top of page

A szenátus hatályon kívül helyezte a Biden-adminisztráció oltási rendeletét
A szenátus december 8-i üléséről készült tudósítást rövidített, szerkesztett változatban tesszük közzé.


Az Amerikai Egyesült Államok Szenátusa december 8-án (szerdán) 52-48 arányban megszavazta Joe Biden elnök vállalkozókra vonatkozó COVID-19 elleni kötelező oltási megbízatásának blokkolását.

A felsőház mind az 50 republikánus szenátora csatlakozott Mike Braun szenátorhoz (R-Ind.) és Mitch McConnell szenátusi kisebbségi vezetőhöz (R-Ky.), akik megtámadták az intézkedést a Kongresszusi Felülvizsgálati Törvény (CRA) alapján, amely lehetővé teszi a Kongresszusnak, hogy felülvizsgálja, és szükség esetén hatályon kívül helyezze a szövetségi hivatalok, például az OSHA (Munkahelyi Biztonsági és Egészségügyi Hivatal az Egyesült Államok Munkaügyi Minisztériumának szabályozó ügynöksége) által bevezetett új szabályozásokat.

Két demokrata, Joe Manchin III nyugat-virginiai, és Jon Tester montanai szenátor is csatlakozott a republikánusokhoz az oltási megbízatás hatályon kívül helyezésében.

Bill Hagerty (R-Tenn.) szenátor kifejtette a szenátus előtt, az oltási megbízatás elleni szavazatának indokait.

„Biden oltási megbízatása – a baloldal sok más politikai lépéséhez hasonlóan – a hatalomról szól. Az amerikaiak életének több aspektusból történő ellenőrzéséről, és ezáltal az amerikaiak személyes autonómiájának erodálásáról” – mondta Hagerty.

Biden a megbízatást szeptemberben terjesztette elő, miután bejelentette, hogy „elfogyott a türelmünk” azzal a több millió amerikaival szemben, akik úgy döntöttek, hogy nem veszik fel a vírus elleni védőoltást. A megbízatások hatályba léptetéséhez felkérte az OSHA-t, hogy hirdessen ideiglenes vészhelyzeti szabályozást, amelynek keretében előírható, hogy a 100 vagy annál több alkalmazottat foglalkoztató vállalkozásoknak gondoskodniuk kell arról, hogy a munkavállalók 2022. január 4-ig be legyenek oltva a COVID-19 ellen, vagy hetente teszteljék őket és viseljenek maszkot.

A múltban ilyen szabályokat alkalmaztak a munkavállalók védelme érdekében a veszélyes vegyi- és más hasonló mérgező anyagok ellen.

A szövetségi államok kerületi és fellebbviteli bíróságai sorra blokkolták a Covid 19 elleni oltási megbízatások végrehajtását, mert megítélésük szerint „a Biden-adminisztráció oltási rendelete komoly alkotmányos aggályokat vet fel, és nincs alkotmányos felhatalmazása arra, hogy egy ilyen rendelet kiadásával megkerülje a Kongresszust.”

Biden rendelete összességében nagyjából 100 millió amerikaira – az összes amerikai állampolgár közel egyharmadára – terjedt volna ki.

Ha a Kongresszus a Felülvizsgálati Törvény alapján egy szabályt hatályon kívül helyez, a szövetségi hatóságoknak tilos ugyanazt vagy lényegében hasonló szabályt kiadniuk.

A Fehér Ház, persze, továbbra is szorgalmazza azt a retorikát, hogy az oltatlan amerikaiak okolhatóak az ország gazdasági fellendülésének lelassulásáért.


Fordította és szerkesztette: Marsall Ágnes

 

Forrás:


277 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK