top of page

KI TUDJA, MIT HOZ A MÚLT

Úgy esett, hogy 1536. május 19-én Boleyn Annát, az angol királynét a Towerben lefejezték. Halálát különböző udvari pletykák és intrikák mellett annak köszönhette, hogy a király, VIII. Henrik már egy másik nővel képzelte el az életét, az illető hölgyet, Jane Seymourt feleségül is vette később. Anna az ellene felhozott vádakban, a házasságtörésben és vérfertőzésben bizonyára ártatlan volt és halálában is elégtételt kapott, hiszen lánya, I. Erzsébet néven Anglia királynője lett. Eddig a meglehetősen véres angol történelem egyik csúf epizódja.

Olvasom, hogy a Channel 5 Tv megrendelésére egy három részes pszichológiai thriller készül Boleyn Anna sorsáról, melyben egy Jodie Turner-Smith nevezetű néger színésznő játssza majd a szerencsétlen sorsú királynő szerepét.

MÁRMOST. SOK MINDENT NEM TUDUNK BOLEYN ANNA ÉLETÉRŐL ÉS HALÁLÁRÓL, AZT AZONBAN BIZTON ÁLLÍTHATJUK, HOGY SEMMIKÉPPEN SEM VOLT NÉGER. SŐT.

Az egykorú leírások szerint kifejezetten fehér bőrű volt. Nyilván a néger Zeusz, a buzi cowboyok és a fekete vikingek után az ember már nem nagyon lepődik meg semmin, ám mégis marad egy kínzó kérdés: miért csinálják? Miért fontos az, hogy egy nyilvánvaló történeti tényt, mint amilyen Anna királyné bőrszíne, hazug módon állítsanak be?

Zárójel. Nem is oly rég jókora botrány kerekedett abból, hogy a magyar Operaház bemutatta a Gershwin Porgy és Bess című operáját. A botrányt az okozta, hogy nem néger énekesek, táncosok szerepeltek a darabban. Ami nem csoda, lévén az ilyen szerencsére nálunk hiánycikk. Ezt többen felháborítónak és kulturális kisajátításnak nevezték – bármit jelentsen is az –, ami egyike a legsúlyosabb vádaknak manapság. Akkor ez most fordítva nem érvényes? Ha egy valójában fehér szereplőt néger alakít, az miért nem „kisajátítás”? Csak. Nincs válasz. Zárójel bezárva.

(...)

 

13 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page