VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

A COVID-19 oltási versenyben egy magyar falusi laboratórium vállal globális szerepet

A Reuters tudósított egy szenzációs magyar eredményről, a Szirákon, Dr. Lukács Noémi laboratóriumában előállított antitestekről, amelyekért a világ gyógyszeriparának összes óriása, az amerikai Pfizer-től a németországi BioNTech-ig sorban áll – tájékoztatta sajtószolgálatunkat Botos László, az MVSZ Amerikai Országos Tanácsának elnöke.

A biológus egyetemi tanár, Dr. Lukács Noémi nyugdíjas éveiben hazatelepült szülőfalujába, Szirákra, és földszintes szülőházának egy részében világszínvonalú laboratóriumot alakított ki. Itt működik cége, az English & Scientific Consulting Kft., más néven SCICONS, amely egyetlen gyártója és világméretű forgalmazója a kettős szálú RNS (dsRNS) jelenlétét kimutató anyagnak, azaz bizonyos monoklonális antitesteknek.

A dsRNS a szaporodó vírusok mellékterméke. Ugyancsak mellékterméke a dsRNS a készülő koronavírus-elleni oltóanyagoknak. Életbevágóan fontos, hogy a forgalomba kerülő oltóanyag mentes legyen bármilyen genetikai mellékterméktől. Ennek a mellékterméknek a kimutatását végzi a Dr. Lukács Noémi cége által előállított antitest.

A Szirákon előállított antitestekből pár gramm elég a világ összes gyógyszergyártója szükségleteinek kielégítésére. Az innen postázott adagokat mikrogrammban mérik.

A Reuters megemlíti, hogy nem csak a Pfizer, hanem a német BioNTech is vásárlója a sziráki cégnek. Ráadásul a BioNTech ugyancsak egy magyar asszonynak köszönheti jelenlegi főszerepét a koronavírus ellenszeréért folyó versenyben. A BioNTech Karikó Katalin, a cég alelnökének szabadalmára épít.

Az egész emberiséget érintő koronavírus ellenszeréért folyó világméretű kutató-versenyben kiemelkedő teljesítmény született egy kis magyar faluban, és kiemelkedőt teljesítettek e téren magyar asszonyok. Igazán talányos, hogy a "magyar" sajtó figyelme erre nem terjedt ki, még hat nappal a Reuters tudósítását követően sem...

A Reuters tudósítása itt olvasható: https://www.reuters.com/article/idUSKBN27V0AT

A SCICONS bemutatkozása pedig itt: http://hungarianbiotech.org/.../EnglishandScientific-HU.pdf

Fotók: Dr. Lukács Noémi és egy munkatársa (Reuters) valamint a SCICONS Kft. székháza

MOGY-embléma_2019.png
Blogos rovatok
Kiemelt cikkek