VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Avanti ragazzi di Buda! Avanti ragazzi di Pest! Avanti ragazzi di SZFE?

Az ’56-os forradalom és szabadságharc során több mint 2500 magyar ember hunyt el. A kommunista diktatúra bosszújától félve 150, de inkább 200 ezer ember menekült el az országból. A novemberben kezdődő megtorlások alatt legalább 400 magyart kivégeztek, 22 ezret bebörtönöztek, tízezreket internáltak. A forradalom leverését követő tiltakozáshullám során a tömegbe lőttek Salgótarjánban (50 halálos áldozat), Egerben (10), Miskolcon (8), Tatabányán (6), Budapesten és Csepelen (összesen 7), illetve Tinnyén (1 áldozat). Hajdu Szabolcs filmrendező szerint az SZFE-s diákok „szabadságmozgalma” 1956-hoz mérhető…

(...)

Azon kár is meglepődni, hogy Hajdu Szabolcs diktatúrát kiállt. Nem ez az első eset, nem is az utolsó, megszoktuk. A Sme interjújában is benne van az összes agyonhasznált toposz. Csupa-csupa alacsonyan lógó gyümölcs. Legfeljebb említésre érdemesek. Ilyenekkel van tele az interjú, mint „a hatalom fél a szabadon gondolkodóktól”, vagy „a negyvenes évek óta nem látott erődemonstráció zajlik”, esetleg a „Orbánéknak nem maradt szellemi tőkéje”. Diktatúra, fasizmus, Mucsa. Csak a szokásos!

(...)

Bayer Zsolt kérdezte egyszer, sőt, köteteket szentelt a témának, vajon korunkban hol van a pofátlanság határa? Hajdu Szabolcs persze nem segít megválaszolni a kérdést, csak azt tudjuk meg „tőle”, már 1956-on is túl.

A filmrendező ugyanis azt találja mondani:

„Az elmúlt tizenhárom nap (az SZFE-ellenállásé – a szerk. megj.) is már óriási dolog. Ehhez hasonló, a szabadságért indított mozgalom 1989 óta nem volt, azelőtt is csak 1956-ban.”

Ez az a kijelentés tulajdonképpen, amit nem tudtam szó nélkül hagyni. A magyar történelem talán legfényesebben ragyogó csillagát sikerült ugyanis ezzel a mocsokba rántani. A drótkötéllel megkötözött, megkínzott, agyonlőtt és arccal lefelé eltemetett fiatalok küzdelmének ugyanis semmi köze ahhoz, ami az SZFE-n zajlik. Semmi! Nincs az a gyűlölet, nincs az Orbán-fóbia, amely ezt párhuzamot indokolná. Hajdu Szabolcs munkáival bizonyította, remek filmrendező, de ezzel az interjúval most valami mást is bizonyított. Döntse el ki-ki maga, micsodát, Hajduval ellentétben én gyűlölöm a szájbarágást.

Tovább a cikkhez

MOGY-embléma_2019.png
Blogos rovatok
Kiemelt cikkek