VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Demeter Szilárd–Megadja Gábor: Válasz egy Übermenschnek

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának, illetve Megadja Gábor, a Századvég Intézet vezető elemzőjének, a Kontra főszerkesztőjének írása.

A hivatali mail-címemre szombaton kaptam egy levelet egy német úrtól, személyiségi jogaira való tekintettel legyen Herr D. Herr D. természetesen németül írta a fogalmazványát, a birodalmi tudat már csak ilyen, számára magától értetődik, hogy mindenki tud németül. Amit ír, az is roppant tanulságos. Rögvest fel is hívtam Megadja Gábort, az ember ossza meg a jót a barátaival, egyébként is szívecsücske a felvetés. Angolul komponáltuk meg a válaszokat, de a széles nagyközönség számára magyarul tesszük közzé az eredeti levelet és a mondandónkat is, mert úgy gondoljuk, hogy ebben a kioktató jóemberkedésben minden benne van, ami miatt kezdhetünk neki piros-fehér-zöld csillagot varrni. Előbb-utóbb kötelező lesz kitűzni, ha ez így folytatódik.

Demeter Szilárd

Tisztelt Szilárd úr!

Először is, tiszteletben tartom az Ön véleményét, és szeretném, ha ez kölcsönös lenne, Ön is tiszteletben tartaná az enyémet.

Ziher. Ezt nálunk lehet, Önöknél pont nem, lásd majd alább. És elnézését kérjük, hogy nem németül, hanem angolul válaszolunk, de a megszállók nyelvét nem szívesen beszéljük.

Mindezzel együtt, az Ön véleménye számomra meglehetősen elfogadhatatlan, biztos vagyok benne, hogy ez fordítva is igaz.

Így van, de nálunk ezt mondani sem kell, itt nincs PC-médiaterror. Mindenkinek joga van a véleményéhez, sőt, kiemelten figyelünk arra, hogy mindenkinek joga legyen az egyet-nem-értéshez is.

Először is, elsősorban nem mint német, hanem mint európai német azonosítom saját magam.

Mi magyarok vagyunk, tehát európaiak.

A nacionalizmust szigorúan elutasítom. Velem együtt a legtöbb német, így az AFD-n kívül, a német politikai pártok is tanultak a német történelemből: A nacionalista szlogenektől, mint „Deutschland, Deutschland über alles oder" vagy „am deutschen Wesen soll die Welt genesen" szigorúan elhatárolódom. Ezek két megsemmisítő világháborúhoz vezettek. A nacionalizmus mindig társadalmi megosztottsághoz, gyűlölethez, nehezteléshez, a kisebbségek elnyomásához, háborúhoz, emberek közti megvetéshez, stb. vezet.

Dicséretes a nacionalizmust illető kritika, de halkan megkérdeznénk, hogy hol a búbánatban volt a Harmadik Birodalom „nacionalista"? Az Nagynémet Birodalom volt, és például a már akkor is (nahát!) renitens lengyelek ellen indított villám(blitz)gyorsasággal egy jogállamisági eljárást, aztán '44-ben jogállamilag meg tetszettek szállni minket is. És leginkább nacionalisták harcoltak a német birodalmi projekt ellen (Churchill, De Gaulle). Talán nem a posztkommunista valóságferdítő iskolából kéne tanulni, akik nem véletlenül használták a „fasiszta" jelzőt, nehogy kiderüljön, hogy a szocializmusok amúgy édestestvérek, és birodalomépítési projektjeik hasonló logikák mentén teljesedtek ki.

Abszolút egyetértünk abban, hogy a németek körében kell keresni a felelősöket a két világháborúért. Ezért is vagyunk szkeptikusak és aggódunk mindenféle német világmegváltó ötlet miatt. Importtermékként Önöktől kaptuk a marxizmust, majd a nemzetiszocializmust, de mindkettő hatalomra jutásához megszállás kellett – az egyik pont német megszállás volt. Így hát a faji felsőbbrendűséget követő liberális morális felsőbbrendűségi doktrínával szemben is talán érthetően vagyunk gyanakvóak. No hard feelings! Csak a tapasztalat. Ami úgy néz ki, mint egy kacsa, úgy hápog, mint egy kacsa, az nagy valószínűséggel kacsa.

A lényeg, hogy német hazafinak vallom magamat. Ennek tiszteletben tartását kérem minden más országtól is. A magyar hazafiságot becsülöm, a magyar nacionalizmust viszont nem. Tudom, hogy a magyaroknak történelmük során rengeteg szenvedést kellett kiállniuk, ahhoz, hogy most szabad választásokon voksolhassanak. Ugyan a jelenlegi kormányt, minden kétséget kizárólag demokratikusan választották, azonban sajnos egyre kevésbé lehet azt demokratikusnak nevezni. Ha egy országban egyre kevésbé, hovatovább egyáltalán nem érvényesülnek a jogállamiság kritériumai, nincsen többé független bíróság, annak és a kultúra egészének működését a kormányzat befolyásolja, kizárólag a Fidesz emberei vannak ott döntéshozó tisztségben, a médiumok 80%-a kormányzati befolyás alatt áll, nincs, vagy már csak alig van szabad médium, rengeteg a korrupció, nin