top of page

Az Azovhoz kötődő, terrortámadásokra készülő náci sejtet számolt fel az olasz rendőrség

Vukics Ferenc jegyzete


A korábbi írásaimból talán már kitűnt kedves olvasóinknak, hogy nem vagyok olyan elnéző az ukrán „nacionalista” zászlóaljak tagjaival kapcsolatban, mint amennyire az európai fősodratú média. Nehezen tudom elképzelni, hogy olyan emberek lennének „Európa szabadságának hősei”, akik ellentmondanak mindannak, amit valaha is a világról gondoltunk.


Ma „divatos” dolog „orosz propagandának” tartani, ha valaki azt állítja, hogy ezek a csoportok valódi nácik, és idehaza is folyamatosan mentegetik a korábbi pogromok szervezőinek követőit csupán azért, mert elkötelezetten harcolnak az oroszok ellen.

De én továbbra is elképedek, amikor Ukrajna egyébként zsidó származású miniszterelnöke náci szervezetek képviselőit tünteti ki.

Tizenkét évvel ezelőtt még „európai érték” volt ezek ellen a csoportok ellen fellépni, az elmúlt hónapokban mégis „hímestojás” módjára bánt velünk a legtöbb „szakértő”. Ezek a szervezetek ki is használták a lehetőséget, és

egy egész Európát átszelő hálózatot hoztak létre, veszélyeztetve a közrendet és a politikai stabilitást.

Ennek a közösségnek az erőközpontja Ukrajnában van, és az ottani erőforrásokból szervezik a több tucat országot átfogó hálózatukat. Tagokat toboroznak az oroszok ellen harcoló alakulataikba, és ha túlélik az ott töltött hónapokat, akkor komoly harctéri és vezetési tapasztalatokkal szervezik tovább saját hazai hálózataikat.


Annak idején Angela Merkel be akarta tiltani az Airsoft és Paintball rendezvények látogatását, mert az ott szerzett taktikai ismereteket veszélyesnek tartották a rendőrség egységeire nézve. Ma pedig szélsőséges csoportokat képezünk ki, fegyvereket, vezetési ismereteket adunk a kezükbe és lehetővé tesszük a számukra, hogy a szervezés bűnözéshez hasonló hálózatot építsenek ki Európában.

Ha figyelmetlenek vagyunk, akkor a „pusztító eszme” előbb-utóbb kidugja a fejét és hatalmat követel magának. Nemrégiben az Azovhoz kötődő, terrortámadásokra készülő náci sejtet számolt fel az olasz rendőrség.

A felfegyverzett ukrán szélsőséges szervezetekkel kapcsolatban álló olasz neonácik letartóztatása rávilágít az ukrajnai proxyháború egészen ijesztő hatásaira is. Ukrajna erőforrásait felhasználva a „szervezet” folyamatosan gyarapodik és egyre konkrétabb célokat fogalmaz meg.


Az olasz rendőrség razziasorozatot jelentett be a neonáci Order of Hagal szervezet ellen. A fegyverek felhalmozásával és terrortámadások tervezésével vádolt csoport gyümölcsöző kapcsolatokat alakított ki az ukrán Azov zászlóaljjal.


A "Hagal-rend" néven ismert olasz neonáci szervezet öt tagját november 15-én tartóztatták le, míg egy további tagot továbbra is köröznek a hatóságok. Ő a letartóztatások napján történetesen Ukrajnában tartózkodott, ahol az Azov zászlóalj soraiban éppen az oroszok ellen harcolt. A "Hagal" tagjait azzal vádolják, hogy polgári és rendőrségi célpontok elleni terrortámadásokat terveztek.


A Hagal-rend tagjai állítólag "közvetlen és gyakori" kapcsolatot tartottak fenn a Telegramon keresztül nemcsak az Azov zászlóaljjal, hanem a Jobb Szektor és a Centuria neonáci ukrán katonai formációkkal is, "valószínűleg az ezen harcoló csoportok soraiba való lehetséges toborzás céljából" - írja az olasz média.


A rendőrségi nyomozás még a háború kitörése előtt, 2019-ben indult. Az egyik letartóztatott tag, Giampiero Testa a lehallgatott beszélgetések szerint "veszélyesen közel állt a szélsőjobboldali ukrán nacionalista csoportokhoz", és a nápolyi Mariglianóban egy csendőrőrs ellen tervezett támadást. A szökésben lévő Azov-harcos, Anton Radomsky ukrán állampolgár, aki korábban Olaszországban élt. A hatóságok szerint Radomsky a nápolyi "Volcano Buono" bevásárlóközpont megtámadását tervezte.


Egy 2021. januárjában lehallgatott beszélgetés során Testa azt mondta, hogy "olyan mészárlást rendezne, mint az új-zélandi, de nem a feketékhez mennék, hanem a mariglianói laktanyába". Testa arra az új-zélandi férfire utalt, aki korábban azt állította, hogy Ukrajnában járt, és náci Sonnenrad, azaz "fekete nap" jelvényt viselt akkor a golyóálló mellényén, amikor 51 muszlim hívőt ölt meg egy mecsetben. Azt a szimbólumot, amit a New York Times 2019-ben még így írt le: "általában az Azov zászlóalj, egy ukrán neonáci félkatonai szervezet használja".


Nagyjából ugyanebben az időben a rendőrség olyan "airsoft fegyvereket" foglalt le, amelyeket úgy építettek meg, hogy "könnyen átalakíthatók legyenek valódi lövedékek kilövésére. A házkutatások során lőszert, taktikai felszerelést, sőt még egy gránátvetőt is találtak. A csoportot azzal is vádolják, hogy Nápolyban és Casertában félkatonai kiképzéseket, valamint a fehér felsőbbrendűséget és a holokauszttagadást népszerűsítő szemináriumokat tartottak.


A Sky Tg24 hírcsatorna által a letartóztatásokról sugárzott felvételeken hosszú kések, egy északi stílusú fejsze, egy "Mussolini vezér" feliratú ütő, egy horogkeresztes zászló, egy gázálarc, egy Azov zászlóalj póló és a "Valhalla Expressz", egy Azov-harcos emlékirata látható.


„De nem Ukrajna az egyetlen ország, ahol a Hagal-rend tagjai jártak; 'néhány tag' Izraelbe is utazott, hogy Krav Maga-t és a hosszú és rövid fegyverek használatát gyakorolja. Még oklevelet is kaptak a képzés elvégzéséért."


Miközben a nácizmus biztonságos helyet talált az ukrán fegyveres erőkben, a letartóztatások és a terrortámadásokat tervező Hagal-rend tagjai ellen kiadott elfogatóparancsok arra utalnak, hogy a Nyugat ukrajnai proxy-háborúja nagyon sok gondot fog okozni a közeljövőben Európában. A harcedzett, szélsőséges veteránokat a nyugati kormányok folyamatosan bátorították, amerikai és uniós segélyeket kapnak. Ezeknek az embereknek egy jelentős része egyszer hazatér Európa városaiba.

"A fegyverek nagyfokú hozzáférhetősége a konfliktus utáni időszakban az illegális fegyverek elterjedéséhez fog vezetni" figyelmeztette az európai közvéleményt Jürgen Stock, az Interpol főtitkára.

Korábban az amerikai The Grayzone beszámolt arról, hogy Belbiztonsági Minisztérium 2022-es dokumentuma elismerte, hogy


"az ukrán nacionalista csoportok, köztük az Azov Mozgalom aktívan toboroznak az USA-ban. A faji vagy etnikai indíttatású, erőszakos szélsőséges fehér felsőbbrendűséget vallók szívesen csatlakoznak különböző neonáci önkéntes zászlóaljakhoz."


A Grayzone szerint azonban a hírszerzési jelentésekben jelentős hiányosságok vannak:


"Milyen kiképzésben részesülnek Ukrajnában ezek a külföldi harcosok? Elszaporodhatnak az Egyesült Államokban működő milíciákban és fehér nacionalista csoportokban?"


Az Jack Reacher cimű akciófilmben a főszereplő felveti, hogy szerinte négyfajta katona létezik:

  • az, aki katonacsaládból származik

  • a hazafi, aki az országáért harcol

  • az, aki csak munkát keres

  • és az, aki legális keretet akar arra, hogy öljön

Irak, Líbia, Szíria és Afganisztán jól megmutatta, hogy milyen veszélyekkel jár, amikor a Nyugat saját céljai elérésére szélsőséges csoportokat szerel fel és képez ki. Jó lenne okulni a tapasztalatokból…


1 126 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page