top of page

A beoltatlanok védelmében. Fontos cikk az Azonnali.hu-ról Pintér Gergőtől – frissítve, rövidítve

Ha tudnák az emberek, hogy a betegség terjesztését nem befolyásolja az oltás, csak a súlyos megbetegedés kialakulását, talán nem helyeselnék ennyire azokat az intézkedéseket, amik az „oltatlanok veszélyesek” közmegegyezésen alapulnak. Ha a nem oltottak nem veszélyesek, nincs ok kizárni őket a koncertekről, a munkahelyükről. Felnőtt magyar férfi vagyok, a Budapesti Műszaki egyetem kutatója, igyekszem minél tájékozottabbnak lenni a coviddal és az oltásokkal kapcsolatban. Nem tartom magam butának, talán a képzettségem is igazolja ezt, mégis van egy csomó kérdés, amit egyszerűen nem értek.

Hadd kezdjem egy személyes történettel.

Az oltással kapcsolatban bennem már tavaly tavasszal bizalmatlanság alakult ki, amit nem tudtam megosztani és megvitatni akkor senkivel, süket fülekre találtam – ami szinte traumatikusan belém égette az akkori tisztázatlan haláleseteket a környezetemben.

Utána nyár elején meghalt édesapám, nem sokkal az oltás felvétele után.

Nem emiatt, hanem szívkatéterezés, rutinműtét során. Az orvos szemrebbenés nélkül közölte velem a klasszikus viccet: a műtét jól sikerült, a beteg meghalt. Kérdeztem, hogy az oltásához köze lehet-e a halálának, hiszen arra mondják, hogy serkentheti a vérrögképződést. Erre azt válaszolta, hogy

ha most magánemberként kérdezem, akkor elmondja, hogy sok ilyen esetet lát, de ebből nem lehet semmilyen következtetést levonni.

Miért kell az orvosnak magánemberként beszélnie, ha oltás jön szóba? És ha sok valamit lát, gyanús neki, akkor mit tesz, üti a vasat, hogy vizsgálják ki? Nem. Az oltás mellékhatásaival kapcsolatban engem mindig azzal nyugtatnak, hogy megvannak a hivatalos helyek, ahová be kell jelenteni, ha bármit tapasztalunk. Vajon be szokták? Erre külön felhívták a lakosság figyelmét? Ha olyan fontos lenne a mellékhatások precíz nyomon követése, akkor olyan hangosan kellene harsogni a bejelentőhely elérhetőségét és a bejelentési kötelezettséget, mint az „oltasd be magad”-szlogent. Történik ilyesmi? Ha nem, akkor hogyan bízhatunk benne, hogy a felmerülő mellékhatások bekerülnek a nyilvántartásba?

Ehhez képest ugyanakkor ma Magyarországon a koronavírus-betegségen való átesettségből származó védettséget nem veszik figyelembe.

Én éppen covidos voltam, miközben a BME-n folyamatban volt az oktatói szerződésem meghosszabbítása. A különböző ügyintézőktől különböző információkat kaptam, hogy hány hét haladékot kapok az oltás felvétele alól a betegségem miatt. Bár nekem úgy tűnik, nincsen tudományos konszenzus a védettséget illetően, így arról sem, hogy az oltásból és a betegségből származó védettség hogyan viszonyul egymáshoz, azért a vírus legújabb variánsával való megfertőződést el lehetne fogadni legalább egyenértékűnek egy régi variánsra kifejlesztett oltás felvételével. És itt fontos az „el lehetne fogadni” jelentése:

ha nem igazolt világosan, hogy a betegségből származó védettség jelentősen alatta marad az oltásból származónak, akkor nem rúgunk ki embereket ilyen megkülönböztetés alapján.

(...)

Azonban az oltatlanokat korlátozó, sőt, ellehetetlenítő intézkedések az oltottak veszélyeztetettségére alapoznak,


és a társadalom közepesen tájékozott része is erre a nem igazolt, sőt megdőlt hipotézisre alapozva ért egyet az intézkedésekkel.

Magyarul: ha tudnák az emberek, hogy a betegség terjesztését nem befolyásolja az oltás, csak a súlyos megbetegedés kialakulását, talán nem helyeselnék ennyire azokat az intézkedéseket, amik az „oltatlanok veszélyesek” közmegegyezésen alapulnak. Ha a nem oltottak nem veszélyesek, nincs ok kizárni őket a koncertekről, a munkahelyükről stb. A fentiek szerint én a következő állásfoglalást terjeszteném el – szerintem egyszerű, bár a híres kétszavasokhoz szokott társadalomnak lehet, hogy beletörne az agya:

„Tudjuk, hogy az oltás véd a súlyos megbetegedéstől és a haláltól. Nem igazolt, hogy az oltás mennyire segít a járvány megfékezésében. Az oltatlanok nem veszélyesek. A negatív diszkriminációjuk nem indokolt. Egészséged megóvása érdekében javasoljuk az oltás felvételét. Amennyiben a közelmúltban átestél a betegségen, belátásodra bízzuk, mennyire bízol az ebből származó védelemben”.

(...) 

1. Elnézést kérünk az Azonnal.hu-tól és a szerzőtől, hogy kéretlenül is közöltük a cikket. Nagy örömünkre nekünk is hasonló a sorsunk a kovidos témájú cikkeinkkel. Igazságkeresőknek és szabadságharcosoknak önkényuralmi veszélyhelyzetekben fontosabb kell legyen a nagyközönség gyors tájékoztatása, mint a szellemi tulajdonjogon való fennakadás.

2. Az Azonnali.hu kérésére a cikket megrövidítettük, s így szemlézzük, ill. ajánljuk olvasóink becses figyelmébe (2022. 02. 11., 17:34) – a Szerk.


 

677 megtekintés

Kommentare


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page