top of page

A kóser vágás tilalma nem kóser

Elég nagy vihart kavart, hogy Belgiumban betiltották a kóser vágást, s ezt az Európai Unió Bírósága is jóváhagyta. A döntés állatvédelmi szempontokra hivatkozik.

Ez súlyos. Nemcsak azért, mert ez a végzés a zsidó vallási közösségeket rendítheti meg, hanem azért, mert van itt egy világkép, amely az általa konstruált jogot úgy állítja be, mint valamiféle végső, emberek feletti, megfellebbezhetetlen erkölcsi alapot arra, hogy más erkölcsi hagyományok felett ítéletet mondjon, sőt, azokat akár fel is számolja.

De miután nincs embertől független jog, mert abban mindig is az ember által alkotott világkép, kultúra, civilizáció fejeződik ki, a kóser vágást tiltó jogi konstrukció alkalmas egy olyan feltételezés megalapozására, hogy ezúttal az elvont jog mögött valójában egy identitáshagyomány felszámolásának a szándéka áll.

Mint konzervatív keresztyén aggódom a kóser vágást tiltó bírósági végzés miatt, együtt érzek azokkal a zsidókkal, akik fenyegető veszélyt látnak benne. Ez a végzés ugyanis azt jelenti, hogy a jog úgy jelenik meg, mint egy világkép diktatórikus eszköze hagyományközösségek felszámolására.

Arra pedig nincs semmilyen magyarázat, hogy egy hagyományközösségből eredeztetett öntudatot és identitást miért bírálhat felül egy senki által végérvényesen nem igazolt jogi konstrukció.

 

23 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page