top of page

A MOGY 2022 hírei frissítve (08.03.) – Helyzetjelentés – Programkínálat – Szent Korona-másolat1. Hírek a MOGY előkészítéséről – Az Önkéntes Iroda jelentése

Az önkéntes irodát egy 22 éves fiatalember vezeti a Magyarok Országos Gyűlésén. Nagy Szabolcs Kunszentmártonból érkezett, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem negyedéves hallgatója. Szabolcsot arról kérdeztük, jelenleg hogyan állnak a MOGY építési munkálatai.
„A zsámbéki, a szentendrei, a pomázi, a csongrádi, a szentesi, a hódmezővásárhelyi, a szennai, a fisherbócsai és a budapesti önkéntesek egy része már megérkezett és megkezdték a rendezvény sátrak telepítését és a színpad építését. A csapat egy része éppen a hódmezővásárhelyi raktárakból szállítja át a sátrakat és a pavilonokat Ópusztaszerre. A borszínház és a borpavilonok már települtek, az emlékpark munkatársainak is megtartottuk a rendezvénnyel kapcsolatos eligazítást, és a szervezői belépőpont is megkezdte már a működését.


A villanyszerelő csapat már szombaton megérkezett és a szerelési munkálatok javát már elvégezte. Holnapra újabb 50 fővel bővül az előkészítő csapat, s a rendezvény kezdetére eléri majd háromszáz főt.

A fellépőkkel, a meghívott előadókkal, a gyógyítókkal, a kézművesekkel és az önkéntesekkel együtt közel ezer ember várja majd a látogatóinkat.

Nem könnyű ennyi embert koordinálni és figyelemmel kísérni a munkájukat, ennek ellenére mindent megteszünk annak érdekében, hogy a rendezvény zökkenők nélkül lebonyolításra kerüljön, és a látogatóink meg az önkénteseink is a lehető legjobban érezzék magukat a Magyarok Országos Gyűlésén.”2. A Magyarok Országos Gyűlésének kínálata összegezve


Nemzetvédelmi Szabadegyetemen 133 előadóval

100 magyar kézműves bemutatkozása

77 csontkovács, gyógyász és segítő a Gyógyítófaluban

Magyar Iskolák Találkozója, Vízválasztók Országos Gyűlése,

A Magyar Honvédség Harcászati és Haditechnikai bemutatója, Toborzópont

Zenefalu, Borszínház, Színjátszó csoportok, Veterán Autó Találkozó, Trianon Kiállítás

Szent Korona Ballon

A színpadon a Népművészet Ifjú Mesterei, a Kolompos Együttes, a Magyar Tekerőzenekar és a Virtus Dudazenekar nagykoncertje, Korpás Éva népdalénekes és Együttese

Táncház

Gyermekprogramok, Mesejurta, Csatárjáték, Lovas bemutatók, Baranta bemutató

Élőkép a közönség részvételével – Magyar Zászlók Találkozója


 

Jöjj el hozzánk, hogy szerét ejthessük dolgainknak…

Ahogy egymással bánunk, az a hazánk…

18 év alattiaknak a belépés ingyenes

A parkolás ingyenes. A látogatói sátortábor elfoglalása (ingyenes) érkezési sorrendben történik.


 


3. A Szent Korona másolata is ott lesz Ópusztaszeren

A sándorfalvi Szécsi Istvánnak köszönhetően újra üdvözölhetjük a Szent Korona másolatát a Magyarok Országos Gyűlésén. Szécsi István immár egy tucat Szent Korona másolatot készített el. A mester munkái múzeumokban, kiállítótermekben, történelmi filmekben és nemzetközi rendezvényeken is megjelentek már.

A régebben autófényezőként és karosszérialakatosként dolgozó Szécsi István ma már nyugdíjas éveit tölti, de a koronakészítést egyfajta küldetésének érzi és mindenkit ismer, aki valaha is komolyabban foglalkozott a Szent Koronával.

Munkái során arra törekedett, hogy beletanulva mesterségébe, minél hitelesebb és pontosabb másolatok kerüljenek ki a keze közül. A mester maga is 23 éve foglalkozik a Szent Korona kutatásával. Munkáinak elsősorban a rengeteg befektetett idő ad nagy értéket. Van olyan másolat, amelynek az elkészítése két évet vett igénybe. Ennek a munkának is megvan azonban az ára.

A rengeteg munkaóra mellett az idős mesternek azt is meg kellett élnie, hogy csak ideiglenes személyigazolványt kaphatott, mivel az ujjairól már nem tudtak „lenyomatot” venni. Ez az ügy azért is érintette súlyosan, mert így nem utazhatott el Erdélybe és nem tekinthette meg a Csíksomlyóra került munkáját.
A Szent Korona másolata augusztus 6-án, szombaton 09.30-kor érkezik Ópusztaszerre, ahol díszőrség fogadja...

...és elhelyezi a Nemzetvédelmi Szabadegyetem előadásainak helyt adó egyik előadóteremben. A Szent Korona másolata a vasárnapi élőképen is megjelenik majd, hogy erősítse bennünk az összetartozás érzését.

István bátyám! Köszönjük megtisztelő segítségét és támogatását!
 


 
125 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page