top of page

A csővezeték-terror a dühöngő húszas évek 9/11-e


Eredeti cikk:

By Pepe Escobar

Schiller Mária küldeményeNem kérdés, hogy a jövő elfogulatlan történészei a dühöngő húszas évek mérföldkőnek számító fordulópontjához sorolják majd Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 30-i beszédét a Medvebocsok – Donyeck, Luganszk, Herszon és Zaporizzsja – visszatéréséről.


Az alapjául szolgáló őszinteség és tisztaság tükrözi a 2007-es müncheni biztonsági konferencián elmondott beszédét, de ezúttal nagyrészt túllépve a geopolitikai Új Nagy Játék csapdáin.


Ez a beszéd a kollektív Globális Délhez szólt. Az egyik kulcsmondatban Putyin megjegyezte, hogy "a világ a forradalmi átalakulások időszakába lépett, amelyek alapvető jellegűek. Új fejlődési központok alakulnak ki, ezek képviselik a többséget".


Miközben közvetlen kapcsolatot teremtett a multipolaritás és a szuverenitás megerősödése között, egészen egy új gyarmatellenes mozgalom kialakulásáig vitte, az 1960-as évekbeli El Nem Kötelezettek Mozgalmának felturbózott változatáig:


"Sok hasonlóan gondolkodó emberünk van szerte a világon, beleértve Európát és az Egyesült Államokat is, és érezzük és látjuk a támogatásukat. Az egypólusú hegemónia elleni felszabadító, gyarmatellenes mozgalom már most is kialakulóban van különböző országokban és társadalmakban. Szubjektivitása csak növekedni fog. Ez az erő fogja meghatározni a jövő geopolitikai valóságát."


A beszéd zárása mégis a transzcendenciáról szólt – spirituális hangnemben. Az utolsó teljes bekezdés így kezdődik: "E szavak mögött egy dicsőséges spirituális választás áll".


A poszt-posztmodernizmus ezzel a beszéddel kezdődik. A legnagyobb gondossággal kell olvasni, hogy számtalan következményét meg lehessen érteni. És pontosan ez az, amit a giccses nyugati pörgés és a lealacsonyító jelzők kosara soha nem fog megengedni.


A beszéd egy tömör útiterv arról, hogyan jutottunk el ehhez az izzó történelmi válaszúthoz – ahol, hogy Gramscitól eltérjünk, a régi rend nem hajlandó elismerni a halálát, miközben az új rend megállíthatatlanul születik.


Nincs visszaút. A nagyrészt dokumentált tény – "hibrid háború folyik Oroszország ellen, mert az a neokolonialista világrend útjában áll" – legfontosabb következménye, hogy

Oroszország a Hazugság Birodalmával való teljes összeütközésre készül.

Kína és Irán eurázsiai csúcshatalmak mellett. A birodalmi vazallusok ebben az esetben legfeljebb járulékos veszteségek.


Ráadásul elég sokatmondó, hogy Putyin beszéde azt követően hangzott el, hogy India külügyminisztere, Dr. S. Jaishankar az ENSZ Közgyűlésén hangsúlyozta India "gyarmati hatalom általi kifosztását".


Putyin beszéde és Oroszország elszántsága a kollektív Nyugat elleni – hibrid és egyéb – háború megvívására a makroképet állította fel.


A mikrokép az ukrajnai csatatereken zajló hintalónak, sőt az Északi Áramlat és az Északi Áramlat 2 gázvezetékek felrobbantásának is tekinthető: egy kétségbeesett húzás, néhány nappal a népszavazások eredménye és szeptember 30-i hivatalos elismerése előtt.Hol van Osama, amikor szükségünk van rá?


Miközben feltevések keringenek a tett elkövetésének módjáról, néhány dolog eléggé egyértelmű.


Oroszországnak egyáltalán nem volt indítéka arra, hogy tönkretegye a Gazprom több milliárd dolláros energetikai infrastruktúráját: bármikor felhasználhatta volna nyomásgyakorlásra; és egyszerűen lekapcsolhatta volna – ahogy a szankciók miatti demencia miatt meg is tette –, és átirányíthatta volna a gázt az ázsiai fogyasztókhoz.

Egy szenilis súgógép-olvasó által "vezetett", fekete politikai-gazdasági űrben vergődő Fehér Ház minden bizonnyal tanácstalan volt.

Az első számú gyanúsított egy nemzetbiztonsági / külügyminisztériumi gazember frakció – része annak, amit a Beltwayen belül úgy ismernek, mint A pacák. Nevezzük őket Straussiánusoknak vagy neokonzervatív fanatikusoknak, ezek azok a szereplők, akik olyan amerikai külpolitikát folytatnak, amelynek központi előfeltétele Oroszország elpusztítása – az európai "szövetségesekkel" mint járulékos veszteségekkel.


Ennek elkerülhetetlen – minden bizonnyal előre nem látott – következménye, hogy

a gazdasági folyosók háborújának ebben az új fordulatában minden fogadásnak vége: egyetlen csővezeték vagy tenger alatti kábel sincs biztonságban, sehol a világon, és a megtorlás során jogos játékossá válhat.
Az ikercsövek – az NS és az NS2 – felrobbantása tehát a 9/11 újrakevert csővezeték-terrorja. De nem egy afgán barlangban rejtőzködő, Kalasnyikovval felszerelt iszlamistával, aki elvinné a balhét.

A pénzügyi veszteségek elég sok fontos szereplőt érintenek majd. A Nord Stream AG részvényesei a következők: Gazprom (51%); Wintershall Dea AG (15,5%); PEG Infrastruktur AG, az E.ON Beteiligungen leányvállalata (15,5%); N.V. Nederlandse Gasunie (9%) és Engie (9%).


Ez tehát nemcsak Oroszország és Németország, hanem a nagy európai energiaipari vállalatok elleni támadás is.

Az NS2 egy mérnöki csoda: több mint 200 000, egyenként 22 tonna súlyú, 6" betonnal bevont csőszegmens, amelyeket a Balti-tenger fenekén fektettek le.


És amikor már úgy tűnt, hogy minden elveszett, nos, nem igazán. A mérnöki csoda témája újra előkerült: a csövek olyan erősek, hogy nem törtek el, hanem csak kilyukadtak. A Gazprom elárulta, hogy van egy ép NS2-es vezeték, amely "potenciálisan" felhasználható.


A lényeg, hogy az újjáépítés lehetséges, ahogyan azt Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta:


"Vannak technikai lehetőségek az infrastruktúra helyreállítására, ehhez időre és megfelelő pénzeszközökre van szükség. Biztos vagyok benne, hogy megfelelő lehetőségeket találunk".


De előbb Oroszország szeretné véglegesen azonosítani az elkövetőket.


Henry Kissinger, fájó vesztes


Henry Kissinger, az amerikai establishment orákuluma és hírhedt háborús bűnöse nem tudott szabadulni az élőhalottak visszatérésének védjegyévé vált színjátékától, mondván, hogy Oroszország "már elvesztette a háborút", mert az Európát hagyományos támadásokkal fenyegető képességét, amelyet évtizedek, sőt évszázadok óta élvezhetett, "mostanra bizonyíthatóan legyőzték".


Moszkva nem "fenyegette" Európát semmiféle hagyományos vagy egyéb módon; üzletet akart kötni, és az amerikaiak ezt bosszúból megakadályozták, még a csővezetékes terrorhoz is folyamodtak.

Ezt az amerikai taktikai győzelmet mindössze hét hónap alatt érték el, és szinte semmibe sem került. Az eredmények lenyűgözőnek tűnhetnek: Az USA hegemóniája az EU teljes spektruma felett most már vitathatatlan, mivel Oroszország elvesztette gazdasági befolyását. De ez csak elmélyíti Moszkva elszántságát – amint azt Putyin beszéde is hangsúlyozta –, hogy a végsőkig vigyék a harcot a birodalom és vazallusai ellen.


Az ukrajnai csatatereken ez azt jelenti, hogy Oroszország feltételei szerint tárgyalóasztalhoz kényszeríti őket. Aztán pedig arra kényszeríteni őket, hogy beleegyezzenek egy új európai "a biztonság oszthatatlanságának" megállapodásába.


És ha belegondolunk, hogy mindezt egy egyszerű telefonhívással is el lehetett volna érni 2021 végén, amikor Moszkva leveleket küldött Washingtonba, melyekben komoly tárgyalást javasolt.


Valójában az USA az, amelyik "már elvesztette a háborút": a világ legalább 87%-a – beleértve gyakorlatilag az egész Globális Délt – már megállapította, hogy ez egy gazember, kormányozhatatlan birodalom.

A "vesztes" Kissinger-stílusban azt is jelenti, hogy Oroszország mindössze 7 hónap alatt 120 000 km2 - azaz Ukrajna területének 22%-át – annektálta, amely a GDP közel 90%-át termeli, és több mint 5 millió lakosa van. Eközben a szövetséges erők lényegében megsemmisítették az ukrán hadsereget, amit továbbra is éjjel-nappal folytatnak; a NATO több milliárd dollárnyi felszerelését; felgyorsították a legtöbb nyugati gazdaság pusztulását; és elpárologtatták az amerikai hegemónia fogalmát.

Ami a Stupidistan Unplugged-t illeti, az Oscar-díjat Blinken miniszter kapja, aki elárulta a játékot azzal, hogy azt mondta, az ikervezetékek felrobbantása "óriási stratégiai lehetőség".


Ahogyan 9/11 is "óriási stratégiai lehetőség" volt a válogatás nélküli invázióra / bombázásra / gyilkolásra / plunderelésre az iszlám földeken.


A Shock'n Awe (Sokk és félelelem) visszatért


Az EU úton van a biztos kereskedelmi pusztulás felé. Mostantól kezdve az Oroszországgal folytatott energiakereskedelem bármilyen lehetősége a NATO és az EU összeomlásának következménye kell, hogy legyen. Ez megtörténhet, de időbe telik. Mi lesz a következő lépés?


Az EU nem támaszkodhat Ázsiára: messze van, és az LNG cseppfolyósításának és újragázosításának költségei miatt lehetetlenül drága. Bármilyen vezeték – például Kazahsztánból – Oroszországon keresztül vezetne, vagy Kínából érkezne Oroszországon keresztül. Felejtsük el Türkmenisztánt; az már most is Kínába szállítja a gázát.


Az EU nem támaszkodhat Nyugat-Ázsiára. A Török Áramlat teljesen ki van táblázva. A Perzsa-öböl teljes termelését már megvásárolták. Ha – és ez egy nagy "ha" – több gáz állna rendelkezésre, az egy kis mennyiség lenne Azerbajdzsánból (és Oroszország megzavarhatja azt). Irán továbbra is szankciókkal van sújtva a birodalom által – ez egy mesés öngól. Irakot és Szíriát továbbra is az USA fosztogatja.


Marad Afrika – ahonnan, ahogyan most áll, Franciaországot szertelenül kirúgják, nemzetről nemzetre. Olaszország végül talán a német iparnak szállít majd gázt Algériából, Líbiából és a ciprus-izraeli mezőkről. A szaharai gázmezőkért és a közép-afrikai gázért – Ugandától Dél-Szudánig – teljesen őrült hajsza lesz.


Lehet, hogy a Balti-tenger egy NATO-tó, de Oroszország könnyen dönthet úgy, hogy hullámokat vet, például cseppfolyósított földgázt szállít a német kikötőkbe Kalinyingrádon keresztül – amely télen jégmentes. Ha Litvánia megpróbálná ezt megakadályozni, Khinzal úr a névjegykártyája felmutatásával elintézhetné a kérdést. Oroszország a Finn-öblöt is használhatná, ami nem jelentene problémát a hatalmas orosz jégtörők számára.


Ez azt jelenti, hogy Oroszország könnyen elpusztíthatná a konkurenciát – mint az USA-ból érkező, abszurdan drága LNG-t. Végül is Szentpétervárról Hamburgba csak körülbelül 800 tengeri mérföld; Kalinyingrádtól pedig csak 400 tengeri mérföld.


Az egész sakktábla radikálisan meg fog változni a Tél tábornok érkezése előtt. 9/11 Afganisztán bombázásához és megszállásához vezetett. A 9/11-es csővezeték a NATO sokkolásához és félelemkeltéséhez vezet – amelyre Ukrajnában kerül sor. A visszavágás visszatért – bosszúból.


Pepe Escobar veterán újságíró, szerző és független geopolitikai elemző, aki Eurázsiára összpontosít.

 

(Fordítás: a www.DeepL.com/Translator /free version/ segítségével)


495 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page