top of page

Illegálissá tette a „bifób” és „transzfób” beszédet Norvégia

A nyilvánosan elhangzott „gyűlöletbeszédet” akár három évig terjedő börtönnel is sújthatják.

Norvégiában a bi, transz és nem bináris emberek hatalmas győzelemként ünnepelték, hogy az ország nemrég kibővítette büntető törvénykönyvét. Korábban csak a leszbikus és meleg embereket védte meg a törvény a „gyűlöletbeszéddel„ szemben, de most már a nemi identitás és a „szexuális irányultság” minden formájára tekintettel lesznek – írja az out.com. Az új szabályozás összhangban áll Brüsszel új LMBTQ-stratégiájával, amelyről bővebben mi is írtunk korábban.

A módosított büntető törvénykönyv kimondja, hogy a magánbeszélgetésben elhangzott „gyűlöletbeszédért” pénzbírsággal vagy egy évig terjedő börtönbüntetéssel, a nyilvános megnyilatkozásokat pedig legfeljebb három évig terjedő börtönnel sújtják.

Ezenkívül azok, akik erőszakos bűncselekményeket követnek el az áldozat szexuális orientációja vagy nem identitása okán, szigorúbb büntetéseket kapnak. „Ez valójában nagy megkönnyebbülés, a transzneműek jogi védelmének hiánya sok-sok éven át szúrta a szemünket” – mondta a Reutersnek Birna Rorslett, a norvég transzneműek szövetségének alelnöke.

Norvégia az egyik legprogresszívebb ország Európában az LMBTQ+ védelem és az egyenlőség terén – mutat rá a portál. A melegházasság, az azonos neműek örökbefogadása és a leszbikus párok mesterséges megtermékenyítése 2009 óta törvényes.

 

11 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page