top of page

A plutokratikus megszállással szembeni ellenállás és annak leleplezése (Paul Cudenec jegyzete)


Eredeti cikk:

Schiller Mária küldeménye

Tegnap este volt szerencsém részt venni a 2018-2019-es franciaországi Gilets Jaunes mozgalomról szóló 90 perces dokumentumfilm vetítésén.


A Toulouse városában és környékén forgatott La Vie de tempête (szó szerint "élet a viharban", de angolul a Full Yellow Jacket címet viseli) egy nagyon megható beszámoló erről a fontos népfelkelésről a plutokrácia ellen.


A film egy tucatnyi GJ támogatóval készített elgondolkodtató interjút kombinál az utcai eseményekről készült, gyakran drámai felvételekkel, amikor az állam könyörtelen katonai jellegű támadásokat indított a tüntetők ellen, könnygázt, vízágyút és gránátokat használva.


Megalázó látni azoknak a bátorságát, akik hétvégéről hétvégére, több mint egy éven át kitartottak - különösen egy kerekesszékes nőét -.


A film rendezője, Marc Khanne jelen volt a vetítésen, és utána megkérdeztem tőle, hogy lát-e bizonyos folytonosságot a GJ mozgalom és a Macron-rezsim elleni jelenlegi tiltakozási hullám között, amely ellen most szintén drákói tiltásokkal és kegyetlen rendőri erőszakkal lépnek fel.


Azt mondta, hogy a 2023-as lázadás mögött mindenképpen ugyanazt a lendületet látja, de hozzátette, hogy bár néhány GJ-s is részt vett benne, az eredeti lázadók közül sokan nem.


A teljes lázadásuk és az elnyomás, amellyel azt fogadták, kifogyott belőlük az energia.


Néhányan még mindig börtönben voltak, vagy hatalmas pénzbüntetéseket fizettek, vagy rossz egészségi állapotban voltak a rendőrségi gumibotok és gránátok okozta sérülések, vagy éppen a könnygáznak való heti kitettség miatt.


Említett egy személyt, aki az utóbbi miatt mostanra rendkívül érzékeny lett mindenféle vegyi anyagra, és még az autók kipufogógázának szagát sem bírta elviselni.


Az eredeti lázadókat is régóta azonosította és célba vette az állam. Beszéltem olyan GJ-kkel, akik automatikus rendőrségi bírságot kaptak csak azért, mert a gépkocsijuk rendszámát egy tüntetés közelében jegyezték fel.

Azt hiszem, két alapvető felismerés sugárzott a filmből.


Az első az, hogy a GJ-k teljesen hétköznapi francia emberek voltak, akik gyakrabban tüntettek először, mint hosszú távú politikai aktivisták, és a követeléseik egyszerűek voltak, a társadalmi igazságosság és a demokrácia érdekében.


Talán ez az elem adta a mozgalomnak azt az energiát, azt az optimizmust és azt a felháborodott dühöt, ahogyan az állam kezelte őket, mind a rágalmak, mind a rendőri erőszak tekintetében.


A második felismerés az, hogy ez az erőszak teljesen aránytalan volt, és nagyon is szándékosan alkalmazták, hogy leverjék a népfelkelést.

Marc a film után beszélgetve megemlített egy fényképet, amelyet egy 2010-es toulouse-i tömeges tüntetésről talált, ahol a mintegy 150 000 fős tömeget egyetlen rendőrautó kísérte, amelynek utasai sapkában és ingujjúban voltak.

Kérdezte, hogy mi változott ilyen drámaian az eltelt nyolc év alatt?


A válasz számomra nem választható el attól a globális puccstól, amelyet jelenleg a Nagy Újraindítás címszó alatt élünk át.

A demokratikusnak tettetett társadalomról a nyíltan tekintélyelvű modellre való áttérés már régóta folyamatban van.

Ahogyan 9/11 véget vetett az 1990-es években felvirágzott hatalmas globalizációellenes tüntetéseknek, úgy a Covid célja is az volt, hogy eltiporja a 2020 előtt felduzzadó új lázadási hullámot.

Emmanuel Macron, a 2017-ben francia elnökké választott egykori Rothschild bankár mindig is része volt ennek a folyamatnak.

Az ő rendszerét esettanulmányként idéztem a Liberalizmus: a gazdagság kétarcú zsarnoksága című esszémben, amelyet a Covid-pillanat csúcsán, 2020. március 11-én publikáltam.


Klaus Schwab, a WEF vezetője pedig a Covid-19 című 2020-as könyvében: The Great Reset című könyvében kifejezetten a Gilets Jaunes-t nevezte meg, amikor arra figyelmeztetett, hogy a "társadalmi nyugtalanság" és a "globalizációval szembeni politikai és társadalmi visszahatás" "komor forgatókönyvet" jelent az általa képviselt érdekek számára.


Ha néhány év távolsággal nézem Marc filmjét a GJ-kről, és most, 2023-ban szemtanúja vagyok a francia államnak a tiltakozással szembeni bánásmódjának, számomra nagyon világos, hogy egy új történelmi szakaszba léptünk át, bár remélhetőleg nagyon rövid életűbe.

A legutóbbi megdöbbentő felfedezés az, hogy Macron rendőrsége most azt tervezi, hogy drónokat vet be a tüntetők ellen, nemcsak azért, hogy megfigyeljék őket és hangszórókon keresztül parancsokat ugassanak rájuk, hanem azért is, hogy vegyi anyagokkal fújják le őket, amelyek segítségével később UV-fényben azonosítani lehet őket.

Ez nem egy régimódi áldemokratikus kormány viselkedése, amely megpróbálja fenntartani a "jogállamiságot" anélkül, hogy elidegenítené az embereket.

Ez a rezsim fütyül az emberekre, vagy arra, hogy mit gondol róluk. Egyszerűen kész arra, hogy hatalmának teljes erejével eltiporja mindazokat, akik szembe mernek szállni az uralmával.

Amivel szembenézünk, az inkább egy idegen megszálló kormányhoz hasonlít, mint amilyet Franciaország tapasztalt a második világháború alatt.


Mivel a rezsimnek semmi köze a francia átlagemberekhez és azok kívánságaihoz, úgy bánik velük, ahogyan a francia állam az algériaiakkal, ahogyan a brit birodalom az indiai vagy írországi alattvalóival, ahogyan a dél-afrikai apartheid rezsim a feketékkel, vagy ahogyan az izraeli állam a palesztinokkal bánik.

Természetesen nem csak Franciaország van a kapzsiság globális birodalmának megszállása alatt.

De az itteni ellenállás szintje nyilvánvalóvá tette ezt az igazságot, és milliók számára rombolta le a demokrácia illúzióját.


Ez önmagában még nem jelent győzelmet. A megszálló erők nyers erejét nem könnyű legyőzni egy frontális harcban, ahogy azt mindazok a bátor Gilets Jaunes-osok, akik szemüket vagy karjukat vesztették az utcán, jól tudják.


Azonban a rendszer brutalitásának felfedésére kényszerítése szükséges lépés a rendszer legyőzéséhez.

Ha meg akarjuk buktatni ezt a szörnyű globális bűnöző szervezetet, akkor először le kell rombolnunk a hazugságokat, álcákat és homlokzatokat, amelyek mögé rejtőzik, hogy felfedjük létezésének és tervének teljes undorító borzalmát.

Mint minden vámpír, ez is elsorvad és meghal az igazság tisztító napfényében.

64 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page