top of page

Koronavírus – Rendőrökkel csaptak össze a tüntetők Prágában

A cseh kormány koronavírussal kapcsolatos óvintézkedései ellen tüntettek ma délután Prágában. A tiltakozó akciót eredetileg futballszurkolók szervezték a közösségi hálózatokon keresztül, de néhány civil mozgalom is támogatásáról biztosította őket. Az akciót követően a tüntetők kisebb-nagyobb csoportjai rátámadtak a rendőrökre.

Az agresszív tüntetőket – többnyire az arcukat sállal, kendővel eltakaró fiatalokat – végül rendőrségi kommandósok, lovasrendőrök könnygázzal és vízágyú bevetésével szorították csak ki a térről. Számos tüntetőt őrizetbe vettek. Bár Csehországban szükségállapot van érvényben, a hatályos szabályok szerint egy politikai megmozdulást nem lehet betiltani. A résztvevők számát azonban legfeljebb ötszázban határozza meg a szabályzat.

Az Óvárosi téren lezajlott akción a résztvevők megengedett számának sokszorosa követelte az óvintézkedések enyhítését. A nagyrészt fiatal tüntetők többsége arcmaszk nélkül vett részt az akción. A tömegben néhány kormányellenes, illetve Miloš Zeman államfőt bíráló transzparens is feltűnt. A tüntetésen felszólalók az emberi szabadságjogokra hivatkozva követelték elsősorban a kötelező maszkviselés megszüntetését, és vendéglátóipari korlátozások feloldását is. Jan Hamáček belügyminiszter nagyon felelőtlennek minősítette az akciót, (…)

A dpa német hírügynökség korábban csak szurkolói tüntetésként tudósított az eseményről, beszámolva arról, hogy a rendőrség közlése szerint több mint kétezren vettek részt a demonstráción. A tüntetés később alakult politikai jellegűvé, több más szervezet is csatlakozott hozzá, és végül a Polgári Szabadságjogok Mozgalma (HOS) vált a másfél órás megmozdulás fő szervezőjévé.

 

7 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page