VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

A demokraták új joggyakorlatot akarnak bevezetni az impeachment eljárásban – az alkotmány sem számít

Nancy Pelosi a képviselőház demokrata elnöke, valamint az eljárás általa összeválogatott tisztviselői (mindannyian demokraták) megfenyegették Trumpot, amiért nem vett részt a szenátusi meghallgatásán.

Az eljárást vezető Jamie Raskin képviselő a múlt héten Trumpot az ügyvédjeihez írt levélben fenyegette meg: „Ha elutasítja ezt a meghívást, fenntartunk minden jogot annak megállapítására a tárgyaláson, hogy a tanúvallomás megtagadása erős negatív következtetést von maga után 2021. január 6-i tetteivel (és tétlenségével) kapcsolatban."

A Legfelsőbb Bíróság határozottan állította, hogy a Raskin által levont következtetés súlyosan sérti az alkotmányos jogokat.

Jonathan Turley alkotmánykutató megjegyezte, hogy Raskin – aki egyben volt jogászprofesszor is – azzal fenyegetőzik, hogy megdönti azt az évszázados joggyakorlatot, amely megállapítja, hogy az alperesnek joga van a tanúvallomást megtagadni az ellene indított vizsgálat során. Az alkotmány szerint e jog gyakorlása nem teremt ráutaló magatartást a bűnösségére.

Turley a következőt írta:

„Jamie Raskin a múlt héten tett nyilatkozata elképesztő volt. A volt ügyvédprofesszor, Raskin kijelentette, hogy ha a volt elnök nem tesz tanúvallomást a Szenátusban, akkor a ház vezetői felhasználhatják bűnösségének következtetéseként. Ez egy olyan kijelentés, amely nemcsak alkotmányos elveinknek, hanem az évszázados joggyakorlatunknak is ellentmond. Az Egyesült Államok alkotmányának ötödik módosítása előírja, hogy 'senkit semmilyen büntetőügyben nem kényszeríthetünk arra, hogy tanú legyen saját maga ellen, és nem vehetik el életét, korlátozhatják szabadságát vagy a tulajdonához való hozzáférést megfelelő peres eljárás nélkül.'”

A felelősségre vonási eljárás (impeachment) nem büntetőügy. Az alkotmánykutatók szerint azonban itt is értelemszerű, hogy az alkotmányos elveket kell alkalmazni.

Forrás:


https://www.breitbart.com/politics/2021/02/08/democrats-threaten-to-punish-trump-for-not-testifying-at-impeachment-trial/


MOGY-embléma_2019.png
Blogos rovatok
Kiemelt cikkek