top of page

Egy másik Amerika: Lloyd Austin szerint a „nem-intervencionisták” Amerika igazi ellenségei
Vukics Ferenc cikksorozata


Eredeti cikk:


A hétvégén Lloyd Austin védelmi miniszter elmagyarázta az amerikai népnek, hogy mi a valódi baj az amerikai külpolitikával. Néhányan meglepőnek találhatják következtetéseit.

Az USA tekintélye a világban ezek szerint nem azért sérült, mert 20 évig harcoltunk egy olyan afgán kormány ellen, amelynek semmi köze sem volt a 9/11-es támadásokhoz. A problémának ugye semmi köze az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló neokon hazugságokhoz, amelyek egy újabb sikertelen "demokratizálási" küldetés során számtalan civil halálát okozták.

Ugye nem azért történt mindez, mert az elmúlt közel két évben Washington több mint 150 milliárd dollárt vett el az amerikai néptől, hogy Ukrajnán keresztül egy proxy háborút vívjon Oroszországgal.

Nem a katonai-ipari komplexum vagy annak hatalmas lobbiereje a hibás, amely kiterjed a Kongresszusra, az agytrösztökre és a médiára.

A kaliforniai Simi Valley-ben tartott Reagan Nemzeti Védelmi Fórumon Austin végre elmagyarázta, hogy mi az igazi veszély az USA globális katonai birodalmára.

Mi vagyunk azok.

Austin miniszter szerint a "felelősségtől való amerikai visszavonulást" szorgalmazó nem-beavatkozók azok, akik destabilizálják a világot, nem pedig a végtelen neokon háborúk.

Austin szerint az USA-nak továbbra is a globális katonai hegemón – a világ rendőre – szerepét kell játszania, mert "a világ csak még veszélyesebbé válik, ha a zsarnokok és terroristák azt hiszik, hogy megúszhatják a nagyarányú agressziót és a tömegmészárlást".

Hogy tetszik ez az észjárás és ez a logika? Austin és az intervencionista elit 30 év külpolitikai kudarcainak tényellenőrzését követően arra a következtetésre jutott, hogy "nos, sokkal rosszabb lett volna, ha a nem intervencionisták irányítanak".

Ez az egyik legnagyobb probléma a neokonokkal. Képtelenek az önreflexióra. Minden alkalommal, amikor az amerikai kormány az ő tanácsaikat követve egy újabb katasztrófába fut bele, mindig valaki más a hibás. Ebben az esetben, mint Austin elmondja, az amerikai külpolitikai balhékért azok a hibásak, akik azt mondják, hogy "ne csináld".

Ezek szerint azok az emberek, akik azt mondják, hogy "ne csináld", felelősek Obama elnök azon döntéséért, amely során az al-Kaidát támogatta, hogy megdöntse Szíria világi vezetőjét, Aszadot? Mi lett volna, ha a "ne tedd meg" emberek irányítanak, amikor a neokonok "emberi jogi" indoklást gyártottak Líbia elpusztítására? Mi lett volna, ha a "ne csináld" emberek lennének a felelősek, amikor Obama neokonjai úgy gondolták, hogy nagyszerű ötlet lenne megdönteni Ukrajna demokratikusan megválasztott kormányát?

Vajon zsarnokok és terroristák kerültek volna hatalomra, ha Washington NEM avatkozik be? Nem. A zsarnokok és terroristák azért kerültek hatalomra, mert Washington beavatkozott ezekbe a válságokba.

Ahogy Austin kifejtette, az USA-val kapcsolatos probléma egy része maga a demokrácia. "A versenytársainknak nem kell folyamatos határozatok alapján működniük" – panaszolta. Micsoda teher számára, hogy az emberek a képviselőiken keresztül a háborús kiadásokért is felelősek.

A kongresszusban a konzervatívok körében egyre erősödik az "Amerika az első" külpolitikai érzület, és ez felbőszíti Austint és a hozzá hasonlókat. Még több milliárdot akar az ukrajnai és izraeli háborúkra, méghozzá most!

És a gazdasági problémáink? Az is a mi hibánk. Azok, akik "megpróbálják felhúzni a felvonóhidat" – mondta Austin –, aláássák azt a biztonságot, amely évtizedekig tartó jóléthez vezetett.

Jóléthez? Megnézte már az államadósságot? Infláció? A dollár pusztulását?

Van itt egy jó oldala a dolognak.

Az a tény, hogy Austin és a neokonok támadnak minket, a be nem avatkozókat, azt jelenti, hogy teret nyerünk. Aggódnak miattunk. Itt a lehetőség, hogy felemeljük a hangunkat!


389 megtekintés
legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page