top of page

Czigány Edit: A pármegtartás stratégiája

Az emberi párkapcsolat lelki és testi vonzalmat jelent. Az állatvilágban gyakorlati funkciója van: az utód létrehozása, a gének átörökítése.

Az emberi párkapcsolat is genetikai sikerre törekszik. A férfiak nagyon érzékenyek párjuk szexuális hűtlenségére, hisz a hím evolúciós veszteséget szenved, ha olyan utód nevelésére kényszerül, aki nem viszi tovább a génjeit. Örökölt hajlamaik szerint próbálják megtartani maguknak a párjukhoz való kizárólagos szexuális hozzáférést.

A nők számára a férfi érzelmi hűtlensége a legnagyobb veszély, mert elveszítheti társát e gyermeknevelésben.

Mindkét fél érdeke a számukra értékes pár megtartása.

Pozitív és negatív technikák vannak a lélektan szerint.

A legpozitívabb stratégia, ha valaki igyekszik olyan kellemessé tenni a kapcsolatot, hogy a másiknak eszébe se jusson másfelé kacsingatni. Az eszköztár adott: megegyezik az udvarlás, a hódítás módszereivel, bókok, ajándékok, külsőre ügyelés, érzelmek kifejezése, tekintettel lenni a másik igényeire, minőségi időt együtt tölteni vele.

Mariana C. Biermann kutatása 2021-ben jelent meg az Evolutionary Pszychology folyóiratban, amelyben a kutatók 295 heteroszexuális kapcsolatban élő brazil nő kérdőíves vizsgálata alapján megállapították, hogy a kevésbé jónak érzett kapcsolatban élők és az orgazmust színlelők is kellemesebbé akarták tenni a szexuális életet a férfiak számára a kapcsolat erősítése érdekében.

A negatív stratégiák közül a korlátozó viselkedésformák alkotják a másik csoportot. Ez nem a kapcsolat fenntartásáról szól, hanem az egyik fél fizikailag megakadályozza, hogy a párja hűtlen legyen.

Folyamatos ellenőrzés, rátelefonálás, levelek, üzenetek olvasása, holmija átkutatása. Kisajátítja az idejét is, mindig együtt kell lenniük.

A „börtönőr” nem engedi szabadon mással elmenni sehová. Ezzel két nagy baj van. Az egyik, hogy hatástalan. A másik: az embernél ez a fajta felügyelet a kapcsolat lelkét pusztítja el, az egymás iránti bizalmat semmisíti meg. Maradás helyett távozásra kényszerít.

Másik negatív eszköz a zsarolás, fenyegetés. Az eredetileg a társ megtartására irányuló indulat féltékenységgel, bosszúvággyal, romboló lelki folyamatokkal összekapcsolódva verbális erőszakhoz, tettlegességbe, bűncselekménybe csaphat át.

Egy 2003-ban publikált amerikai kutatás során 30 nővel készítettek mélyinterjút, akik olyan gyilkossági kísérlet túlélői voltak, melyet a párjuk követett el ellenük. A támadások az esetek több mint 70 %-ban akkor történtek, amikor az áldozat kilátásba helyezte a kilépést a kapcsolatból.

Néha fokozódik a késztetés, pl. amikor valakinek hosszabb időt külön kell töltenie a másiktól.

A prágai Károly Egyetem kutatója, Jitka Lindová, és munkatársai egy kísérlet során nagyszabású felmérést készítettek 47 párral, akik legalább 3 éve együtt voltak. A kutatók egy füst alatt elvégeztek egy a kutatástól független megfigyelést is. Hogyan viselkednek a párok nőtagjai, ha a közelben feltűnik egy lehetséges rivális? Az interjúkészítő hölgy ugyanis egy nagyon csinos, vonzó fiatal hölgy volt.

A videó-felvételeken a nők önkéntelenül alkalmazni kezdték a „pármegtartó technikákat”, igazgatták a hajukat, ruhájukat, hogy „versenyképesek” legyenek, érzelmes pillantásokat, vagy szemvillanásokat küldtek a párjuk felé, kifejezve a bensőséges viszonyt, vagy a rosszallásukat.

Evolúciós múltunk örökölt késztetéseinek megfelelően próbáljuk megtartani, védeni azt, ami számunkra értéket jelent.


129 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page