top of page

Amerikai tisztviselők szerint Ukrajna lőszerfelhasználása fenntarthatatlan...
Vukics Ferenc jegyzete

...ezek az „utolsó utáni erőfeszítések”


Majd egy hónappal ezelőtt Észtország felszólította az Európai Uniót, hogy sürgősen növelje védelmi és ipari potenciálját, hogy támogathassa Ukrajnát az Oroszországgal vívott háborúban. Az EU-tagállamoknak küldött levélben megjegyezték, hogy Oroszország annyi lőszert használ egy nap alatt, amennyit Európa egy hónap alatt képes előállítani. Az észt hatóságok akkor úgy vélték, hogy az EU-nak azonnal meg kell kezdenie védelmi és ipari potenciáljának növelését. „Minden késedelemért magas árat kell fizetni, és napról napra nő”állt a dokumentumban.


Észtország felajánlotta az uniós országoknak, hogy közösen fektessenek be négymilliárd eurót egymillió darab tüzérségi lőszer vásárlására Ukrajna számára. A terv lehetőséget biztosított volna arra, hogy az európai ipar hétszeresére növelje lőszergyártó kapacitását, és hat hónapon belül előállítsa a Kijev által kért egy millió 155 mm-es lövedéket.


Észtország akkor közölte, hogy becslései szerint Ukrajna átlagosan 60–210 ezer tüzérségi lövedéket használ el havonta, de Európa védelmi ipara egy hónap alatt csak 25 ezret képes előállítani. Ugyanakkor Oroszország évente 1,7 millió 152 mm-es lövedéket gyárt.


Ezt követően Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az uniós tagországok külügyminisztereinek találkozóján felszólította az uniós tagországokat, hogy minden lőszerüket sürgősen adják oda Ukrajnának.


Az Európai Unió fődiplomatája elmondta:


„Egyértelmű, hogy intézkedéseket kell hozni az európai ipar kapacitásának növelése érdekében, hogy több lőszert és gyorsabban tudjon előállítani. És egyértelmű, hogy nem csak az esetleges uniós szintű vásárlások révén kell fokoznunk erőfeszítéseinket Ukrajna sürgető szükségleteinek kielégítése érdekében.”


Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője ugyanakkor azt is kijelentette, hogy „az elkövetkező hetekben a legjobb módja annak, hogy Ukrajnát lőszerrel lássák el, ha átadják az európai hadseregekben már rendelkezésre álló készleteket”.


„Nem szabad megvárni, amíg ezek (a lőszerek) elkészülnek. Fel kell használnunk azt, amit már gyártanak és raktárban tárolnak, és a következő napokban legyártják. Elsőbbséget kell adni az ukrán hadsereg ellátásának. Amennyire csak tudjuk.”


Később az Európai Bizottság elnöke a müncheni biztonságpolitikai konferencián kijelentette, hogy

„mivel Ukrajna nem tud fizetni a lőszerekért, ezért az Európai Uniónak kell állnia a számlát”.

Mindenki és mindenhol „komoly” nyilatkozatokat tesz az ukránok lőszerellátásának fontosságával kapcsolatban, de igazi, „ipari” megoldás nem nagyon született a problémára.

A Nyugat nagyszerű a kommunikációban, de jóval kevésbé tehetséges az ipari kapacitások bővítésében.

Eddig főleg a régi, orosz lőszerek felvásárlásával tartották életben az ukrán haderő régebbi típusú tüzérségét, a nyugati ellátmányok még mindig viszonylag korlátozott mértékben segítik az ukrán erőfeszítéseket. Lőszer nélkül pedig nehéz lesz tavaszi offenzívát indítaniuk az ukránoknak. Ahogy a fronton lévő helyzet kapcsán egyre több valós beszámoló jelenik meg a nyugati sajtóban, úgy a lőszerellátás kudarcairól is egyre többet hallhatunk.

A Pentagon egyik tisztviselője nemrégiben a közelgő lőszerszállítmányokat az Ukrajna megsegítésére tett "utolsó erőfeszítésnek" nevezte, mivel a nyugati készletek fogytán vannak.

„Ukrajna naponta több ezer tüzérségi lövedéket lő ki a donbászi Bakhmut városának védelméért folytatott harcában, és ez az ütem amerikai és európai tisztviselők szerint nem fenntartható” – jelentette csütörtökön a New York Times.

Két meg nem nevezett amerikai tisztviselő a Timesnak elmondta, hogy a Pentagon felvetette az ukrán lőszerhasználat kérdését Bakhmutban, miután néhány napja megállás nélkül lövöldöznek. Ukrajna háborús erőfeszítései teljes mértékben az Egyesült Államok támogatására támaszkodnak. A Pentagon több millió tüzérségi lövedéket szállított eddig az országba.

A jelentés a legújabb példa arra, hogy Ukrajna nyugati támogatói kétségeiket fejezik ki Kijev háborús stratégiájával kapcsolatban. Az USA azt szeretné, ha Ukrajna tavasszal ellentámadást indítana, de nyugati tisztviselők szerint ezeket a terveket veszélyeztetheti az a mennyiségű erőforrás, amelyet Ukrajna Bakhmutban használ fel.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia további több ezer tüzérségi lövedéket és rakétát készül Ukrajnának szállítani, hogy megerősítse annak az ellentámadáshoz szükséges készleteit. A Pentagon egyik magas rangú tisztviselője ezeket a szállítmányokat a Timesnak "utolsó utáni erőfeszítésként" jellemezte, mert Ukrajna nyugati támogatóinak nincs elég felszerelésük ahhoz, hogy lépést tartsanak Ukrajna tempójával. Ez azonban azt jelentheti, hogy Ukrajna rövid időn belül teljesen védtelen maradhat.

A Times elemzése szerint az USA és NATO-szövetségesei nem voltak felkészülve egy ilyen intenzív tüzérségi háború támogatására. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár elismerte, hogy Ukrajna sokkal gyorsabb ütemben használja a lőszert, mint amennyit a teljes 30 tagú szövetség ugyanazon idő alatt elő tud állítani.

A nyugati hatalmaknak nagy tervei vannak a tüzérségi lövedékek gyártásának felpörgetésére, de hónapokba telik, mire jelentős előrelépés történik. Ez azt jelenti, hogy Ukrajna hónapokon keresztül magára marad.

A lap szerint a Bahmutban harcoló ukrán csapatok a média képviselőinek elmondták, hogy már most is súlyos lőszerhiánnyal küzdenek. Ukrajna emellett rengeteg embert veszít a városért vívott harcban, mivel frissen behívott, rendkívül hiányos kiképzést kapott újoncokat küldenek a "húsdaráló" néven ismertté vált városba.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és vezető tisztségviselői úgy döntöttek, hogy továbbra is védik Bahmutot, annak ellenére, hogy a települést védő katonák szörnyű helyzetben vannak.

A Financial Times szerint az EU lőszergyártó vállalatai azért nem tudnak több lövedéket gyártani, mert nincs elegendő robbanóanyaguk.

A gyártók és a hivatalnokok egyaránt azt állítják, hogy hiány van lőporból, trotilból és plasztik robbanóanyagokból, ezért az uniós hadiipar képtelen teljesíteni az Ukrajna számára szóló megrendeléseket. És ez független attól, hogy a megrendelők mennyi pénzt hajlandók áldozni e célra. Csupán arról van szó, hogy az európai hadiipar nem képes nagy mennyiségű hadianyagot gyártani. A kereslet növekedése legfeljebb az árakra gyakorol felhajtó erőt. Egy év alatt ötödével drágultak a lőszerek.

A cseh hadiipar vezetője szerint például nagyon bonyolult és nehéz a nagy hatótávolságú tüzérségi lövedékek gyártásának növelése. Egy új üzemet nem nehéz ugyan felépíteni, ám nyersanyag nélkül ennek nem sok értelme van. Európában ugyanis nincs olyan cég, amely a szükséges nyersanyagokat gyártaná.

Az 155 milliméteres rakétahajtóanyagot gyártó cseh Explosia hiába a legnagyobb az EU-ban, ha legalább 2026-ig nem lesz képes növelni a termelését.


Hasonló helyzetben van a többi gyártó is.


A spanyol Fábrica Municiones de Granada (FMG) például szintén teljes gőzzel termel az Ukrajnának szállító megrendelő számára, de az alapanyagok beszerzési nehézségei és az árak emelkedése miatt három-négy havi lemaradásban vannak.

Az FT szerint a 155 milliméteres tüzérségi lövedékek ára egy év alatt 20 százalékkal nőtt, ma egy ilyen lövedék 850 euróba kerül. Az ukrán tüzérség havonta 90 000 ilyen lövedéket használ el.

Korábban a Politico írt arról, hogy a NATO vezetője szerint Ukrajna sokkal gyorsabb ütemben használja a lőszert, mint amennyit a szövetség elő tud állítani. Az USA katonai szakértői akkor jelezték, hogy kiképzéssel próbálják rávenni az ukránokat arra, hogy változtassanak a harcmodorukon és kevesebb tüzérségi lőszert használjanak. Lloyd Austin védelmi miniszter részletezte az erőfeszítéseket az ukrán védelmi kontaktcsoport egyik brüsszeli ülése után.


"Az ukrán katonákkal Európa-szerte különböző helyeken azon dolgozunk, hogy hangsúlyt fektessünk a manőverezésre vonatkozó további kiképzésre, hogy amint nagyobb hangsúlyt fektetnek a manőverezésre, akkor jó esély van arra, hogy kevesebb tüzérségi lőszerre lesz szükségük, de ezt még meg kell várni" – mondta Austin újságíróknak.


Stoltenberg NATO-főtitkár már egy hónappal ezelőtt azt nyilatkozta, hogy Ukrajna sokkal több lőszert használ fel, mint amennyit a szövetség elő tud állítani.


"Az ukrajnai háború óriási mennyiségű lőszert fogyaszt, és kimeríti a szövetségesek készleteit" – mondta Stoltenberg. "Ukrajna jelenlegi lőszer-felhasználásának üteme sokszorosa a mi jelenlegi termelési ütemünknek, és ez megterheli védelmi iparunkat".


Egy kicsit előbb kellett volna gondolkodni! Miközben a nyugati politikai elit arra biztatja az ukránokat, hogy mindenáron utasítsák el a tűzszünet és a béketárgyalások lehetőségét, nem képesek biztosítani a harcok folytatásához szükséges legfontosabb lőszertípusokat sem.

A politika tud „katonai megoldást” ajánlani a helyzetre: az ukránok változtassanak harcmodort és használjanak kevesebb lőszert! Esetleg puszta kézzel is harcolhatnának az oroszok ellen?

A nyugati vezetők előrelátásával kapcsolatban Ivo Andrić szavait jutottak az eszembe.

„Ha az emberek tudnák, hogy mily kevés értelem uralja a világot, akkor belehalnának félelmükben…”
631 megtekintés

Kommentarer


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page