top of page

Caitlin Johnstone: Senki sem kérdőjelezheti meg az Ukrajnáról szóló hivatalos elbeszélést, különben
Vukics Ferenc jegyzeteA propaganda a latin propagare szóból ered, melynek jelentése „terjeszteni”. Célja bizonyos nézetek elterjesztése, a befogadók véleményének befolyásolása, meggyőzése és ebben is, mint sok mindenben, a katolikus egyházé az elsőbbség. A Vatikán 1622-ben hozta létre a Congregatio de Propaganda Fide nevű szervezezetet, amelynek a nem katolikus országokban való hittérítés volt a célja. Az 1790-es évektől fogva a kifejezést a világi propagandatevékenységre is alkalmazták. Negatív értelmezése a 19. század közepén alakult ki, amikor a politikai közegben is használni kezdték.

Az általános választójog bevezetése, a tömegpártok megjelenése a politikai mondanivaló leegyszerűsítését vonta maga után. Ezt használta ki az 1920-as években a hitleri propaganda, és a tömegek reakcióiból úgy ítélte meg, hogy erre lehet építeni. A modern értelemben vett propaganda az 1930-as években született, megteremtője Joseph Goebbels volt. Elsődleges célja a zsidók lejáratása, a tömegek fanatizálása volt. A Harmadik Birodalom külön propagandaminisztériumot hozott létre a feladat végrehajtására, melynek vezetője, természetesen, Goebbels lett. Soha azelőtt nem foglalkoztak ennyire behatóan a kommunikációval, és nem dolgozták ki ennyire részletesen a működési mechanizmusát. A Goebbels által kitalált rendszer olyan tökéletesen működött, hogy a sztálini, a szocialista, de az amerikai propaganda is átvette és a mai napig alkalmazzák. Csupán a szereplők, az üzenetek és a képek változnak, a módszer ugyanaz.

A Covid-hisztéria és a háborús hónapok azzal a tanulsággal szolgálnak mindannyiunk számára, hogy a szabad élethez szükséges fizikai, szellemi és lelki tér egyre inkább fogy körülöttünk. Különösen igaz ez az európai közbeszédre.

Bár korlátozásokkal és megbélyegzéssel jár, az USA-ban lehet komolyabb kritikával illetni a hatalmat. Milliók olvassák a „másként gondolkodók” írásait és milliók nézik az ezzel kapcsolatos elemző és tényfeltáró műsorokat. Az EU-ban ilyen véleményeknek nem lehet hangot adni. Nem véletlen, hogy a hivatalos „Ukrajna-narratíva” ellen fellépő nyugati gondolkodók véleményének megismeréséhez az Egyesült Államokba kell mennünk.

Caitlin Johnstone a The Official Narrative On Ukraine c. írásában szemléletesen mutatja be a nyugati fősodratú média és hatalmi berendezkedés egyoldalú, cinikus és leegyszerűsítő módszertanát.

„Ha vitatod a hivatalos Ukrajna-narratíva bármely részét, akkor gonosz szörnyeteg és dezinformációs ügynök vagy. A teljes nyugati politikai/média osztály által támogatott hivatalos narratíva szerint Vlagyimir Putyin idén februárban kizárólag azért szállta meg Ukrajnát, mert gonosz és gyűlöli a szabadságot. A lehető legnagyobb részét akarja meghódítani Európának, mert ki nem állhatja a szabad demokráciákat, mert ő egy újabb Adolf Hitler...

A hivatalos elbeszélés szerint, míg Oroszország kizárólag azért van Ukrajnában, mert vezetője egy Hitlerhez hasonló gonosz szörnyeteg, addig az USA kizárólag azért van Ukrajnában, mert a vezetői igazságosak. Az Egyesült Államok fegyvereket, katonai hírszerzést, különleges erőket vet be és a CIA tisztjei által helyszíni segítséget nyújt Ukrajnának. Példátlan gazdasági hadviselést alkalmaz Oroszország ellen, kizárólag azért, mert az USA szereti a jó barátait, az ukránokat, és meg akarja védeni szabadságukat és demokráciájukat.

Ha Ön vitatja a hivatalos Ukrajna-narratíva bármely részét, akkor Ön egy gonosz szörnyeteg és dezinformációs ügynök. Mivel Vlagyimir Putyin ugyanaz, mint Adolf Hitler, ön is ugyanaz, mint Neville Chamberlain, és bűnös a megbékélés támogatásának főbűnében.

Mivel Ön egy gonosz dezinformációs ügynök, olyan Neville Chamberlain féle megbékélési szörnyeteg, jogosan cenzúrázzák. Jogos a vádaskodás, hogy titokban az orosz kormány fizeti Önt. Jogos, hogy összehangolt asztroturf (tudatosan, mesterségesen megalkotott véleményeket pénzért képviselő) trollokkal árasztanak el, akik azon dolgoznak, hogy leordítsák és elnyomják Önt. Törvényes dolog propagandisztikus rágalmakat közzétenni rólad. A közbeszéddel kapcsolatos minden normális elvárást ki lehet dobni az ablakon, mert Ön egy szörnyeteg, nem pedig egy ember.

Ha kísértést érez arra, hogy olyan kérdéseket tegyen fel, amelyek megingatják a hivatalos álláspontot, mindenáron ellen kell állnia ennek a késztetésnek. Ne kérdezze meg, hogy a nyugati tisztviselők, tudósok és stratégák miért figyelmeztettek éveken át arra a közvéleményt, hogy a nyugati kormányok cselekedetei ehhez a háborúhoz fognak vezetni. Ne kérdezze meg, miről is beszélnek az emberek, amikor azt állítják, hogy az USA provokálta ezt a háborút, vagy amikor azt mondják, hogy az USA ezt a háborút arra használja, hogy előmozdítsa az évek óta meglévő stratégiai terveit, vagy amikor azt sugallják, hogy ezeknek a dolgoknak köze lehet ahhoz, hogy az USA miért akadályozza minden eszközzel a diplomáciai megoldásokat.

Ha ilyen kérdéseket tesz fel, akkor Ön a legrosszabb ember a világon.

A hivatalos közlés szerint, ha szembesíted a befolyásos törvényhozókat azzal, hogy támogatják az amerikai beavatkozást Ukrajnában, akkor "Putyin-párti beszédtémákat papolsz" és "orosz dezinformációt" terjesztesz.

A világ leghatalmasabb kormányának tisztviselőit a világ legjelentősebb hatású döntéseivel kapcsolatban kérdőre vonni erőszaknak számít, és nem megengedett.

Ha azt állítja, hogy háborúellenes okokból tiltakozik az ellen, hogy az USA proxy háborút folytasson Ukrajnában, akkor hazudik; mert valójában nem háborúellenes aktivista. Ön csak akkor háborúellenes, ha ugyanazokat az álláspontokat képviseli Ukrajnával kapcsolatban, mint John Bolton, Bill Kristol, Tom Cotton és Mike Pompeo neves háborúellenes aktivisták. Aki a diplomáciát, a de-eszkalációt és az enyhülést támogatja, az egy gonosz háborús uszító, mint Hitler. Ha meg akarja ismerni a valódi háborúellenes álláspontot, keresse fel az olyan megbízható háborúellenes kiadványokat, mint a The New York Times és a The Washington Post.

Az Ukrajnával kapcsolatos hivatalos álláspont szerint az amerikai birodalom és annak médiája soha nem hazudik, és nem terjeszt propagandát azokról a háborúkról, amelyekben az USA részt vesz. Ha ezt vitatja, akkor hazudik és propagandát terjeszt. Ezért van szükség ennyi cenzúrára, szervezett trollkodásra és tömegmédia-jelentésekre, amelyek emlékeztetnek arra, hogy milyen jó és igazságos ez a háború. Erre azért van szükség, hogy megvédjék Önt a hazugságoktól és a propagandától.

Ha az Ukrajnáról szóló hivatalos elbeszélés bármely része gyanúsan hangzik számodra, az azt jelenti, hogy megfertőződtél az orosz dezinformációval.

Egy szót sem szabad szólni mások a gondolatairól, különben Önök bűnösök lesznek az orosz dezinformáció terjesztésében, és a szabad világ ellenségévé válnak.

Ne feledje, jó polgár: mindenáron szembe kell szállnunk az orosz propagandával, hogy megvédjük a szabad véleménynyilvánítás, a szabad gondolkodás, a szabad sajtó és a szabad demokrácia nyugati értékeit.

Tehát ne kérdőjelezze meg a hivatalos ukrajnai narratíva egyetlen részét sem. Különben...”


A propaganda nem csak a diktatúrák eszköze, nem csak Putyin rendszerének valósága, jelen van minden demokratikus államban és a hatalmi struktúra velejárója. Sigmund Freud unokaöccse, Edward Bernays, a propaganda elméleti alapjainak kidolgozója, így ír erről 1928-ban:


„A tömegeket rá kell vezetni, mit akarjanak... A tömegek szervezett viselkedésének és véleményének tudatos és intelligens manipulálása egy demokratikus társadalom fontos része. Akik a társadalomban ezt a nem látható mechanizmust uralják, azok kezében összpontosul amolyan láthatatlan kormányként a valódi hatalom.”

Nálunk, a Szilaj Csikónál tudjuk, hogy azok, akik mindazokat a „bűnöket” elkövetik, amelyeket az amerikai írónő fent felsorolt, nekünk természetes szövetségeseink az egész világon.

794 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page