top of page

Amit Böjte atya harminc éve „csinál”, sokkal több, mint gyermekmentés (videó)

Idén harminc éves a Dévai Szent Ferenc Alapítvány és az egész világon egyedülálló gyermekellátó intézményhálózat, amelyet Böjte Csaba ferences szerzetes épített fel Erdélyben. Csaba testvér, ahogy a követői, tisztelői nevezik, hatezer gyermeknek adott esélyt egy teljesebb, boldogabb életre az elmúlt három évtizedben. Nemcsak árvákat nevelnek, hanem nehéz családi körülmények közt, nyomornegyedekben született gyermekeket, akiket a civilizáció minimum feltételeire sem tanítottak meg a szüleik: mi az, hogy wc, hogyan kell evőeszközzel enni. A máig kirepült több ezer gyermek nagy többsége beváltotta a reményeket, sokan diplomát szereztek, nem is egyet; mások kenyérkereső szakmát kaptak a kezükbe és a legtöbben ma már édesanyák, édesapák.

A PestiSrácok.hu négy napon keresztül kísérte Böjte atyát otthonról otthonra. Nevelőkkel, neveltekkel és volt Böjte-gyermekekkel, valamint Böjte atyával beszélgettünk múltról, célokról és arról is, hogy vajon egy ugyancsak súlyos hiba miatt, az azt habosító, lejárató kampánnyal tönkretehető-e harminc év munkája.

Ebben a riportunkban Böjte Csabát és a ma már fiatalok mentorálásával foglalkozó egykori nevelt, Octavian Davis szólal meg. A riportból kiderül, hogy a társadalom peremén a gyermekvédelem nem merülhet ki abban, hogy családokból kiemelnek gyermekeket, majd felnevelik azokat. A gyermekeken, a gyermekmentésen keresztül komplex társadalmi problémák megoldására, kezelésére is lehet utat találni – legalábbis ebben hisz Böjte Csaba, és elvét a harminc év alatt kinevelt több ezer gyermek példája igazolja is.


“Esélyt adni és átadni nekik azt a hitet, hogy akárhonnan jönnek, bármit elérhetnek. Csak rajtuk múlik” – ez az üzenete és célja Böjte Csaba missziójának. Munkájáért Kásler Miklós még az emberi erőforrások minisztereként Nobel-békedíjra jelölte. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány és Böjte atya új utakat keres, éppen kiteljesíteni igyekszik a munkát, ami a gyermekek mentésével kezdődik – most ott tartanak, hogy a már kirepülteket is mentorálni tudják, bevételt jelentő beruházások segítségével munkahelyeket is teremtenek. Elindítottak egy sajátos prevenciós programot is: felnőttek képzésével, segítésével előznék meg, hogy szülők nélkül kelljen gyermekeknek felnőni.


(...)

146 megtekintés

Commentaires


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page