alihoz, és egyébként a Híd-avatásban a zöld gondolkodás jegyében egyetlen bicikliutat sem álmodott a Margit-hídra...

 

15 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page