top of page

Az OM Ashram megnyitó ünnepsége Indiában – Essék egyszer szó a Kelet világáról is (Kökény Tibor tudósítása)1995. januárjában volt az alapkőletéte annak a nagyszabású építkezésnek, mely az indiai Rádzsaszthán állam Páli kerületében zajlott. Az OM hang az indiai spirituális hagyományokban központi jelentőséggel bír, minden szent mantra ezzel a hanggal kezdődik.

Az OM alakja alapján épült hatalmas épület a szatellit képekről is látható, akár a Google maps is mutatja.


Az OM Ashram fotója fentről


Az OM Ashram álma Vishwaguru Paramhans Maheshwaranandajiban született meg, aki a Jóga a Mindennapi Életben világméretű rendszerének vezetője és megalkotója.

Vishwaguruji a lelki keresők fejlődését segítendő, egy 108 apartmanból és több konferenciateremből álló épületet építtetett magánszemélyek adományaiból.Varga Sára felvételei


A 3 évtizedes munkafolyamat rengeteg kihívást hordozott magában: az alapanyagok speciális homokkőből és márványból, valamint egyedi tervezésű falelemekből állnak. Az épület „lelke” a központi részben elhelyezkedő spirituális emlékhely, mely Vishwaguruji spirituális mesterének állít emléket, valamint a világon egyedülálló Dwadash Jyotirlinga. Utóbbi a 12 Shivalingam egyesített transzcendens erejét hordozza magában, hatalmas kozmikus erőt átadva a világnak. A Dwadash Jyotirlinga egy olyan kis teremben helyezkedik el, melynek falai 1008 Shiva szoborral vannak körülvéve.

  

A megnyitó


A 10 napos megnyitó-sorozat programjai közt szerepelt tradicionális indiai tűztánc, Bharatnatyam tánc, spirituális felolvasás (Katha), és minden nap tűzszertartások (jagják). A tradicionális jagja szertartások 10 napon keresztül zajlottak, ahol a tűz körül ültek a mantrákat hallgató személyek, és az áldozati tűzbe dobták felajánlásaikat: ghít és magvakat. A jagjákat szakavatott, a mantrákhoz és szertartásokhoz értő panditok vezették a hagyományoknak megfelelően.


A megnyitó részeként az 5. naptól az OM épület tetejének csúcspontjaira helyezték a „kalas” kupolákat.A kalas a jólét megjelenítője, és egyben az adott épületre helyezve azt mutatja, hogy az épület spirituálisan is aktív. A réz kupolák arannyal vannak befuttatva, ennek megfelelően súlyuk több tonna.


Szintén a legmagasabb csúcsra került egy 10 méter magas, arannyal futtatott réz zászló, mely a széliránynak megfelelően forog.


Az OM Ashram avatója egyben az egész emberiség és a bolygó tudatszintjének megemelését jelenti, és építészetileg is maradandó mérföldkő. Az épület gyönyörű, kézzel faragott oszlopait és szobrait az UNESCO is elismerte, hiszen részei a kulturális örökségnek és hagyományőrzésnek.


A Grand Openingen több, mint 30 ország képviselői vettek részt a világ minden pontjáról. Európából 20 ország képviselői vettek részt a 10 napos avató ünnepségsorozaton. Csak Magyarországról 70 főnyi résztvevő ünnepelt a megnyitón, Csehországból és Szlovéniából pedig 300-300 fő érkezett. A résztvevő országok képviselői többek közt voltak Japánból, Kínából, Mexikóból, az Egyesült Államokból is. Külföldi résztvevők több, mint 1000 fő vett részt az ünnepség sorozaton, míg indiai látogatókból naponta 6000-nél több fordult meg.


A meghívott vendégek közt volt Lakshyaraj Singh, a Mewar dinasztia leszármazottja, aki az Udaipur régió hercege. Rádzsaszthán állam miniszterelnöke, Bhajan Lal Sharma is megjelent.Bhajan Lal Sharma rádzsasztháni miniszterelnök az OM Ashram átadó ünnepségén


Több magasrangú mahamandaleshvar és mahant vett részt az ünnepségsorozaton, akik az indiai spirituális hagyományok őrzői és átadói. Vezetőjük Acharja Mahamandaleshvar Vishokanand Bharati szintén jelen volt, és erőteljes beszédet mondott, melyben teljes támogatását fejezte ki az Om Ashram és Vishwaguru Maheshwarananda munkássága iránt.


 

Vishwaguru Maheshwaranandaji (napszemüvegben) az OM Ashram képét adományozza Bhajan Lal Sharma rádzsasztháni miniszterelnöknekVishwaguru Paramhans Swami Maheshwarananda
1971-ben érkezett Európába. Megismerte a modern ember igényeit, ami arra inspirálta, hogy az ősi jógikus felismeréseket és a modern tudomány eredményeit gazdag tapasztalataival ötvözze. Így hozta létre a Jóga a mindennapi életben elnevezésű, nemzetközileg elismert, integrált gyakorlatrendszert, amely Európából az egész világon elterjedt az emberiség és minden élőlény javára, és emberek százezreit inspirálta. 1972-ben megalapította az első Jóga a Mindennapi Életben Ashramot és Társaságot Bécsben, Ausztriában, majd ezt követte az ashramok és központok alapítása szerte a világon. Spirituális mesterként mindenféle vallású személyek a tanítványai: hinduk, keresztények, muszlimok, zsidók, szikhek, dzsainák. Egy spirituális vezető, bár sok ember követi a tanításait, mégis egyszerűen él, a pompa és luxus nem tartozik a világi dolgokról lemondott személyhez. 
Sok terápiát támogató jóga-könyve jelent meg a főművei mellett, az egészség szolgálatában. További könyvei előadásaiból szerkesztett gyűjtemények, melyek tükrözik széles tudását, és egyben érthető és élvezetes olvasmányok. Főművei, melyek az indiai legprominensebb akadémikusok osztatlan sikerét is kivívták a Jóga a mindennapi életben rendszer, továbbá a Rejtett erők az emberben című kiadványok. Vishwaguru Maheshwaranandaji munkásságát több tiszteletbeli PhD címmel ismerték el neves indiai egyetemek.
Évtizedeken át tartó önzetlen munkájáért köszönőlevelet kapott a Cseh Köztársaság elnökétől, Vaclav Haveltől. Stipe Mesic horvát elnök a Horvát Csillagrenddel és a Katarina Zrinska Effigy Horvát Csillagrenddel ismerte el Vishwaguru Maheshwaranandaji elmúlt évtizedekben Horvátországban végzett humanitárius szolgálatát.
További információk: https://www.omashram.com/

 

Magyarországon


Magyarországon 1978 óta létezik a Jóga a Mindennapi Életben, a legkorábbi tradicionális jógarendszerként, és sok kiadvány és nemzetközi program öltött testet az elmúlt 45 során. Az egyik kiemelkedő esemény a 2009-es Világbéke Találkozó volt Szombathelyen.


Rengeteg jótékonysági kezdeményezés történt a magyar Jóga a Mindennapi Életben részéről: ingyenes nyári táborok árvaházi gyerekeknek, véradások, hajléktalanok támogatása, ruhagyűjtési akciók szegényeknek és árvaházi gyerekeknek. Mindezek a szokásos tevékenységeket, mint a jógaórák tartása, jógahétvégék és hosszabb programok szervezése jól kiegészítik az egészségért, fizikai és mentális jóllétért tett lépéseket. A Jóga a Mindennapi Életben Rendszer követői szerte a világon vegetáriánusok, és azt az etikai alapú döntést hozták meg az életükben, hogy minél kevesebb szenvedés legyen a táplálkozásuk kapcsán a Földön.


További információk: https://www.joga.hu


 

Rövid interjúk a résztvevők köréből


Yamuna Puri, Ausztrália. 38 éve költözött Németországból, a nagyobb teret és szabadságot keresve. Kérdésünkre jól érzi magát Ausztráliában, de a szabadságot azóta másképp látja, és a belső szabadság fontosabb számára, melyet Vishwaguru Maheshwaranandaji tanításai követésével: napi meditációval és önismerettel valósít meg.


Swami Gopal, Ausztrália. 25 éve költözött ki Magyarországról, és a Jóga a Mindennapi Életben Rendszer oktatásával foglalkozik fő tevékenységként. Időközben szerzetes lett, cölibátusban él, és életét teljesen a spirituális keresésnek szenteli.


Ida Büyükkaya, Svédország. 30 éve követi Vishwaguru Maheshwaranandát, és tavaly alapította meg az első Jóga a Mindennapi Életben Központot Helsingborgban, ahonnan a dán partokra, közvetlenül Hamlet várára is át lehet nézni.


Andrej Zeljezic, Hollandia. 10 éve költözött Hollandiába, eredetileg szlovén állampolgár. Saját ashramukat vezetik, és ökológiai gazdálkodású biokertjüket művelik a feleségével Susannal.

 


 

KÉPEK és források:


  

308 megtekintés

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page