top of page

Bepereljük a Facebookot. Megint. – Toroczkai László a Mandinernek

A Mi Hazánk elnökének oldala után most pártja közösségi felületét is törölte a Facebook. Toroczkai László, akinek a neve leírásáért is tiltás jár a Facebookon, és jelenleg is perben áll az óriásvállalattal, lapunknak azt mondja, óriási szükség van egy új magyar közösségi oldalra.

– A Facebook tegnap törölte a Mi Hazánk Mozgalom közösségi oldalát. Mikor és hogyan értesültek a dologról?

– Korábban értesítettek, hogy a Facebook törölte pártunk október 23-i ünnepségének eseményét. Október 27-én, kedden délután pedig kaptunk egy üzenetet a Facebooktól, hogy visszavonta a Mi Hazánk oldalának láthatóságát. Egyelőre ennyit tudunk.

– Mivel indokolták a döntést?

– Az említett, az 1956-os forradalom emlékére rendezett ünnepségünk Facebook-eseményével állítólag megsértettük a „közösségi alapelveket”. Ennél részletesebb indoklást nem kaptunk.

– Korábban törölték az ön hivatalos politikusi oldalát is.

– Igen. Elképesztő politikai cenzúra ami történt, hiszen 2019 májusában az EP-választási kampány finisében törölték az akkor kettőszáz-hétezer követővel rendelkező Facebook oldalamat. emiatt zajlik is egy per a Szegedi Törvényészéken, amit én indítottam a Facebook ellen. De ami még súlyosabb, hogy a nevem szerepeltetéséért, vagy a fényképem megjelenítéséért is törlés vagy tiltás járhat. Az esemény leírásában ezért a nevem sem szerepelt, az volt odaírva, hogy „meglepetésvendég, akinek a nevét nem írhatjuk le a Facebookon”. Sziva Balázs, a Romantikus Erőszak nevű zenekar énekese is Sz. Balázsként szerepelhetett, hiszen az ő nevét sem szabad leírni. elképzelni sem tudjuk, hogy miért tiltottak le minket.

– Meglátjuk, hogy ezt az interjút is letiltja-e a Facebook. Milyen jogszabály alapján korlátozhatják ilyen szinten a kommunikációt?

– Épp azért indítottam pert, mert úgy gondolom, hogy ez törvénytelen. A Facebook az elmúlt évtizedben gyakorlatilag átvette nem csak a tömegtájékoztatás, de szinte az egész internet szerepét. Ma már a hivatalos szervezetek is a közösségi oldalon keresztül tájékoztatják a lakosságot. Azoknak, akik rólam megosztottak valamit, a Facebook a szankciók (törlés vagy tiltás) indoklásaként azt az üzenetet küldte, hogy veszélyes személy (embercsempész, emberkereskedő, terrorista) szerepelt az általuk megosztott tartalomban. Az elmúlt évben sok ezer ember kapott ilyen üzeneteket, több százat el is küldtek nekem. Ezeket csatoltam bizonyítékként a periratokhoz, hiszen ez egyértelműen a jó hírnevem megsértése. Én egyébként álnéven sem tudok bejelentkezni a Facebookra, hiszen az IP-címemet is figyelik.

(...)

Nekünk már nincs más választásunk, a Facebookot el kell felejtenünk.

– Úgy érzi nincs értelme küzdeni, vagy azért a Mi Hazánk Mozgalom oldalának törlése miatt is beperelik a Facebookot?

– Igen, pert indítunk. Végig fogjuk járni a parlamenti és a hatósági utat, mert ez nem csak rólunk, hanem a támogatóinkról, az egész nemzeti oldalról szól. De ettől függetlenül azt gondolom, hogy a Facebookot el kell felejteni. Amennyiben az Egyesült Államokban nem Trump nyeri az elnökválasztást, ez a cenzúra még ennél is súlyosabbá válik majd. Kell egy magyar közösségi oldal. Egyszer volt, az iwiw, most kell egy új!

 

12 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK