top of page

Az oroszok „már megint” a spájzban vannak…

A brit Kormányzati Kibervédelmi Parancsnokság (GCHQ) bejelentette, hogy kibertámadásokat indítanak az Oroszország által terjesztett oltásellenes propaganda ellen. Az Egyesült Királyság kormányának eltökélt szándéka, hogy fellépjen az online terjesztett vakcinaellenes propaganda ellen.

A brit hírszerzők azzal vádolják Moszkvát, hogy megpróbálja kihasználni a világjárvány okozta káoszt, módszeresen aláássa a nyugati államok tekintélyét. A kormányzati szerv olyan módszereket használ majd az oroszok ellen, amelyeket a terrorista propaganda nyomon követésére és megzavarására használtak eddig. Az ellenségesen viselkedő államokhoz kapcsolódó weboldalak tartalmait lebontják, az álhírek mögött álló szereplőket megzavarják, és blokkolják az ellenséges csoportok közötti kommunikációt.

A GCHQ nyilatkozata szerint tevékenységével csak külföldi államokat fog megcélozni, és el van tiltva a hétköznapi emberek által előállított hamis információk üldözésétől. Mindez annak a következménye, hogy a múlt hónapban Oroszország egy kampányt indított az Oxfordi Egyetem tudósai által kifejlesztett koronavírus-vakcina hiteltelenítésére.

A kampány célja, hogy terjessze az oltástól való félelmet, annak hangsúlyozásával, hogy a brit kutatók csimpánzvírust használnak. A Vesti News című orosz tévéműsorban több karikatúrát mutattak be a brit kutatások kifigurázására. Az egyik képen egy AstraZeneca sátor előtt emberek sorakoznak fel a bejárati oldalon, a kijáraton pedig majmok lépnek ki a sátorból. Egy másik képen Boris Johnson látható a Downing Streeten jetinek ábrázolva. A kép felirata: "Tetszik a nagylábú oltásom".

A brit kormány szakemberei szerint az orosz kampány potenciálisan károsíthatja az oxfordi kutatók által kifejlesztett vakcina iránti bizalmat azzal, hogy további táptalajt ad az oltásellenes fanatikusok összeesküvés-elméleteinek.

A GCHQ szerint az oroszok célja, hogy elérjék: saját fejlesztésű vakcinájukat nagyobb bizalommal fogadják, és növeljék a Sputnik V eladási számait. Nyáron Oroszországot Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Kanada azzal vádolta, hogy megpróbálta feltörni a nyugati koronavírus elleni vakcinakutatás anyagait.

Forrás:

18 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page