top of page

Az Északi Áramlat elleni szabotázs a CIA és az amerikai haditengerészet titkos művelete volt...


... állítja Amerika sztárriportere.


Vukics Ferenc jegyzete


A tegnapi napon szinte az egész délutánt azzal töltöttem, hogy a mostani hír hitelességét vizsgáljam. Óvatoskodásunknak meg is lett a következménye: olyan történt velünk, ami ritkán fordul elő, a fősodor előzött meg bennünket.

A híres újságíró és Pulitzer-díjas Seymour Hersh, aki évtizedeken át a New York Times és a New Yorker sztárriportere volt, szerdán új bombahírt tett közzé első Substack-posztjaként, ami aztán gyors washingtoni választ váltott ki.

Miután saját vizsgálatot folytatott arról, hogy ki szabotálta az Északi Áramlat vezetékeit egy sor víz alatti robbantással szeptember 26-án, Hersh arra a következtetésre jutott, hogy

az Egyesült Államok robbantotta fel az Oroszországból Németországba tartó földgázvezetéket, a BALTOPS 22 NATO-gyakorlat álcája alatt zajló titkos művelet részeként.

Hersh, meg nem nevezett nemzetbiztonsági forrásokra támaszkodva, hónapokig tartó megbeszélésekről és oda-vissza csatározásokról számol be, amelyekben a Biden-féle Fehér Ház, a CIA és a Pentagon is részt vett. A jelentés szerint a tervezés már 2021 decemberében megkezdődött, és Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó égisze alatt egy különleges munkacsoportot hoztak létre.

"A haditengerészet azt javasolta, hogy egy újonnan hadrendbe állított tengeralattjáró segítségével közvetlenül támadják meg a csővezetéket. A légierő késleltetett gyújtózsinórral ellátott bombák ledobásáról tárgyalt, amelyeket távolról lehetne felrobbantani. A CIA azzal érvelt, hogy bármit is tesznek, annak titkosnak kell lennie. Minden érintett megértette a tétet" – olvasható a jelentésben, amelynek címe How America Took Out The Nord Stream Pipeline.

"A Biden-kormányzat mindent megtett, hogy elkerülje a kiszivárgást, mivel a tervezés 2021 végén és 2022 első hónapjaiban zajlott" – folytatódik a jelentés.

Ahogy egyre nagyobb lendületet kapott a titkos szabotázstámadás folytatása, "a következő hetekben a CIA munkacsoportjának tagjai elkezdték kidolgozni egy olyan titkos művelet tervét, amely mélytengeri búvárokat használna a csővezeték mentén történő robbanás kiváltására" – írja Hersh.

A hírszerző közösségen belül azonban jelentős ellenállást váltott ki, de minden ellenkező véleményt félresöpörtek a 2022. februári ukrajnai orosz invázió elő- és utóhatása során.

A forrás szerint "az egész ármánykodás során" a CIA és a külügyminisztérium néhány embere azt mondta: "Ne csináld ezt. Ez hülyeség, és politikai rémálom lesz, ha kiderül."

Ennek ellenére 2022 elején a CIA munkacsoportja jelentést tett Sullivan ügynökségközi csoportjának: "Megvan a módunk a csővezetékek felrobbantására."

„Ami ezután következett, az megdöbbentő volt. Február 7-én, kevesebb mint három héttel az Ukrajna elleni elkerülhetetlennek tűnő orosz invázió előtt Biden találkozott a Fehér Ház irodájában Olaf Scholz német kancellárral, aki némi ingadozás után most már határozottan az amerikai csapatban volt. Az ezt követő sajtótájékoztatón Biden dacosan kijelentette: 'Ha Oroszország betör... nem lesz többé Nord Stream 2. Véget fogunk vetni neki'.”

„Húsz nappal korábban Nuland államtitkár-helyettes lényegében ugyanezt az üzenetet adta át egy külügyminisztériumi tájékoztatón, kevés sajtóvisszhangot kapva. 'Ma nagyon világos akarok lenni'" – mondta egy kérdésre válaszolva. – 'Ha Oroszország megszállja Ukrajnát, az Északi Áramlat 2 így vagy úgy, de nem fog előrehaladni'.”

Ami Washington indítékait illeti egy ilyen kockázatos, titkos szabotázsakcióval kapcsolatban, Hersh azt írja:


"Amíg Európa olcsó földgáz tekintetében a vezetékektől függött, Washington attól tartott, hogy az olyan országok, mint Németország, vonakodni fognak attól, hogy Ukrajnának pénzt és fegyvereket szállítsanak Oroszország legyőzéséhez."

Biden tavaly februárban kijelentette: "Nem lesz többé Északi Áramlat 2, véget vetünk neki".

Norvégia jelentős logisztikai és hírszerzési szerepet játszott abban, hogy segítse az amerikai haditengerészet Panamavárosban állomásozó elit mélytengeri búvárcsapatát a művelet végrehajtásában:

„Valamikor márciusban a csapat néhány tagja Norvégiába repült, hogy találkozzon a norvég titkosszolgálattal és haditengerészettel. Az egyik kulcskérdés az volt, hogy a Balti-tengeren pontosan hol lenne a legjobb hely a robbanóanyagok elhelyezésére. Az Északi Áramlat 1 és 2, amelyekhez két-két csővezeték tartozik, az út nagy részét alig több mint egy mérföld választotta el egymástól, miközben a Németország északkeleti részén fekvő Greifswald kikötőjébe tartottak.”

„A norvég haditengerészet gyorsan megtalálta a megfelelő helyet, a Balti-tenger sekély vizében, néhány mérföldre a dániai Bornholm-sziget előtt. A csővezetékek egymástól több mint egy mérföldre futottak a mindössze 260 láb mélységű tengerfenéken. Ez bőven a búvárok hatótávolságán belül volt, akik egy norvég Alta osztályú aknakereső hajóról merültek le a tartályaikból kiáramló oxigén, nitrogén és hélium keverékével, és beton védőburkolattal ellátott C4-es tölteteket helyeztek el a négy csővezetéken. Ez fárasztó, időigényes és veszélyes munka lett volna, de a Bornholm előtti vizeknek volt még egy előnye: nem voltak jelentős árapály-áramlatok, amelyek sokkal nehezebbé tették volna a merülés feladatát.”

Hersh forrásai hangsúlyozzák, hogy a parancs közvetlenül Biden elnök irodájából érkezett:

„A csővezetékekre szerelt C4-eseket egy repülőgép által rövid időn belül ledobott szonárbója indította volna be, de az eljárás a legfejlettebb jelfeldolgozási technológiát igényelte. A négy csővezeték bármelyikéhez rögzített késleltetett időzítő eszközöket a helyükre helyezve véletlenül beindíthatná a nagy forgalmú Balti-tengeren az óceáni háttérzajok összetett keveréke – a közeli és távoli hajók, a víz alatti fúrások, a szeizmikus események, a hullámok és még a tengeri élőlények is. Ennek elkerülése érdekében a szonárbója a helyére kerülve egyedi, alacsony frekvenciájú hangok sorozatát bocsátaná ki – hasonlóan a fuvola vagy zongora által kibocsátott hangokhoz –, amelyeket az időzítő eszköz felismerné, és egy előre beállított órányi késleltetés után beindítaná a robbanóanyagokat."

„2022. szeptember 26-án a norvég haditengerészet P8-as felderítőgépe látszólag rutinrepülést végzett, és ledobott egy szonárbóját.

A jel a víz alatt terjedt, először az Északi Áramlat 2, majd az Északi Áramlat 1 felé. Néhány órával később a nagy erejű C4-es robbanószerkezetek működésbe léptek, és a négy csővezetékből három üzemképtelenné vált.

Néhány percen belül a lezárt csővezetékekben maradt metángáz tócsái a víz felszínén terjedtek, és a világ megtudta, hogy valami visszafordíthatatlan történt.”

Tekintettel arra, hogy Hersh – aki olyan jól ismert történeteket hozott nyilvánosságra, mint a My Lai-i mészárlás és az Abu Ghraib-botrány, és régóta ismert kifogástalan bennfentes forrásairól – állt az új bombasztikus "whodunnit" jelentés mögött, a mainstream média ezúttal nem hagyhatta figyelmen kívül.

Az állításokat gyorsan átvette a The Times (UK), a Reuters és mások – beleértve az orosz állami médiát is –, ami a Fehér Házat gyors cáfolatra késztette:
A Fehér Ház szerdán közölte, hogy egy amerikai oknyomozó újságíró blogbejegyzése, amely szerint az Egyesült Államok áll az Északi Áramlat-vezetékek felrobbantása mögött, "teljesen hamis és teljes kitaláció".

Az orosz külügyminisztérium szerint a Hersh-jelentés új tényeket tár fel, amelyekre azonnal válaszolni kell, Marija Zaharova szóvivő hangsúlyozta:


"Többször is kifejtettük Oroszország álláspontját az Egyesült Államok és a NATO érintettségéről, megjegyezve, hogy nem titkolták, az egész világ előtt hencegtek azzal a szándékukkal, hogy elpusztítsák azt a polgári infrastruktúrát, amelyen keresztül Európa orosz energiahordozókat kapott".

Hozzátette:


"Rendszeresen aláhúztuk azt is, hogy Dánia, Németország és Svédország vonakodik a nyílt vizsgálat lefolytatásától, és ellenzi Oroszország részvételét. És mindezt annak ellenére, hogy hazánk hatalmas költségeket szenvedett el. Most a Fehér Háznak kellene kommentálnia mindezeket a tényeket".533 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK