top of page

Matteo Salvini: Bíróság elé állítanak, mert megvédtem hazámat

Kijelentette: nem engedhette meg, hogy Olaszország Európa migránstáborává váljon.

Bíróság elé állítanak, mert megvédtem hazámat, életeket mentettem, tiszteletben tartottam a törvényeket és felébresztettem Európát – hangoztatta a volt belügyminiszter Matteo Salvini, az ellenzéki Liga párt vezetője a szicíliai Cataniában péntek este. Salvinit szombatra előzetes bírósági tárgyalásra idézték egy migránscsoport feltartóztatása miatt. Matteo Salvini kijelentette, tisztában volt vele, hogy a nem kormányzati szervezetek (NGO) megállítása kockázattal jár, de soha nem gondolta, hogy belügyminiszteri munkája végzése miatt bíróság elé állítják. „Nyugodtan megyek bíróságra, lelkiismeretem tiszta, mivel emberéleteket mentettem meg és megvédtem hazámat” – jelentette ki. Kifejtette, hogy az első bírósági ülésen nem fog felszólalni.

„Engem is állítsatok bíróság elé!”

A volt belügyminiszternek szombat délelőtt kell ügyvédeivel Catania bíróságán jelentkeznie az első előzetes tárgyaláson. Az ügy egy migránscsoport feltartóztatását érinti, amely tavaly nyáron a Gregoretti olasz katonai hajóval érkezett a szicíliai partokra. Újabb eljárás indulhat ellene az Open Arms civilhajó kikötésének megtagadása miatt is. „Kötelességemet teljesítettem, felére csökkentettem a tengerbe vesző emberek számát, a hajókon senkinek haja szála sem görbült, büszkeséget adtam Olaszországnak, tiszteletben tartottam a törvényeket, felébresztettem Európát” – hangoztatta Matteo Salvini. Megjegyezte, ez az első alkalom Európában, hogy egy minisztert kormánya döntéseiért állítanak bíróság elé. A bírósági ülés előtt a Liga párt szabadtéri politikai találkozósorozatot rendezett a cataniai kikötőben, melyet Matteo Salvini nyilvános interjúja zárt le. Szavait több ezren hallgatták „Engem is állítsatok bíróság elé!” – feliratú táblákkal és pólókkal. Ez lesz a Salvini melletti szombati szolidaritási tüntetés jelszava is.

Salvini szerint Conte és társai felfüggesztették a demokráciát

(…)

Úgy vélte, Giuseppe Conte miniszterelnök és kormánya már nem képviseli Olaszországot, és ha most lennének a parlamenti választások, a jobboldal kerülne kormányra. „Conte és társai felfüggesztették a demokráciát, nem engedjük meg nekik, hogy további két évig hatvan millió olaszt tartsanak fogva” – mondta Matteo Salvini. A Salvini melletti tüntetéshez többek között Giorgia Meloni az Olasz Testvérek (FdI) elnöke is csatlakozik. Meloni kijelentette, a demokrácia védelmében vonulnak utcára: „Ha egy minisztert bíróság elé állítanak, mert nem azt tette, amit a fő sodor megkövetelt, akkor a demokráciának vége Olaszországban”.

(…)

 

4 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg