top of page

Az orosz szakértők kollektív megrovásban részesítik a megelőző atomcsapásra való felhívást
Eredeti cikk:

Cser Ferenc küldeménye

A Moszkva és a Nyugat közötti nukleáris háború következményei katasztrofálisak lennének – mondták.


Rendkívül felelőtlen és veszélyes felszólítani Oroszországot egy megelőző atomcsapás végrehajtására, hogy így kerekedjen felül a Nyugattal Ukrajna miatt kialakult patthelyzetben – figyelmeztetett egy befolyásos orosz agytröszt több mint 20 szakértője.


A Kül- és Védelempolitikai Tanács tagjai által csütörtökön kiadott közös nyilatkozat az egyik legújabb válasz az orosz szakértői közösségen belül a nukleáris fegyverek bevetéséről folyó vitára, amelyet Szergej Karaganov, a tanács elnökségének tiszteletbeli tagja által a múlt hónapban írt ellentmondásos véleménycikk váltott ki.


Karaganov amellett érvelt, hogy csökkentsék a nukleáris arzenál első bevetésének küszöbét, és azt állította, hogy Moszkvának egy bizonyos ponton meg kellene fontolnia, hogy európai célpontokra csapást mérjen.


Anélkül, hogy Karaganovot név szerint megemlítette volna, az agytröszt tagjainak egy csoportja kijelentette, hogy "egyértelműen elítélik" az ilyen érvelést.


"Több mint felelőtlenség azt feltételezni, hogy egy korlátozott nukleáris konfliktust kezelni lehet, és meg lehet akadályozni, hogy globális nukleáris háborúvá fajuljon" – figyelmeztettek, hozzátéve, hogy ebben a forgatókönyvben "több tíz, sőt talán több millió" élet forogna kockán. "Ez közvetlen fenyegetést jelent az emberiség egészére nézve" – áll a közleményben.


Elfogadhatatlan, hogy ál-elméleti érvekkel és talk-show stílusú érzelmi nyilatkozatokkal szítsuk a társadalomban azokat az érzelmeket, amelyek katasztrofális döntések felé terelhetik az embert.


Az orosz rövidítéssel SVOP néven is ismert agytröszt társalapítója a Valdai Vitaklubnak, amelynek éves ülésein Vlagyimir Putyin elnök is részt vesz.


Bővebben

Eric Zuesse: Az Oroszország által a NATO-ra mért megelőző atomcsapásról szóló beszélgetések közepette miért nem próbálkozik Moszkva inkább ezzel?


Karaganov megközelítését más neves szakértők is bírálták, köztük Fjodor Lukjanov, a SVOP elnökségének elnöke és a Russia in Global Affairs magazin főszerkesztője, aki szerint a kár a

"a nukleáris kukucskálós játék egy szerencsejáték" "többszörösen rosszabb lenne, mint bármilyen hipotetikus haszon".

Putyin a múlt hónapban azt mondta, hogy Moszkva csak akkor folyamodna atomfegyverekhez, ha egzisztenciális fenyegetéssel nézne szembe.


Oroszország 2020-ban felülvizsgált nukleáris doktrínája szerint az ország fenntartja a jogot, hogy bevethesse nukleáris arzenálját, ha atom- vagy más tömegpusztító fegyverrel támadás éri. Akkor is élhet a nukleáris opcióval, ha hagyományos eszközökkel támadják meg, de csak akkor, ha "az állam egészének léte kerül veszélybe".

318 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page