top of page

A Capitolium ostroma – Orbánnak visszajött a hangja? Tisztelt Olvasó!

Egyik korábbi jegyzetemben szóvá tettem, hogy miniszterelnökünknek miért volt olyan sürgős gratulálnia a nyilvánvaló – mondhatni, rendszerszintű – csalásokkal választást nyert, győztesnek hirdetett demokrata jelöltnek, Joe Bidennek. Ma már egy kicsit jobban megértem. Ha szépen végigolvassuk, hogyan reagáltak Európa vezetői a Capitolium megostromlásának hírére, teljesen egyértelművé válik: egytől-egyig ugyanannak a globális hatalmi hálónak a megszemélyesítői. Hónapok óta folyik Amerikában a demokrácia legcsúfabb megcsúfolása, de ez valahogy egyiküket sem sokkolta, egyikük sem aggódott fennhangon a demokrácia intézményrendszerének tökéletes befuccsolása miatt. Most ellenben, amikor a nép, az istenadta nép kiáltott egy hatalmasat, hogy na, most már aztán ebből elég, és hangosan követeli demokratikus jussát, a szabad, tisztességes választást, a csalók eltávolítását, az elnöki széktől való távoltartását, Európa bábjai nem győzik követelni a „demokratikus rend” helyreállítását, Trump félreállását, Biden beiktatását.

„Joe Biden nyerte az elnökválasztást, a hatalom békés átadása pedig alapvető kellene, hogy legyen”, hangoztatja Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője pedig ki mást, mint magát Joe Bident idézi, aki a képmutatás csúcsaként ezt mantrázza: „Soha nem látott módon támadtak rá az amerikai demokráciára, annak intézményeire és a jogállamra. Ez nem Amerika!” Ugyanezt a nótát fújja Sebastian Kurz osztrák kancellár is, hisz szerinte a demokrácia elleni, elfogadhatatlan támadás az, ami Washingtonban zajlik. Mark Rutte holland miniszterelnök pedig – megszokott modortalanságával – ezt üzeni Amerika elnökének: „Kedves Donald Trump! Ismerd el még ma Joe Bident az Egyesült Államok következő elnökeként!” Boris Johnson, az EU-ból már távozott Nagy-Britannia konzervatív miniszterelnöke pedig még a többieknél is nagyobb cinizmust és képmutatást engedett meg magának: szégyenteljesnek nevezve a törvényhozás épületének ostromát, azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok a világ minden pontján kiáll a demokrácia mellett.

Nem ütött el egy szemernyit sem a fenti hangoktól, kificamodott, két mércés vélekedésektől térségünk egyik politikusának, Ivan Korčok szlovák külügyminiszternek az álláspontja sem: „Ez az a pillanat, amikor a demokráciát és jogállamiságot igenis tiszteletben kell tartani” Miért csak „ez a pillanat” számít? Miért nem számítanak az ide, a Capitolium ostromához vezető korábbiak?

Az egész álszent, hamis vezetői kórusból egyetlen tisztességes hang hallatszik ki csupán. A magyar kormány részéről Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, a Fidesz külügyekért felelős alelnöke tett közzé bejegyzést a Twitteren. Mint írja, sokkolják a Capitoliumból érkező felvételek. De – teszi rögtön hozzá – „A demokráciát a választásokat megelőzően, azok alatt, és után is biztosítani kell”.

Márpedig, tisztelt Olvasó, ilyen súlyos kérdésben miniszterelnöki hozzájárulás nélkül senki meg nem nyilatkozhat. Ezért lehetünk biztosak abban, hogy ezek valójában miniszterelnökünk szavai. S örülhetünk annak, hogy az amerikai fejlemények tisztességes megítélését illetően visszajött a hangja.


159 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg