top of page

Teljes társadalmi zárlat előtt áll London, Manchester és több északnyugati angol nagyváros

London és az északi részek teljes társadalmi bezárása „elkerülhetetlen”. A szakértők szerint a kormány eddig csak halogatta a határozottabb fellépést, mert tartottak a közvélemény ellenkezésétől. A miniszterek vészhelyzeti tervet dolgoznak ki, amelynek értelmében a kocsmák, éttermek és bárok legalább két hétre bezárásra kényszerülnek, csupán az egy háztartásban élők tartózkodhatnak egy légtérben. A drákói intézkedések mellett a kormány továbbra is szeretné biztosítani a munkába járást és az iskolák látogatását. Az amerikai lapok máris azon élcelődnek, hogy a briteknél tilos lesz a külön háztartásban élőknek egymással lefeküdni, de egy prostituáltat szabályszerűen fogadhatnak, mivel az a ”munkahelyére megy”.

Helen Whately egészségügyi miniszter arra figyelmeztetett, hogy folyamatosan figyelemmel kíséri a koronavírus-esetek arányát, és szükség esetén azonnali hatállyal bevezetik a szigorításokat.

Közben a Manchesteri polgármester, Andy Burnham a kocsmák kijárási tilalmának újragondolását követelte, mivel hogy az „több kárt okoz, mint hasznot", és "jelentős ösztönzést teremt az emberek számára, hogy otthon iszogassanak és bulizzanak". Boris Johnson egyre növekvő tory-lázadással néz szembe. A politikusok a parlamenti ellenőrzés hiánya miatt fordultak szembe a miniszterelnökkel.

Simon Clarke volt miniszter aláírta azt a parlamenti képviselők által írt levelet, amely arra figyelmeztet, hogy a háztartások keverésének tilalma „helyi emberek ezreit fogja magányra és elszigeteltségre ítélni”. Az NHS szolgáltatóinak vezetője, Chris Hopson arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormánynak a sikeres védekezés érdekében télig el kell érnie az egy millió tesztet.

Kormányzati bennfentesek közölték, hogy az első teljes társadalmi zárlatot valószínűleg Merseyside-ban és észak-keleten vezetik be, de Nagy-Manchester és más észak-nyugati városok is veszélyben vannak. Egy magas rangú kormányzati forrás azt mondta a The Times-nak, hogy: „A nemzet és a párt a múlt héten még nem volt kész arra, hogy tovább menjünk a szigorításokkal, de lassan nem lesz más lehetőségünk. Nem volt elég széles körű megértés az emberek között, hogy a második hullám milyen következményekkel járhat. Még senki sem látott elégszer spanyolországi vagy franciaországi hullazsákokról készült képeket a tévében, amelyek jobb belátásra bírnák őket. El kell érni a társadalmi interakciók számának csökkentését.”

A Downing Street reméli, hogy elkerülhető lesz az országos társadalmi lezárás. Az ország délnyugati és délkeleti részén – Londont nem számítva – továbbra is alacsony a fertőzési arány.

Hétfőtől Angliában törvényileg kötelező lesz a elszigetelődés, ha a koronavírusteszt eredménye pozitív, és egy speciális nyomkövető szolgálat veszi fel a kapcsolatot az érintettekkel. Aki nem teljesíti az előírást, arra 1000 fonttól akár 10 000 fontig terjedő bírságot is kiszabhat a hatóság. A rendőrség a nyomkövető szolgálat és lakossági bejelentések alapján a leginkább fertőző térségekben és a magas kockázatú csoportokban is ellenőrzi az előírások betartását. Az emberek megszakíthatják a karantént, hogy bevásároljanak, illetve, ha háziállataiknak „sürgős állatorvosi szolgálatra van szüksége”, vagy ha részt szeretnének venni egy „közeli családtag” temetésén. A szigetországi korlátozások szerint az esküvői szertartások létszáma nem haladhatja meg a 15 főt.

A belügyminiszter kemény megtorlást ígért azoknak, akik a szabályokat megszegve veszélyeztetik a törvénytisztelő többség által elért eredményeket. Az ellenőrzési feladatokba lakossági informátorokat is bevonnak.

Bővebben ld. itt és itt.

26 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page