VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Egyetlen influenzás megbetegedést sem észlelt idén az angol egészségügy...

Egyetlen influenzás megbetegedést sem észlelt idén az angol egészségügy a Coviddal összefüggő korlátozások miatt


A szakértők szerint éppen ezért a koronavírus járvány elmúltával is folytatni kell a kézfertőtlenítés és a maszk viselésének gyakorlatát.


A koronavírus terjedésének megfékezése érdekében hozott intézkedések, valamint a nagyobb számban alkalmazott influenza elleni oltás együttesen járult hozzá a fertőzések számának csökkenéséhez.


Hetente több ezer pálcikás mintavétel alapján vizsgálja az angol egészségügy a különféle légzőszervi megbetegedések előfordulását a lakosság körében, de a január első hete óta vizsgált 685 243 minta közül egy sem mutatott influenza pozitivitást.

Dr Vanessa Saliba, az egészségügyi hatóság influenza osztályának vezetője az Independent c. lapnak elmondta: „Idén az influenza előfordulásának csökkenése valószínűleg megváltozott viselkedésünknek köszönhető – a távolságtartásnak, az arc elfedésének, a gyakori és gondos kézmosásnak, valamint a ritkább külföldi utazásoknak.”


Angliában évente közel 15 millióan kapnak influenza elleni oltást, de a mostani idényben minden eddigit felülmúl a 65 évnél idősebbeknek, a 2-3 éves gyermekeknek, valamint az egészségügyben dolgozóknak beadott oltások száma.


Egyéb elemzések, például a Royal College of General Practitioners’ (RCGP, háziorvosok testülete) adatai szerint 100 000 lakos közül december hónapban mindössze 0,5-1,3 ember betegedett meg influenzában, ami jóval alatta van az ugyanabban az időszakban mért ötéves átlagnak.


Az influenzavírus természetes fertőzési (R-)rátája az adott törzstől függően 1,3-1,5. Ugyanakkor a Covid-19-et okozó Sars-CoV-2 R-értékét 2,5-3,0 körül becsülik.


Ez azt jelenti, hogy az influenza sokkal kevésbé fertőző, mint a koronavírus, és távolról sem terjed olyan könnyen, ami ugyancsak magyarázza az Egyesült Királyságban való alacsony előfordulását.


„Sehol a világon nem volt influenza járvány az idén” – jelentette ki az Independent-nek Christina Pagel, a University College London operatív kutatási professzora.

„Minden télen ádáz harcot vív az egészségügy az influenza ellen. De igazán azt találom érdekesnek, hogy az emberek azt mondják, igen, együtt kell élnünk azzal, hogy minden évben sokan halnak meg az influenza következtében és azt hiszik, ez elkerülhetetlen. Pedig egyáltalán nem."


„Ha akarnánk, szinte nullára csökkenthetnénk az influenza által okozott halálesetek számát. Azt ugyan nem hinném, hogy bárki is örülne a lezárások és egyéb korlátozások miatt bekövetkező károknak, de mégis el kell gondolkoznunk azon, mit tehetnénk.”


Szerinte minden üzletben és közlekedési csomópontban kellene kézfertőtlenítőt tartani a jövőben, és rá kellene venni az embereket, hogy a közösségi közlekedésben és más forgalmas helyeken viseljenek maszkot a téli hónapokban.

„Még valami, ami különösen Nagy-Britanniára jellemző, hogy az emberek betegen is elmennek dolgozni. Ezen változtatnunk kell. Most kiderült, hogy sokan a távolból is el tudják végezni ugyanazt a munkát.”


„Véleményem szerint az a felismerés, hogy az influenza nem valami elkerülhetetlen veszély, mint ahogy azt gondoltuk, az egyik nem várt következménye a Covid-járványnak”, nyilatkozta Pagel professzor.


„A Covid-19 olyan egyenlőtlenségekre világított rá az egészségügyi ellátásban, melyeket az influenza esetében is figyelembe kell venni és együttes erővel elérni, hogy Anglia legszegényebb településiben is emelkedjen a színvonal”, tette hozzá.


„Most láthattuk, hogy a színes bőrű, az ázsiai és a kisebbségi etnikai csoportokhoz tartozó emberek, valamint a társadalom nélkülöző tagjai sokkal inkább ki vannak téve a fertőzésnek, és megbetegedés esetén állapotuk súlyosabb lesz. Ugyanez a helyzet az influenzával is. Minél szegényebb valaki, annál valószínűbb, hogy megbetegszik influenzában.”


Dr Stephen Griffin, a Leeds-i egyetem virológusa szerint egyelőre nem világos, hogy gyakoribbak lesznek-e később az influenzás esetek. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az alacsony előfordulás miatt nehezebb lesz meghatározni a domináns törzset és így az influenza elleni vakcina összetételét is.

Forrás:


https://www.independent.co.uk

MOGY-embléma_2019.png
Blogos rovatok
Kiemelt cikkek