top of page

Czigány Edit: Macóka
Egy vasárnap délelőtt, a templomból jövet, nem messze a lakásomtól, autófék csikorgása riasztotta meg a sétát. Odapillantva látom, hogy az autó egy kicsi szürke cica miatt fékezett. Halálra rémülve meredt a járműre.

A kocsi lassan kikerülte, én meg odamentem hozzá, és sűrű feddések közepette megpróbáltam visszatenni valamelyik udvarba, ahonnan előfuthatott.

Hiába, minden kísérlet után elindult utánam. Kinézett magának.

Elképzeltem, hogy a következő autó nem biztos, hogy lefékez.

Ölembe vettem. Magyaráztam neki, hogy milyen veszélyek fenyegetik, de csak nézett az okos szemével, és hozzám simult.

Nem lehetett ellenállni. Haza vittem. Biki akkor már több éve nálam élt, és örült az új játszópajtásnak. Sokat birkóztak, futkároztak együtt.

Macóka kezes, bújós cica volt és maradt. Nem volt gond megfogni, sőt! Minden idegent szívesen fogadott, s amíg a többi elbújt, ha vendég jött, ő volt a „vendégfogadó” macska.

Aggódtam is barátságos alkata miatt, hogy a nyaralóban, falun, ő fog elveszni elsőnek. Abban nem tévedtem, hogy a bátorsága ijesztő távolságokra csalta. Szerencsére a kert nagy volt, így csavaroghatott kedvére. De nem volt neki elég az ezer négyszögölnyi terület, a kutyás szomszédtól és az utcáról is ugrott már be a kerítésen át, hazajőve üvegmosó-kefe farokkal, riadtan.

Természetesen, ő fogott meg egyszer egy galambot. Arra riadtam, hogy nagy surrogás, szárnycsapások, és mire felriadok, Macóka a szájában egy galambbal nyargal a hálószoba felé. Ijedtemben jajkiáltással rohanok felé, mire kiengedte a szájából. Miután megvizsgáltam szerencsétlent, ijedtében elrepült. Reméltem, épségben megúszta, csak rövid időt töltött Macóka szájában.

Máskor meg fácánpárt riasztott fel a kukoricásban. Utána gyalogoltam a gazban, talán nem költő pár volt a sértett, fiókákkal?

Most meg nem tudtam elképzelni, miért hentereg, játszik olyan jókedvűen a fűben? Hát, közelebb menve látom, hogy egy kisegérrel játszik. Sajnos már nem tudtam megmenteni, halálán volt.

Miután megölte, otthagyta, nekem kellett eltakarítani.

Mindnyájan – természetesen – várták a vacsorájukat, csirkemellet, barna rizzsel.33 megtekintés

Comentarios


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page