top of page

Az angol kormány titokban összeesküvést szőtt John Pilger lejáratására (John Mcevoy jegyzete)

Eredeti cikk:

Schiller Mária küldeménye
A 84 éves korában elhunyt legendás külföldi tudósítót egy titkos brit propagandaegység figyelte és célba vette – derül ki a titkosítás alól feloldott aktákból.


A közelmúltban titkosítás alól feloldott aktákból kiderül, hogy a brit kormány titokban megfigyelte John Pilger ausztrál újságírót, és megpróbálta lejáratni őt azzal, hogy médiakapcsolatait arra ösztönözte, hogy támadják őt a sajtóban.


A december 30-án, 84 éves korában Londonban elhunyt Pilger leginkább az amerikai, brit és ausztrál kormány politikáját leleplező számos dokumentumfilmjéről volt ismert. Stealing a Nation /Egy nemzet ellopása/ című filmje azt mutatta be, hogy Nagy-Britannia hogyan űzte el a Chagos-szigetek őslakos lakosságát, hogy helyet csináljon egy amerikai katonai bázisnak, míg a Death of a Nation/Egy nemzet halála/ című filmje azt tárta fel, hogy a kelet-timori népirtás "Nagy-Britannia, az USA és Ausztrália bűnrészességével történt".


Titkos dosszié


1975-ben a Külügyminisztérium titkos hidegháborús propagandaegysége, az Információkutatási Osztály (IRD) aktát nyitott Pilgerről. Abban az évben az IRD tisztviselője, J. O'Connor Howe asszony panaszkodott, hogy Pilger az Egyesült Királyságban sugárzott televíziós műsora, az "Egy biccentés és egy kacsintás" "teljes mértékben szimpatikusan kezelte a shrewsburyi sztrájktörőket", amikor több szakszervezeti tagot jogtalanul ítéltek el és börtönöztek be.


Howe hozzátette: "Remélni kell, hogy John Pilger és a hozzá hasonlók nem lesznek befolyásosak az aktuálpolitikai tudósításokban". Egy másik tisztviselő azt válaszolta, hogy "Pilger bólogatásaira és kacsintásaira jobban oda kell figyelni".


Bár az IRD-t 1977-ben bezárták, Pilger aktája átkerült az utódszervezethez, a Special Production Unit (SPU) nevű szervezethez, és a Külügyminisztérium a következő években is nyomon követte mozgását.
"Hatchet job"


Az 1970-es évek végén és az 1980-as évek elején Pilger Délkelet-Ázsiában járt, hogy elkészítse a Year Zero: The Silent Death of Cambodia /Kambodzsa csendes halála/ és a Year One /Első év/ című filmjét. A dokumentumfilmek Washingtonnak a vietnami háború alatti titkos kambodzsai bombázási hadjáratáról szóltak, valamint az USA és Nagy-Britannia részleges felelősségéről a Pol Pot-rezsim alatti brutalitásért.


Ebben az időszakban az Egyesült Királyság kormánya mindvégig figyelemmel kísérte Pilger tevékenységét, és ellene irányuló ellenintézkedéseket terveztek. Az akkori miniszterelnök, Margaret Thatcher hivatala négyszemközt "Pilger újságírói hátterével kapcsolatos információkat" kért a bangkoki brit nagykövetségtől. Konkrétan "példákat kértek az 1968-78 közötti időszakban Vietnamról/Kambodzsáról készült Pilger-anyagokról, valamint példákat az Egyesült Királyság belpolitikáját bíráló munkáiról.


1980 szeptemberében Thomas J. Duggin, a bangkoki brit nagykövetség tisztviselője megjegyezte, hogy Pilger Kambodzsával kapcsolatos munkája "megérdemel egy viszonválaszt [választ], mielőtt filmjét bemutatják – ez a téma talán megérdemli Peter Joy figyelmét".

Peter Joy nem volt hétköznapi diplomata. Ő volt az IRD szigorúan titkos Különleges Szerkesztőségi Egység (SEU) vezetője, amely világszerte "fekete propaganda" műveleteket tervezett és hajtott végre azok ellen, akikről úgy vélték, hogy veszélyeztetik Nagy-Britannia érdekeit.

Ennek során a SEU szorosan együttműködött az MI6-tel, hogy hamis forrásokból és fiktív szervezetekből származó jelentéseket készítsen, és stratégiailag értékes információkat juttasson el a sajtóba.

Más szóval Duggin azt sugallta, hogy a Külügyminisztérium titokban bérgyilkossági akciót kezdeményezett Pilger ellen a filmje megjelenése előtt.

Vádirat


A Külügyminisztérium ezt követően összeállított egy vádiratot Pilgerről, és keresett egy újságírót, aki hajlandó lenne "gyilkos munkát" végezni rajta. Egy ilyen cikk "a két bangkoki nagykövetség [az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok] kommentárjaira támaszkodhatna, hogy ellensúlyozza a Pilger riportja által keltett benyomásokat".


A nagykövetség információkat szerzett "Pilger egyik munkatársától" is, aki bizalmasan beszélt nekik "Pilger indítékairól és tevékenységéről" a régióban. Nem világos, hogy ki volt ez a személy.


Végül "az egyik újságíró vonakodása" a gyűlöletkampány végrehajtását illetően meghiúsította a Külügyminisztérium tervét, hogy ellensúlyozza Pilger Kambodzsáról szóló tudósítását.


Mindazonáltal továbbra sem világos, hogy a Külügyminisztériumnak máshol sikerült-e Pilger elleni támadásra ösztönöznie.

A Pilger aktájában található dokumentumok közül sokat eltávolítottak, néhányat pedig 2041-ig titkosítottak marad.

A Külügyminisztérium gyakran beszélt Pilgerről forrongóan. A Délkelet-Ázsiáról szóló munkája "a Kreml cinikus hangjaként" olvasható" – érvelt egy külügyminisztériumi tisztviselő, egy másik pedig arról panaszkodott, hogy "úgy néz ki, mint egy PR-munka Hanoi és Moszkva nevében".


Halála előtt Pilger reagált ezekre a megnyilatkozásokra:


"A rólam szóló dokumentumok egy része a nyolcvanas évekre nyúlik vissza – és ez akkor volt, amikor Délkelet-Ázsiából, Kambodzsából, Vietnamból tudósítottam. A riportjaim, amelyek valóban exkluzívak voltak, olyasmit mondtak el az embereknek, amit nem tudtak, sok mindent lelepleztek, leleplezték a zsarnokokat, de azt is leleplezték, hogy ki támogatja titokban a zsarnokokat – ez meglehetősen kínos. Az egyik ilyen dokumentumban Kreml-pártinak írtak le. Amikor ezt olvasom (és ezt sok évvel később mondom), csak nevetésben tudok kitörni... De ezt soha nem szabad elrontani".


John Pilger négyszemközt elmondta a szerzőnek, hogy tudott egy ellene irányuló, az Egyesült Államokhoz köthető külügyminisztériumi kampányról, de kevés dokumentummal rendelkezett, amely alátámasztotta volna.


"Az én történeteim, amelyek megragadták őket, a vörös khmerekkel és Suharto Kelet-Timor elleni háborújával való érintettségük volt" – mondta.


John Pilger legendás pályafutását újságíró kollégái méltatták.

426 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page