VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Bloomberg: Norvégiában már 29-en haltak meg 75 évnél idősebbek a Pfizer vakcina beadása után

A Bloomberg néhány perccel ezelőtt megosztott cikke szerint Norvégiában már 29-en haltak meg 75 évnél idősebbek közvetlenül azután, hogy megkapták a Covid-19 elleni vakcinát!


A tény aggasztó, hiszen az ország eddig kizárólag a Pfizer/BioNTech kísérleti vakciáját alkalmazza a mostani koronavírussal szembeni oltási kampányában!


Mivel az áldozatok többsége az első körben beoltott idős emberek közül kerül ki, ezért felül kell vizsgálni, hogy vajon szabad-e az idős és krónikus betegeket még egy ilyen kiforratlan vakcinával oltani. Péntekig a Pfizer / BioNTech volt az egyetlen oltóanyag Norvégiában, és "így minden haláleset ehhez az oltáshoz kapcsolódik" - közölte a Norvég Gyógyszerügynökség a Bloombergnek szombati írásbeli válaszában.


(...)


Az összes jelentett haláleset „súlyos, alapvető rendellenességekkel rendelkező idős emberekhez” kapcsolódik.

„A legtöbb ember megtapasztalta a vakcina várható mellékhatásait, például hányingert és hányást, lázat, helyi reakciókat az injekció beadásának helyén és súlyosbította mögöttes állapotát."


Norvégia tapasztalatai arra késztetik az országot, hogy átgondoljuk, hogy a Covid-19 vakcinák túl kockázatosak lehetnek a nagyon idős és halálosan beteg emberek számára, ez az európai egészségügyi hatóság eddigi legóvatosabb nyilatkozata.


A norvég közegészségügyi intézet úgy ítéli meg, hogy a legsúlyosabb betegségekkel rendelkezők számára a viszonylag enyhe oltási mellékhatások is súlyos következményekkel járhatnak. „Azok számára, akiknek amúgy is nagyon rövid a hátralévő élettartama, a vakcina előnyei marginálisak vagy lényegtelenek lehetnek."


A Pfizer és a BioNTech a norvég szabályozó hatósággal együttműködik a norvégiai halálesetek kivizsgálásában – közölte Pfizer e-mailben elküldött nyilatkozatában. Az ügynökség megállapította, hogy „az eddigi események száma nem riasztó és megfelel az elvárásoknak” – mondta Pfizer.


„Tudjuk, hogy halálesetekről más országokban is beszámoltak, de erről egyelőre nincsenek részletes információik" - közölte a norvég gyógyszerügynökség. „Különbségek vannak az egyes országok között abban is, hogy ki részesül elsőbbségben az oltás szempontjából, és ez befolyásolhatja a mellékhatásokat, köztük a halálesetek jelentését is" – fogalmaznak.


(...)

Tovább a cikkhez

MOGY-embléma_2019.png
Blogos rovatok
Kiemelt cikkek