top of page

A világ vezető atomfizikusa szerint a Net Zero a modern civilizáció végéhez fog vezetni

Vukics Ferenc jegyzete


Elmarasztaló vádiratot fogalmazott meg nemrégiben a Net Zero politikai projektről a világ egyik vezető atomfizikusa. Dr. Wallace Manheimer nemrég megjelent Bár az éghajlat mindig változott és mindig változni fog, még sincs klímaválság c. tudományos közleményében azt állítja, hogy a jelenleg zajló „zöld forradalom” a modern civilizáció végét jelentheti.


Dr. Manheimer az MIT-n szerzett fizikai doktori címet, és 50 éves karriert futott be a nukleáris kutatásban, többek között az amerikai haditengerészeti kutatólaboratórium plazmafizikai részlegénél dolgozott. Több mint 150 tudományos cikket publikált. Véleménye szerint "semmiképpen sincs tudományos alapja" annak, hogy a következő évszázadban a légkörben lévő túl sok szén-dioxid miatt éghajlati válságot várjunk. Szerinte nincs ok arra, hogy a civilizáció ne fejlődhessen mind a fosszilis tüzelőanyagokat, mind az atomenergiát használva, fokozatosan áttérve az atomenergia használatára.


„A hamis éghajlati válság hangsúlyozása tragédiává válhat a modern civilizáció számára, amelynek fejlődése eddig a megbízható, gazdaságos és környezetbarát energiától függött. A szélerőművek, a napelemek és a tartalék akkumulátorok egyike sem rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal. Ezt a hamisságot egy erős lobbi erőlteti, amelyet Bjorn Lomborg éghajlati ipari komplexumnak nevezett, és amely egyes tudósokból, a média nagy részéből, vállalati tulajdonosokból és törvényhozókból áll. Ennek a komlexumnak sikerült sokakat meggyőznie arról, hogy a légkörben lévő CO2, amely a földi növényi élethez szükséges gáz, amelyet minden lélegzetvételünkkel kilélegzünk, környezeti méreg. Számos tudományos elmélet és mérés azt mutatja, hogy nincs éghajlati válság. A szkeptikusok és a hívők által végzett sugárzási kényszer-számítások azt mutatják, hogy a szén-dioxid sugárzási kényszer a beeső sugárzás körülbelül 0,3%-a, ami sokkal kisebb, mint az éghajlatra gyakorolt egyéb hatások. Az emberi civilizáció fennállása során a hőmérséklet számos meleg és hideg időszak között ingadozott, és a meleg időszakok közül sok melegebb volt, mint a mai. A földtörténeti idők során a hőmérséklet és a szén-dioxid szintje mindenhol ingadozott, és nem volt közöttük összefüggés.”
A szél- és napenergiáról írva azt állította, hogy különösen tragikus lenne, "ha ez az új infrastruktúra nem csak kudarcot vallana, de trilliárdokba kerülne, a környezet nagy részét tönkretenné, és teljesen szükségtelen lenne". A tét – tette hozzá – "óriási".

Természetesen egyre több olyan vélemény van, amely rámutat arra, hogy a császárnak nincs ruhája, amikor a divatos zöld technológiákról van szó. Az elektromos autók, a szél- és napenergia, a hidrogén, az akkumulátortárolás, a hőszivattyúk – mindegyiknek hatalmas hátrányai vannak, és nem képesek a meglévő rendszereket pusztító következmények nélkül felváltani.


Manheimer rámutat arra is, hogy mielőtt a fosszilis tüzelőanyagok széles körben elterjedtek volna, az energiát az emberek és az állatok szolgáltatták. Mivel kevés energiát termeltek, "a civilizáció csak egy vékony burkolat volt az emberi szegénység és nyomor hatalmas hegyén, amelyet olyan intézmények tartottak fenn, mint a rabszolgaság, a gyarmatosítás és a zsarnokság".


Ez az érvelés arra utal, hogy miért érvel oly sok gazdag, erényt fitogtató híresség nemcsak a nettó zéró, hanem a "valódi" zéró mellett és miért kívánják a fosszilis tüzelőanyagok teljes betiltását. Károly király 2009-ben azt mondta, hogy a fogyasztás és a kényelem kora lejárt. A több villát birtokló uralkodó feltehetően nem gondolja azt, hogy a korlátozások rá is vonatkoznak majd.


Manheimer megjegyzi, hogy a fosszilis tüzelőanyagok milliárdokra terjesztették ki a civilizáció előnyeit, de a munkájuk még nem fejeződött be. "Ahhoz, hogy a modern civilizáció előnyeit az egész emberiségre kiterjesszük, sokkal több energiára, valamint újabb forrásokra lenne szükség" – teszi hozzá.


Manheimer szerint az önérdekű vállalatok, a nagyképű politikusok és a riogatással foglalkozó kampányolók között egy sajátos partnerség alakult ki, ami valójában "egy szentségtelen szövetség". Az éghajlati ipari komplexum nem segíti elő a vitát arról, hogy hogyan lehet megbirkózni a valódi kihívásokkal.


"Nem szabad meglepődnünk vagy csodálkoznunk, hogy azok, akik profitot akarnak termelni, a leghangosabban szólítják fel a politikusokat a cselekvésre" – tette hozzá.


A szerző szerint talán az egyik legjobb hang, aki kétségeket ébreszt a közelgő éghajlati válsággal kapcsolatban, az a MIT professor emeritusa, Richard Lindzen, a geológiai folyadékmozgások egyik vezető szaktekintélye:


„A történészek a következő évszázadokban minden bizonnyal azon fognak tűnődni, hogy az a mélyen hibás logika, amelyet jelenleg egy ravasz és könyörtelen propaganda takart el, valójában hogyan tette lehetővé, hogy a hatalmas érdekcsoportok koalíciója a világon szinte mindenkit meggyőzzön arról, hogy az emberi iparból származó CO2 veszélyes, bolygót pusztító méreg. A világtörténelem legnagyobb tömeges téveszméjeként fogunk emlékezni rá – arra, hogy a CO2-t, a növények életét befolyásoló legfontosabb anyagot egy ideig halálos méregnek tekintették.”

Dr. Manheimer tanulmányának nagy része megcáfolja a politizált, "megalapozott" klímatudományt övező divatos nosztrumokat. Kiváló olvasmány. Ajánlom mindenkinek!

A nyilvánvalóan hamis állításokat cáfoló véleményekről azt mondja, hogy "különösen elkeserítő" látni, hogy tanult társaságok lezárt, végleges állításokat tesznek, amikor annyi ellentétes információ áll rendelkezésre. Rámutat arra is, hogy az elmúlt 10 000 évben a Föld szinte biztosan melegebb volt, mint jelenleg. Az emberi történelem során az ipari civilizáció előtt is voltak jóval melegebb és hidegebb időszakok is, mint napjainkban.

A nem a valóságnak megfelelő információk megtalálásához akár a Google is használható, mondja Manheimer - bár megjegyzi, hogy a cég figyelmeztet bennünket arra, hogy nem ad információt "olyan állításokról, amelyek tagadják, hogy a hosszú távú trendek azt mutatják, hogy a globális éghajlat melegszik".


1 017 megtekintés

Comentarios


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page