top of page

„A Háttér Társaság nyomására ellenem indított újabb büntetőüggyel tudtak mostanáig benntartani”

Budaházy György a PestiSrácoknak

FÜSSY ANGÉLA interjúja


Több mint fél éven át tartó ismételt letartóztatás után egy hete fordulat állt be a Budaházy-ügyben. Budaházy Györgyöt kiengedték a börtönből, megszüntetve a letartóztatását, így ugyan nyomkövetővel felszerelve, de hazatérhetett a családjához. Itt, a családi otthonában fogadta a PestiSrácok.hu stábját és exkluzív interjút adott, amelyben többek közt elárulta, miért és hogyan tudták hónapokkal tovább bent tartani, mint a társait. Felidézte azt a 2019-es tüntetést a gyermekek és oktatásban részt vevők LMBTQ-érzékenyítése ellen, amelyből a Háttér Társaság egyik tagjának feljelentésére és a Soros-szervezet erős nyomásgyakorlását követően csoportosan elkövetett, közösség tagja elleni erőszakkal gyanúsították meg. Különös módon éppen akkor, amikor a Hunnia-ügyben az ítélethirdetés következett. A nemzeti radikális azt is elárulta a PS-nek, mi tartotta benne a lelket, miért nem tudták megtörni az elmúlt lassan másfél évtized alatt.
A gyurcsányi időszak nemzeti ellenállásának vezetőjét a megismételt első fokú eljárásban 17 év fegyházbüntetésre ítélte Ignácz György büntetőbíró, méghozzá úgy, hogy abból kedvezménnyel sem szabadulhat.

Ott, akkor a tárgyalóteremben el is rendelte a letartóztatását, több társával együtt. A társakat azonban néhány hét után kiengedték, enyhítve kényszerintézkedésüket. Budaházy a védőjével hiába fellebbeztek, a bíróság minden szinten lesöpörte azt, többek között arra hivatkozva, hogy fennáll esetében a bűnismétlés veszélye.

A féléves felülvizsgálatnál azonban valami történt – pedig az ügyében nem állt be változás.

Talán csak most jó bíróhoz került, talán a Jóistennek van gondja rá, mindenesetre ugyanaz a bíróság, amely korábban fenntartotta, most megszüntette a letartóztatását. Történt mindez éppen azután, hogy Budaházy György végső elkeseredésében éhségsztrájkba kezdett; hozzátartozói, támogatói, a Budaházy Bizottság az Igazságtételért több tagja a Hazatérés templomában éhségsztrájkjához is csatlakozva együtt imádkozott érte.

Én a kegyelmet nem kiharcolni, kikényszeríteni akarom, hanem kérem, mert a kegyelmet kérni szokás. A büntetőeljárásom tisztességes, törvény szerinti lefolytatását viszont követelem, mert a tisztességes igazságszolgáltatáshoz jogom van

– jelentette ki a PestiSrácok.hu-nak Budaházy György. Riportunkban a 2000-es évek nemzeti ellenállásának vezetője beszél a Hunnia-per anomáliáiról, arról, hogy miért is gondolja azt, az őt elítélő bíró esetében olyan fokozottan áll fenn az elfogultság látszata, hogy alapvető dolog lett volna összeférhetetlenséget jelentenie. És részletesen mesél arról is, hogyan, milyen nyomásra történt teljesen abszurd meggyanúsítása közösség tagja elleni erőszak gyanújával egy olyan békés tüntetés miatt, ahol még csak fizikai kontaktusba sem került senkivel.

 


503 megtekintés

Komentáře


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page