top of page

Már csak kilenc évig értékesíthetőek Angliában a benzin- és dízelüzemű autók

Boris Johnson tízpontos, 12 milliárd fontos környezetvédelmi tervet ismertetett tegnap egy innovációs cég rendezvényén. Ez magába foglalja az atomenergiába, a szélenergiába, a háztartási fűtésbe és az olyan csúcstechnológiákba történő beruházásokat, mint a szén-dioxid-megkötés és -tárolás. Kilenc év múlva – egy évtizeddel korábban, mint az eredetileg tervezték – betiltják a benzin és dízel üzemű autók értékesítését. Addig ezeknél autóknál minden megtett mérföld után környezetvédelmi útdíjat kell fizetni, amelyet a gépjárművekre hatóságilag szerelt mozgásfigyelő rendszerekkel mérnek majd. Egyes hibrid járművek értékesítése 2035-ig engedélyezett.

A miniszterelnök meghirdette a „zöld ipari forradalmat”, amely 250 000 munkahelyet teremthet és csökkentheti az ország szén-dioxid-kibocsátását. Mivel azonban az elektromos járművek jelenleg jóval többe kerülnek, mint a hagyományos modellek, a terv komolyan sújtja az alacsonyabb jövedelműeket. Egy vezető közgazdász arra figyelmeztetett, hogy a váltás 40 milliárd font közúti adót veszélyeztet, mert jelenleg ezek alól az elektromos járművek mentesülnek. "Szükség lesz valamilyen útdíjszabásra" – mondta Paul Johnson, a Jogi Tanulmányok Intézetéből. "A kormánynak most el kell kezdenie – nagyon nehéz lesz bevezetni, miután az emberek megszokták az adómentességet."

Nézzük a 10 pontos terv legfontosabb elemeit:

  • 2030-ig betiltják az új benzin- és dízelüzemű autók értékesítését. Beruházás az akkumulátor-technológiába és az elektromos autók töltőhelyeinek kiépítésébe.

  • Több ezer tengeri turbina telepítése, hogy 2030-ig elegendő energiát termeljen minden otthon energiaellátásához.

  • Az iparral együttműködve alacsony szén-dioxid-kibocsátású üzemanyagot állítanak elő 2030-ig.

  • Beruházás a minireaktor technológiába.

  • A kerékpározás és gyaloglás előnyben részesítése: 5 milliárd font befektetés az alacsony szén-dioxid-kibocsátású közlekedésbe, a kerékpárutak építői a 2 milliárd font alapból részesülhetnek.

  • A világ első kereskedelmi nulla szén-dioxid-kibocsátású repülőgépe fejlesztésének támogatása.

  • Az otthonok, az iskolák és a kórházak zöldebbé és melegebbé tétele javított szigeteléssel és hőszivattyúk bevezetésével.

  • A károsanyag-kibocsátás megkötése és tárolása terén vezető technológiai világelsővé tenni a brit közösséget.

  • A természeti környezet védelme és helyreállítása, ideértve a 75 000 hektár fa ültetését évente.

  • Új zöld technológiák fejlesztése.”Zöld” pénzügyi rendszer létrehozása.

A miniszterelnököt régóta rajongója a zöld kérdéseknek, és menyasszonya, a környezetvédelmi aktivista Carrie Symonds csak tovább ösztönzi, hogy ebbe az irányba tolja tovább a kormányt. Johnson, aki egy 15 éves dízel autót vezetett, mielőtt kormányra lépett, tegnap így nyilatkozott: „Bár ez az év egészen más utat járt be, mint amire számítottunk, nem tévesztettem szem elől ambiciózus terveinket, hogy az egészen új szintre lépjünk. Tízpontos tervem zöld munkahelyek százezreit hozza létre, támogatja és védi a Földet és az embereket, miközben 2050-re a nettó nulla széndioxidkibocsátás felé haladunk. Zöld ipari forradalmunkat Skócia és Észak-Kelet szélturbinái hajtják majd Az emberek a Közép-Európában gyártott és a Walesben kifejlesztett, legújabb technológiák által továbbfejlesztett elektromos járműveket vezetve haladnak egy virágzóbb, zöldebb jövő felé.”

Mivel Angliában az első tulajdonos átlagosan 3-6 évig használ egy új autót, így két-három év múlva már senki sem fog belsőégésű motorral ellátott autót vásárolni, mivel a fenntartása túl sok pénzbe fog kerülni, miközben gyakorlatilag elértéktelenednek.

Dánia 2019-ben már a belsőégésű motorok teljes betiltását sürgette 2030-ra. Az ő elképzelésük azért drasztikus, mert az általuk benyújtott indítvány nemcsak az újautó-értékesítésre koncentrál, hanem magában foglalja a már eladott autókat is.

Irodalom:

8 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page