top of page

A tavaszi-nyári-őszi ukrán ellentámadás – Most akkor sikeres vagy sem? (Vukics Ferenc jegyzete)
Az elmúlt három hónapban sokan kérdeztétek, hogy mennyire is sikeres az ukrán ellentámadás. Nézzük a tényeket és a számokat!


A nyugati vezetők és a mainstream média jelentős nyomást gyakorolt Kijevre az ellentámadás megindítása érdekében. Ukrajna vezetői kezdetben húzták az időt, és kevés lelkesedést mutattak az ellentámadás megkezdése iránt. Valószínűleg néhányan közülük megértették, hogy vágóhídra vezetik őket.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter spanyolországi útja során azt nyilatkozta, hogy

„Az ukrán fegyveres erők állítólag 'lassú' ellentámadását kritizálók kussoljanak, jöjjenek a frontra, és próbáljanak meg legalább egy négyzetcentimétert felszabadítani!”


A tényleges helyzet


Az orosz védelem több rétegből áll.


A fedező-biztosítási öv, amely általában 15 km mélységű és csupán az a feladata, hogy az ellenséget kedvező irányokba terelje, segítsen a támadás fő irányának a meghatározásában, és elegendő időt biztosítson a mögötte lévő erőknek a reagálásra. Aztán következik az első lépcső, a második vagy támogató lépcső és a tartalékok, amelyek 40-60 km mélységben biztosítják a védelem szilárdságát.

A támadó erőknek a siker érdekében az ellenség fedező-bizosító erőinek felszámolása időszakában 3-5 km/h, az áttörés időszakában 1-2 km/h, a második lépcső leküzdése során 3-5 km/h, az üldözés időszakában 6-8 km/h sebességgel kell haladniuk. Ez azt jelenti, hogy az ukrán erőknek 1-3 nap alatt kellett volna kijutni az orosz erők mögé.


Értékelés


Azóta a támadó ukrán erők legalább 50%-a meghalt, vagy súlyosan megsebesült.

Mára világossá vált, hogy Ukrajna várva várt ellentámadása kudarcot vallott.

3 hónap után az ukrán hadsereg még mindig nem jutott túl az úgynevezett "biztosítási övön", és csupán néhány helyen tudott beszivárogni az első lépcsőbe, miközben lassan teljesen feléli a tartalékait.

Következmény


Ha ez így folytatódik tovább, akkor odavesznek azok a nemzedékek is, akiknek ezt az országot újjá kell majd építenie!


Következtetés


A világnak rá kell kényszerítenie a harcoló feleket és támogatóikat a háború leállítására.

Akadályozzuk meg, hogy a szomszédban dúló háború globális konfliktussá nője ki magát!


419 megtekintés

留言


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page