top of page

Britannia Samu bácsi háborús végrehajtójának adja ki magát a kereskedelmi megállapodásért cserébe
Eredeti cikk

Schiller Mária küldeményeValóságellenőrzés: A háborús uszító Nagy-Britannia és az USA a szakadék felé vezeti a világot.


Rishi Sunak brit miniszterelnök a múlt héten Washingtonba ment, sapkával a kezében, és egy aljas alkuval házalt. A Brexit utáni Nagy-Britannia a hőn áhított kétoldalú kereskedelmi paktumra törekszik az Egyesült Államokkal, és

Samu bácsi kegyeit kihasználva a britek felajánlják, hogy fokozzák főprovokátori szerepüket az Oroszország elleni proxyháborúban.

Joe Biden amerikai elnök és Sunak a brit miniszterelnök kétnapos washingtoni útja során a szokásos közhelyeket zengte nemzetük "különleges kapcsolatáról". Sunak egy új, ízetlen jelzővel egészítette ki, amikor az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát a világ "nélkülözhetetlen szövetségének" nevezte.


A fehér házi csúcstalálkozón napirendjük élén az ukrajnai konfliktus, Oroszország, Kína és a kereskedelmi kérdések álltak.

Biden és Sunak egy "atlanti nyilatkozatot" mutatott be, amely szorosabb együttműködést ígér az Egyesült Államok és Nagy-Britannia között a gazdaság, a biztonság, a katonaság és a mesterséges intelligencia területén.

De döntően hiányzott az amerikai oldalról minden konkrét kötelezettségvállalás egy új kétoldalú kereskedelmi megállapodásra vonatkozóan. Amikor Nagy-Britannia 2020-ban kilépett az Európai Unióból, a kereskedelmi blokkból való történelmi távozásra, számításba vették azt a törekvést, hogy alternatív, különleges kereskedelmi megállapodást kössenek az Egyesült Államokkal.


A konzervatív kormány a legutóbbi, 2019-es parlamenti választásokon a brit választóknak tett ígéretet egy amerikai-brit kereskedelmi paktum biztosítására. Közel négy évvel később azonban London nem került közelebb ahhoz, hogy az EU-ból való kiválás után az amerikai tutajhoz kösse magát.

Ez a sodródó helyzet példátlan gazdasági és politikai zűrzavart okozott Nagy-Britanniában.

Sunak már a harmadik brit miniszterelnök, akivel Biden elnökként kapcsolatban állt, ami jól tükrözi a Brexit utáni megpróbáltatások által kiváltott instabil brit politikát.

Az Egyesült Államokkal kötendő kereskedelmi megállapodás biztosítása London számára kiemelt szükséglet. Mivel Washington a Biden-kormányzat alatt protekcionista gazdaságpolitikát folytat, Nagy-Britannia nagyon szeretne engedményeket kapni az amerikai gazdasághoz való hozzáféréshez.

Ez a feszült helyzet az, ami a szokásosnál is veszélyesebbé teszi London szerepét Washington globális csatlósaként.

A gazdasági kedvezmények elnyerése érdekében Nagy-Britannia minden korábbinál hajlamosabb az amerikai birodalmi ellenségeskedés eszkalálására Oroszország és Kína felé. Ezeket az ellenségeskedéseket Washington saját birodalmi hanyatlása hajtja, mint az egykor feltételezett "egyetlen szuperhatalom" és "globális hegemón".

A Fehér Házban tartott találkozón Szunak hangsúlyozottan Nagy-Britanniát és az Egyesült Államokat mutatta be, mint Ukrajna két fő katonai támogatóját az Oroszország elleni háborúban. Azt is elmondta, hogy Nagy-Britannia vezető szerepet fog vállalni az Ausztrália, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok közötti új katonai szövetség – AUKUS – megszilárdításában. Ez a szövetség, amely magában foglalja az Ausztrália számára nukleáris meghajtású tengeralattjárók szállítását, kifejezetten a Kínával való szembenállást célozza az ázsiai-csendes-óceáni térségben. A mélyrehatónak tűnő hangvételű Sunak azt mondta, hogy az Atlanti-óceán biztonsága "elválaszthatatlan" az ázsiai-csendes-óceáni térség biztonságától.


Az elmúlt 16 hónap ukrajnai konfliktusában Nagy-Britannia a NATO főprovokátoraként tűnt ki. Washingtonban tartózkodva Sunak azzal dicsekedett, hogy Nagy-Britannia harckocsikat és nagyobb hatótávolságú rakétákat szállít, valamint ukrán pilótákat képez ki a hamarosan leszállítandó, amerikai gyártmányú F-16-os vadászrepülőgépekre.


A brit miniszterelnök azt a feladatot is szolgalelkűen magára vállalta, hogy a NATO-szövetség többi európai tagját is arra ösztönözze, hogy növeljék katonai támogatásukat (azaz vásárolják meg a Pentagon fegyvereit) Ukrajna számára. Washington legnagyobb örömére, nem kétséges.


Az ukrajnai háború az Oroszországgal való közvetlen NATO-konfrontáció egyre veszélyesebb szakaszába lép. Az eddigi "ki nem jelentett háború" könnyen válhat nukleáris fegyverekkel rendelkező államok közötti totális konfliktussá.

Miközben Szunak a Fehér Házban járt – ez volt a negyedik találkozója Bidennel négy hónap alatt –, a NATO által támogatott kijevi rezsim megkezdte régóta várt ellentámadását az orosz erők ellen. Jelentések szerint a NATO által szállított harckocsik megsemmisültek a legutóbbi harcokban.

A Nagy-Britannia által nemrégiben szállított Storm Shadow cirkálórakéták – amelyek 300 km-es hatótávolsággal rendelkeznek, ami a leghosszabb az eddig szállított NATO-rakéták közül – orosz területet céloztak.

A brit fegyverek egy része civil központokat talált el, halálos áldozatokat követelve. London szegényített urántartalmú tüzérségi lövedékeket is szállított az ukrán hadseregnek, amit Moszkva dühösen elítélt, mivel az "piszkos bombák bevetésével" egyenlő.
A 31 NATO-tagállam közül Nagy-Britannia küldte a legtöbb különleges alakulatot, hogy a helyszínen segítse Ukrajnát.

A Brexit utáni Nagy-Britannia saját maga okozta dilemmában van. Elvesztette befolyását az EU-ban, a világ legnagyobb kereskedelmi blokkjában, de London beképzelt álmai a "globális Nagy-Britanniáról" nem váltak valóra. Távolról sem.

Nagy-Britannia gazdasága és társadalma összeomlik a szegénység, az egyenlőtlenség és a korrupció saját súlya alatt (ld.: Sunak multimilliárdos felesége nem fizet adót Nagy-Britanniában).

Az Egyesült Államok a "különleges kapcsolatról" szóló retorika ellenére sem dobott mentőövet Nagy-Britanniának egy testre szabott kétoldalú kereskedelmi megállapodás formájában. A sodródó London veszélyes képződmény (vagyis veszélyesebb, mint máskor). A gazdasági kényszer miatt Nagy-Britannia valószínűleg még jobban fog törődni Samu bácsival, aki birodalmi végrehajtó szerepét látja el.


A tökéletes Albion már az ukrajnai konfliktus során több provokáció megszervezésében is közreműködött Oroszországgal szemben.

Az Oroszországgal és Kínával való konfrontációt szorgalmazó washingtoni háborús uszítók számára a szűkölködő brit bulldog megfelelően lelkes állapotban van ahhoz, hogy még gonoszabb harci kutyaként viselkedjen.

Biden nevetséges módon úgy utalt a Sunakkal való találkozójára, mint Franklin D. Roosevelt és Winston Churchill első találkozójára a Fehér Házban, amikor a D-napi európai inváziót tervezték. Megdöbbentő az arrogancia és a történelem téveszmés elferdítése.


"És biztos vagyok benne, hogy az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok továbbra is a világot a nagyobb béke, a jólét és a mindenki számára elérhető biztonság felé fogja vezetni" – mondta Biden.


Valóságellenőrzés: A háborús uszító Nagy-Britannia és az USA a szakadék felé vezeti a világot.

355 megtekintés

تعليقات


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page