top of page

Az összes üzenetünk ellenőrizve lesz (Vajda Miklós szemléje)


Amit a hazai sajtó sem mond el nekünk


Kedves Barátaim!


Jelenleg is folyik a munka az Európai Unió „A gyermekek szexuális zaklatásának megelőzéséről” szóló rendelettervezetén. Ahogy az várható volt, a cím ezúttal is elfedi a dokumentum valódi tartalmát.

Az uniós tisztviselők által készített rendelet lehetővé teszi az Európai Unió összes lakosának a megfigyelését.

A gyermekek védelmének ürügyén a tervezet szerzői azt javasolják, hogy a hatóságok korlátlan hozzáférést kapjanak az interneten keresztül küldött üzenetekhez. Ugyanakkor az Európai Bizottság által benyújtott tervezet nem rendelkezik a gyermekek pornográfiához való könnyű hozzáférését illetően. Nem foglalkozik továbbá a gyermekek szexuális zaklatásának okaival, és nem próbálja ellensúlyozni a gyermekek – többek között a szórakoztatóipar vagy a divatmágnások részvételével történő – fokozatos szexualizálását.


Még mindig van rá idő, hogy hatással lehessünk a szabályozás szövegére. Jelenleg a kormányok dolgoznak a dokumentummal kapcsolatos tagállami álláspontok tervezetén. A képviselők hamarosan szavaznak majd róla. A szavazás előtt a képviselők megkapják az Ordo Iuris jogászai által készített memorandumot, amelyben jelezzük ennek a látszólag ellentmondásmentes szabályozás bevezetésének valós következményeit. Ha a dokumentumot elfogadják, megpróbáljuk befolyásolni a tagállamok kormányait, hogy ellenezzék az EU Tanácsi szintű megfigyelését.

Nemzetközi ellenzéki koalíciót építésén is fáradozunk.

Az Ordo Iuris jogászai már befejezték a már említett uniós rendelettervezet elemzését, amely elméletileg a "gyermekek szexuális zaklatásának" leküzdését és megelőzését célozza, és amelynek valódi hatása a korlátlan internetes megfigyelés és ellenőrzés bevezetése lehet.

A projekt célja, hogy minden digitális platformon elhelyezett tevékenységet, információt, üzenetet, minden fájlt potenciális fenyegetésként kezeljen, amelynek tartalmának ellenőrzésére és elemzésére van szükség. Az interneten közzétett összes tartalmat dekódolnának és értékelnének, beleértve a családtagok és barátok közötti magánlevelezést, az alkalmazottak közötti üzeneteket és a vállalkozók közötti kereskedelmi levelezést.

Ezt üzenet-szkennelési technológiával fogják megoldani a gyermekek szexuális zaklatásának felderítése érdekében. Ezért a projekt mindnyájunkat potenciális bűnözőként kezel, és az internetszolgáltatók kötelesek lesznek átadni az internetezők magánlevelezését a bűnüldözési és egyéb állami hivataloknak.

Az elemzésben megjegyezzük, hogy a szabályozás nemcsak az egyén szabadságát és magánéletét érinti, hanem a média szabadságát is, ahol az információforrások védelme az újságírói munka és a szakmai titoktartás alapja, kulcsfontosságú például az ügyvédek és az orvosok munkájában, akik a pácienseik egészségével kapcsolatos érzékeny információkat továbbítanak.


Az uniós rendelettervezet súlyosan veszélyezteti a magánélethez, a szólásszabadsághoz, a szakmai titoktartáshoz, az üzleti titkokhoz és a levelezési titokhoz való jogot. A rendeletjavaslat hatályba lépése a digitális szolgáltatások és a személyes adatok biztonságának gyengítését is eredményezi.

A tervezet elfogadása lesz az első lépés afelé, hogy a jövőben ellenőrizni lehessen a teljes lakosság viselkedését a felügyeleti folyamat során nyert adatokat elemző mesterséges intelligencia-algoritmusok segítségével.

Az ezeken a kereteken belül létrehozott mechanizmusok és folyamatok lehetővé teszik a későbbi szkennelési kritériumok egyszerű bevezetését a törvényhozók akaratával össze nem egyeztethető tartalmak keresése során.

Arra is ösztönözheti a nem európai kormányokat, különösen a kevésbé demokratikusakat, hogy a tervezetben foglalt mechanizmusokat felhasználják például a politikai ellenzék vagy az egyház elleni harcra.
A potenciális kockázat tehát óriási, a javasolt megoldások megvalósításából származó haszon pedig kétséges, mert a valódi bűnözők nagyrészt az ún. Darknetet használják, amelyet jelenleg nem vagyunk képesek ellenőrizni.

Emellett meg kell említeni az állampolgári jogokat és szabadságjogokat fenyegető fenyegetéseket is, amelyek az új technológiák használatával kapcsolatos globális közösségi médiáknál jelentkeznek, amelyek nemcsak hatalmas mennyiségű adattal rendelkeznek a felhasználókról, hanem rendszeresen illegális megelőző cenzúrát is használnak a tartalmak tekintetében. Ezért az elemzés konkrét ajánlásokat tartalmaz a közösségi hálózatok működésének szabályozására – uniós jogi szinten is.

A polgárok szabadságjogai és magánélethez való jog elengedhetetlenek ahhoz, hogy hatékonyan lehessen fellépni a rossz kormányok és a tisztességtelen tisztviselők ellen.

Ha a kormányzati megfigyelés további eszközei kerülnének a radikálisok kezébe, sok szervezet, különösen az élet- vagy családbarát szervezetek tevékenysége kerülne veszélybe. Ugyanez vonatkozik a cégek vagy az egyház működésére is.


Ezért is olyan fontos az Ordo Iuris jogászai által készített alapos jogi elemzésen alapuló kifogásunk.


Ha az Európai Parlament elfogadja ezt a kezdeményezést, a Tanácsi szavazás során fogjuk arra ösztönözni az európai kormányokat, hogy utasítsák el.


Arra biztatjuk Önöket is, hogy támogassák a szólásszabadság védelmében végzett tevékenységünket. Csatlakozzanak hozzánk, fejezzék ki nemtetszésüket a kormánynak és parlamenti képviselőknek, és adják tovább ezt a hírlevelet barátaiknak. 


905 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page