top of page

Bő 300 millió ember előtt nyitotta meg az EU kapuit Portugália (Vajda Miklós cikkismertetője)


Amit a hazai sajtó sem mond el nekünk


A szocialista kormány úgy döntött ugyanis, hogy minden, a portugál nyelvű államok közösségében élő állampolgár automatikusan 1 éves tartózkodási engedélyt kap Portugáliában, mindössze 15 euróért cserébe.


Ez azt jelenti, hogy Portugália több mint 300 millió ember előtt nyitotta meg a kapukat, hiszen az EU-n belül a schengeni övezetben szabadon lehet mozogni.


Portugália szocialista kormányának rendelete nyomán a jövőben valószínűleg számtalan, a harmadik világból származó ember dönt majd úgy, hogy az Ibériai-félszigeten fekvő kis államba költözik – tudósít a Freilich Magazin.


Ezzel a lépéssel Portugália valószínűleg az egész nyugati világ egyik legnagyobb bevándorló országává válik.


A portugál kormány merész döntése révén ezentúl minden, a Portugál Nyelvű Országok Közösségéből (CPLP) érkező bevándorló automatikusan jogosult lesz egyéves tartózkodási engedélyre. Ami azért pikáns, mert magán Portugálián kívül egyetlen európai ország sem tartozik ebbe a közösségbe – az afrikai Angola, Bissau-Guinea, a Zöld-foki szigetek, Mozambik, São Tomé és Príncipe, a dél-ázsiai Kelet-Timor és a dél-amerikai Brazília viszont igen.


Bevándorlás 15 euróért

Konkrétan ez azt jelenti, hogy a túlnyomórészt afrikai országokból származó jó 300 millió embernek immár közvetlen joga van belépni és tartózkodni az Európai Unió valamelyik államában - egy olyan társulásban, ahol a schengeni egyezménynek köszönhetően már szinte semmilyen államközi határellenőrzés nincs -, és ezek a bevándorlók így közvetlen lehetőséget kapnak arra, hogy szabadon mozogjanak Európában. Az egyetlen költség: a tartózkodási engedélyről szóló igazolás digitális kiállításának 15 eurós díja.


José Luís Carneiro belügyminiszter azt is kijelentette, hogy a CPLP-országok állampolgárai így természetesen azonnal "közvetlen hozzáférést kapnak a társadalombiztosítási, egészségügyi és adózási lehetőségekhez" Portugáliában.

Portugália tehát megteszi a következő lépést a bevándorlóországgá válás felé: a Külföldiek és Határok Ügynökségének (SEF) adatai máris azt mutatják, hogy a Portugáliában legálisan élő külföldiek száma 2022-ben már hetedik alkalommal emelkedett, és jelenleg több mint 757 000-re tehető - és mindezt alig több mint tízmillió fős összlakosság mellett.


Forrás:
753 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page