VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Az emlékezés napja és a „Fuck the U.S.” tanulmányok oktatása az amerikai egyetemeken


Az Emlékezés Napja mindenekelőtt tisztelgés mindazok előtt akik a legdrágábbat áldozták fel a hazájukért: az életüket. Ilyenkor főhajtás jár minden háborúban vagy szolgálatteljesítés közben elhunyt amerikai katonának. Az ünnep eredete egészen az amerikai történelem legvéresebb, mindeddig legtöbb áldozattal járó eseményéig, a polgárháborúig nyúlik vissza. Hivatalosan először 1868. május 30-án hajtottak főt a temetőkben a háború áldozatainak virágokkal, koszorúkkal díszített sírjai mellett. Az ünnep elnevezése is erre utalt, kezdetben Decoration Day volt a titulusa.

A Memorial Dayt az amerikaiakat megszokott kettősség jellemzi: egyfelől pirosbetűs, emelkedett beszédes, tisztelgő ünnep, másfelől vidám, vásárlási, lázas, parádézós, kirándulós hétvége az emberek számára. Annál is inkább így van ez, mivel az USA-ban minden évben ez az első olyan alkalom, amikor picit hosszabb a szabadság. Az öt keményen végigdolgozott hónap után sokan megnyújtják ezt a hétvégét pár nap szabadsággal, és rokonlátogatóba, túrázni, nemzeti parkokba, luxus nyaralóhelyekre utaznak pihenni, kiengedni.


Ilyenkor a kerti partikon és családi összejöveteleken barbecue-t készítenek; sportolni, túrázni, kempingezni mennek, hiszen ez a nap a "hivatalos nyárkezdet" és persze sokan belevetik magukat a nagy Memorial Day-leárazásokba. Az amerikaiak szerint ekkor érdemes új autót, bútort, háztartási gépeket, kempingfelszerelést, kerti bútort venni.

A Memorial Day előtti hetekben elfogynak a foglalható szállások a tengerpartok és a nemzeti parkok közelében. A repterek is a Hálaadás-napi, illetve karácsonyi tumultushoz hasonló állapotokra készülnek. A nagyvárosokban féktelen bulihangulat is jellemzi a Memorial Day weekend madness-t.