top of page

6 hónapunk van a WHO-diktatúráig
2022. május 22-28. lesz a WHO döntéshozó testületének, az Egészségügyi Világközgyűlésnek (WHA) az ülése.

Az ülésen tárgyalni fogják a 2005-ben elfogadott Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályokkal kapcsolatos amerikai módosító indítványt.


A javasolt módosítások tartalmát csak 2022. április 12-én hozták nyilvánosságra.


A Biden-kormányzat tisztviselői 2022. január 18-án, a nyilvánosság tudta nélkül továbbították az Egészségügyi Világszervezetnek ezeket a kiterjedt módosításokat, hogy megerősítsék a WHO azon képességét, hogy egyoldalúan beavatkozhasson olyan nemzetek ügyeibe, amelyekről csupán azt gyanítják, hogy "egészségügyi vészhelyzet" áll fenn, amely más nemzeteket is érinthet. Az amerikai módosítások áthúznak egy kritikus, meglévő korlátozást a szabályozásból: "A WHO konzultál azzal a részes állammal, amelynek területén az esemény állítólagosan bekövetkezett, és megkísérli annak ellenőrzését... " Ennek és más záradékoknak (lásd alább) a törlésével minden béklyót eltávolítanak a WHO főigazgatója elől, lehetővé téve számára, hogy tetszés szerint egészségügyi vészhelyzetet hirdessen ki bármely államban.


A főigazgatónak lehetősége lesz arra, hogy ezeket az egészségügyi válsághelyzeteket pusztán személyes véleménye vagy megfontolása alapján hirdesse ki, ha úgy ítéli meg, hogy a többi nemzetet potenciális vagy lehetséges veszély fenyegeti.


A módosítások feljogosítanák a WHO-t arra, hogy fontos lépéseket tegyen más nemzetekkel és más szervezetekkel való együttműködésre világszerte bármely nemzet állítólagos egészségügyi válsághelyzetének kezelése érdekében, akár annak kifejezett akarata ellenére is. Az egészségügyi vészhelyzet kihirdetésének joga potenciális eszköz a nemzetek megszégyenítésére, megfélemlítésére és uralmuk alá hajtására. Felhasználható arra, hogy a WHO-val szövetséges vagy a vádlott nemzetet károsítani és ellenőrizni kívánó más nemzetek kiközösítést és gazdasági vagy pénzügyi lépéseket tegyenek a célországgal szemben.


A tervezett szavazás előtt kevés idő maradt a tiltakozásra. Mint említettük, a módosítások a tervek szerint 2022. május 22-28. között lépnek életbe, és szinte biztosan hatályba is lépnek.


A meglévő WHO-szabályok 18 hónapos türelmi időt biztosítanak, amely alatt egy nemzet visszavonhatja az "igen" szavazatát a módosításokra, de a jelenlegi javasolt módosítások hat hónapra csökkentenék ezt a lehetőséget. Ha az USA által támogatott módosításokat elfogadják, a következő hat hónapban a nemzetek többsége megváltoztathatja egyéni szavazatát, és visszavonhatja a jóváhagyást. Ez azonban sokkal nehezebb lehetőség, mint most leállítani az egész folyamatot.


2022. január 26-án az Egyesült Államok állandó képviselete az ENSZ genfi székhelyén egy egyoldalas feljegyzést küldött a WHO-nak, amelyben megerősítette, hogy a módosításokat elküldték. Ez tartalmazott egy rövid jelentést is, amelyet ugyanaz a Loyce Pace, a HHS globális ügyekért felelős helyettes államtitkára készített. A legfontosabb, hogy az emlékeztető felsorolta az összes nemzetet, amely támogatja az amerikai módosításokat. A csoport mérete és hatalma garantálja, hogy a módosításokat elfogadják, ha nem gyakorolnak jelentős külső nyomást.

(...)

 


495 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page