top of page

Az emlékezés napja és a „Fuck the U.S.” tanulmányok oktatása az amerikai egyetemeken


Az Emlékezés Napja mindenekelőtt tisztelgés mindazok előtt akik a legdrágábbat áldozták fel a hazájukért: az életüket. Ilyenkor főhajtás jár minden háborúban vagy szolgálatteljesítés közben elhunyt amerikai katonának. Az ünnep eredete egészen az amerikai történelem legvéresebb, mindeddig legtöbb áldozattal járó eseményéig, a polgárháborúig nyúlik vissza. Hivatalosan először 1868. május 30-án hajtottak főt a temetőkben a háború áldozatainak virágokkal, koszorúkkal díszített sírjai mellett. Az ünnep elnevezése is erre utalt, kezdetben Decoration Day volt a titulusa.

A Memorial Dayt az amerikaiakat megszokott kettősség jellemzi: egyfelől pirosbetűs, emelkedett beszédes, tisztelgő ünnep, másfelől vidám, vásárlási, lázas, parádézós, kirándulós hétvége az emberek számára. Annál is inkább így van ez, mivel az USA-ban minden évben ez az első olyan alkalom, amikor picit hosszabb a szabadság. Az öt keményen végigdolgozott hónap után sokan megnyújtják ezt a hétvégét pár nap szabadsággal, és rokonlátogatóba, túrázni, nemzeti parkokba, luxus nyaralóhelyekre utaznak pihenni, kiengedni.


Ilyenkor a kerti partikon és családi összejöveteleken barbecue-t készítenek; sportolni, túrázni, kempingezni mennek, hiszen ez a nap a "hivatalos nyárkezdet" és persze sokan belevetik magukat a nagy Memorial Day-leárazásokba. Az amerikaiak szerint ekkor érdemes új autót, bútort, háztartási gépeket, kempingfelszerelést, kerti bútort venni.

A Memorial Day előtti hetekben elfogynak a foglalható szállások a tengerpartok és a nemzeti parkok közelében. A repterek is a Hálaadás-napi, illetve karácsonyi tumultushoz hasonló állapotokra készülnek. A nagyvárosokban féktelen bulihangulat is jellemzi a Memorial Day weekend madness-t.

A fogyasztói szemlélet ellenére azonban eddig minden politikai szereplőtől megkövetelték, hogy a szövetségi ünnep és munkaszüneti nap alkalmával az első szó mindig a háborúkban életüket áldozó amerikaiakról szóljon. Tavaly Donald Trump elnök és Mike Pence alelnök a Washingtonnal szemben, a Potomac folyó másik oldalán található arlingtoni nemzeti sírkertben koszorúzta meg az Ismeretlen katona emlékművét és méltatta az önfeláldozó hazafiakat.


Ebben az évben az új elnök egy kellemes fagyizásra hívta az amerikaiakat az ünnepnap alkalmával, míg az alelnök „élvezetes hosszú hétvégét” kívánt polgártársainak. A veteránoknak ez olyan volt, mintha valaki Karácsonykor „Kellemes Téli Vásárt!” kívánna az embereknek.

A veteránok ezrei támadták kommentekben Kamala Harris alelnök emléknappal kapcsolatos hétvégi tweetjét, amely nem tett említést az ünnep eredeti céljáról.

The parents paying for this foolishness… – A szülök fizetnek ezért az ostobaságért…

A Georgetowni Egyetem hallgatói nemrégiben tüntetést szervezetek és egy petíció aláírására buzdították az embereket az emléknap megszüntetésével kapcsolatban, mivel az valójában az „amerikai imperializmus” ünnepe.


A riportereknek nyilatkozó hallgatók azt mondták, hogy az ünnepnappal korábban nem voltak ellenérzéseik, de amint az egyetemen részt vettek a „Női és nemi tanulmányok órákon” (Women’s and Gender Studies courses), megértették, hogy a „Fuck the U.S.” gondolatisága az egyetlen biztos útmutató az életükben.

 

Források: 

Irodalom


48 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page