VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

DeSantis véget vet a COVID-„szükségállapotnak”, 5000 $-t is fizethet, aki védettségi kártyát követelRon DeSantis kormányzó bejelentve a floridai COVID-19 vészhelyzet végét, aláírta az összes még érvényben levő helyi COVID-vészhelyzeti rendelkezést eltörlő kormányzói rendeletet, és aláírta azt a törvényjavaslatot, amely megtiltja a floridai vállalkozásoknak, iskoláknak és kormányzati szerveknek, hogy bárkitől igazolást kérjenek a COVID-19 elleni beoltottságról.


"Úgy vélem, hogy ezt kell tennünk a bizonyítékok alapján" – mondta DeSantis egy St. Petersburg-i étteremben, ahol Chris Sprowls képviselőházi elnök és Wilton Simpson szenátusi elnök társaságában aláírta a törvényt. "Szerintem, akik azt mondják, hogy most is ellenőrizni kell az embereket, ha ezt mondják, akkor ezzel valójában azt mondják, hogy nem hisznek az oltásokban, nem hisznek az adatokban, nem hisznek a tudományban…”. Nincs tovább szükségállapot nálunk.“


Az úgynevezett "oltási útleveleket" szabályozó rendelkezés a 2006-os számú [floridai] szenátusi törvényjavaslatba van begyömöszölve. Ez az állam vészhelyzeti hatáskörének megújítását célozza egy jövőbeli közegészségügyi vészhelyzet esetén. Az új törvény július 1-jén lép hatályba, ám DeSantis hétfőn azt is közölte, hogy aláír egy végrehajtási rendeletet, amely érvényteleníti mindazon sürgősségi helyzetre hivatkozó helyi Covid-rendeletet, mely július 1-je után még érvényben lenne, és most azonnal felfüggeszti az összes mostani, COVID-19-cel kapcsolatos rendeletet.


Az intézkedés megnehezíti a helyi önkormányzatok számára a közveszélyt jelentő helyzetekre való reagálást azzal, hogy a jövőbeni sürgősségi rendeletek időbeli hatályát szűkre kell szabni. Csak hétnapos lépésekben, összesen 42 napra lehet meghosszabbítani őket, és a kormányzónak felhatalmazást ad a sürgősségi rendeletek érvénytelenítésére. Jelenleg az ilyen rendeletek határozatlan időre meghosszabbíthatók.


Az új törvény értelmében a vállalatok, iskolák és kormányok nem követelhetik meg a védőoltások igazolását, és ha mégis megteszik, akkor minden ilyen esetben 5000 dollárig terjedő bírsággal sújthatók. Bevezethetnek azonban egy vizsgálati ügyrendet, ha az "összhangban van a közegészségügy védelmére kiadott hiteles vagy irányadó kormányzati útmutatással".

(…)


DeSantis április 2-án végrehajtási rendeletet adott ki a COVID-19 útlevelek [használatának] megállításáról, szerinte ugyanis ez "hatalmas" adatvédelmi problémákat okoz, és azt eredményezné, hogy az emberek egészségügyi információkat adnának át egy "nagyvállalatnak". A törvény most véglegessé teszi a végrehajtási rendeletet.


Nem sokkal az után, hogy a [floridai] törvényhozók elfogadták az intézkedést, a kormányzó csütörtökön megjelent a Fox News tv-adón Laura Ingraham műsorában, és kijelentette, hogy "alighanem ő az első választott tisztségviselő az országban, és minden bizonnyal az első állami kormányzó, aki azt mondja, hogy nem lesz vakcinaútlevelünk".


(Szilaj Csikó-fordítás)

Forrás:


DeSantis declares COVID ‘state of emergency’ over, overrides local restrictions (DeSantis véget vet a COVID-„szükségállapotnak”, és hatálytalanítja a helyi korlátozásokat)MOGY-embléma_2019.png
Blogos rovatok
Kiemelt cikkek