VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

A nagy újrakezdés: a világhatalmi elit új világrendet hirdetett

Amit a hazai sajtó sem mond el nekünk


„Változtass meg mindent úgy, hogy ne változzon semmi” – hangzik a híres közmondás, amely jól leírja azt az elképzelést, amellyel a világ leggazdagabb és leghatalmasabb emberei álltak elő a vagyonuk, a hatalmuk, a pénzük megmentése/átmentése érdekében a globális kereskedelem, a kapitalista piacgazdaság, a nemzetállami szerepek újraszabása segítségével.

A koronavírus válság, – a világ fejlettebb felén végbemenő társadalmi változások (nyugat-európai tüntetéshullámok, terrorista cselekmények, BLM mozgalom, migráció, klímatüntetések stb.), a nemzetállami szerepkörök megerősödése és Kína egyre erőteljesebb menetelése a világot vezető hatalmának a pozíciója felé – arra késztette a nyugati világ háttérembereit, hogy úgy írják újra a játékszabályokat, hogy továbbra is feléjük lejtsen a pálya.

A Világgazdasági Fórum egy olyan szervezet, amelynek a céljai között szerepel a globális piacgazdaság kibővítése, a nemzeti kereteket meghaladó szabályok kidolgozása, illetve a globalizáció erősítése.

A 2020-ban meghirdetett Nagy Újrakezdésnek az apropóját a koronavírus-válság adta. A szakértők, akik már dolgoztak a Nagy Újraindítás műveletén, úgy ítélték meg, hogy a koronavírus-válság kellett ahhoz, hogy az emberiség ráébredjen: az eddig megszokott hétköznapi életmódja fenntarthatatlan, törékeny és sebezhető. Az új világot teremteni akaró társadalom-mérnököknek azonban az is szemet szúrt, hogy az emberiség nagyon gyorsan tudott adaptálódni az új kihívásokhoz (távolságtartás, lezárás, boltzár, otthonmaradás, digitális munkarend), és leginkább ez sarkalta őket arra, hogy bemutassák terveiket a nagyközönség számára is.

Az új világszocializmus bevezetésére tett javaslatot Klaus Schwab, a Világgazdasági Fórum elnöke és alapítója, valamint Károly herceg mutatták be májusban a Világgazdasági Fórumon. Meglátásuk szerint itt az ideje, hogy a kapitalista világgazdaságot váltsa le egy szociális típusú berendezkedés. A „Big Reset”, a „Nagy Újraindítás” nem más, mint a világ eddigi működésének újraszabása, új alapokra történő helyezése.

„Most érkezett el az a soha vissza nem térő történelmi pillanat, hogy ne csak a koronavírus ellen küzdjünk, hanem újradefiniáljuk a világot, előkészítve a poszt COVID korszakot. Ehhez szükségünk van a Great Resetre!”

– mondta Klaus Swab, az új világrend egyik szellemi atyja.

Érveik szerint a kapitalizmus számtalan embert megszabadított a szegénységtől, de a digitális jólét és a globalizáció terjeszkedésével a kapitalizmus nagyobb egyenlőtlenségeket és megosztottságot eredményezett. Úgy érvelnek, hogy a kapitalizmus mai formájában nem igazán járul hozzá az emberiség jólétéhez. Ezért egy „új kapitalizmus” létrehozására van szükség, amely nem kihasználja, hanem megvédi a természetet, és nem növeli, hanem csökkenti az egyenlőtlenségeket. Természetesen mindezt olyan üzletemberek javasolják, akik vagyonuk, hatalmuk és befolyásuk jelentős részét annak a világgazdasági rendszernek köszönhetik, amelyet eredetileg is ők alkottak, és működtettek, hogy a digitalizációról, és a globalizációról már ne is beszéljünk.