top of page

Etiópia leleplezi a nyugati képmutatást ukrán ügyekben. Nobel-békedíjas felügyelte a pusztítástEredeti cikk:

ETHIOPIA EXPOSES WESTERN HYPOCRISY OVER UKRAINE, by Finian Cunningham, October 19, 2022

Schiller Mária küldeménye
Etiópia próbakő az amerikai és európai krokodilkönnyek és kétszínűség leleplezéséhez az Oroszország elleni ukrajnai machinációik miatt


A két éve tartó etiópiai háború ismét fellángolt az ostromlott északi Tigray régióban, ahol emberek milliói kényszerültek lakóhelyüket elhagyni és éhínségtől szenvednek. Az Egyesült Államok, az Európai Unió és más nyugati kormányok semmit sem tesznek az Afrika szarván zajló háború elhárítása érdekében.


Az etiópiai szenvedés és jogsértések mértéke teljesen háttérbe szorul az Ukrajnában zajló események miatt, ahová az USA és NATO-partnerei dollármilliárdokat zúdítanak pénzügyi támogatásként és katonai fegyverek formájában. A nyugati kormányok és a média közönye Etiópia borzalmai iránt rávilágít az Ukrajnával kapcsolatos állítólagos "aggodalmuk" képmutatására és cinikus politikai motivációira.


Az Ukrajna iránti aggodalom egy cinikus geopolitikai játszma, amelynek köze van az Oroszországgal való szembeszegüléshez és annak leigázásához. Ezt onnan tudjuk, hogy az Etiópiában szenvedő emberek milliói alig kapnak figyelmet, nemhogy a tettesek elítélését a nyugati kormányok és a média részéről.


Az Etiópiával kapcsolatos nyugati érdektelenség valójában nem pusztán az apatikus közömbösségnek köszönhető. Nem úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok és kötelességtudó európai szövetségesei osztoznának a felelősségben az Afrika második legnépesebb országában bekövetkezett humanitárius katasztrófáért.


A Világbank dollármilliókat folyósított Abiy Ahmed etiópiai kormányának annak ellenére, hogy hadserege folyamatosan támadást indít Tigray régió ellen, és annak ellenére, hogy politikája a mintegy hatmilliós lakosságot teljes egészében ostrom alá veszi, megakadályozva a humanitárius segítségnyújtás minden formáját. A Nyugat pénzügyi támogatása az Abiy-kormányt segíti Addisz-Abebában.


Washington és az Európai Unió keveset, vagy egyáltalán nem tiltakozik a népirtó agresszió ellen, amelyet Etiópia központi kormánya folytat Tigray ellen.


Ráadásul Abiy Ahmed miniszterelnöknek Eritrea diktátora, Isaias Afwerki is segítséget nyújt a Tigray régió megtámadásához. A háború az elmúlt hetekben fellángolt, az etióp nemzeti védelmi erők az eritreai hadsereggel szövetkezve légi és szárazföldi támadásokat indítottak városok és falvak ellen.


Ez a háború korai szakaszának megismétlődése, amely 2020 novemberében tört ki, amikor az eritreai erők Abiy hadseregéhez csatlakozva szörnyű háborús bűncselekményeket követtek el Tigray-szerte. Abiy és Afwerki határozottan tagadta a jogsértéseket, csakhogy később bűnrészesnek találták őket.


Az Egyesült Államok és Európa a határok és a szuverenitás szentségéről beszél Oroszország ukrajnai inváziója kapcsán. (Arról persze nem szólnak, hogy Oroszország akcióit az váltotta ki, hogy a NATO 2014 óta fegyverkezik egy oroszellenes rendszerrel Kijevben.) Mégis, a nyugati kormányoknak semmi mondanivalójuk nincs, amikor Eritreáról van szó, amely összejátszik Etiópiával Tigray megsértése és az ottani civilek lemészárlása érdekében.


Tigray népét, amely már éhezik a két éve tartó ostromtól, az etióp központi kormányerők eritreai bűntársaikkal együtt mészárolják le otthonaikban. Lefejezéseket és nemi erőszakot követnek el. Az északi Shire városát ezen a héten foglalták el, miután napokig tartó légicsapások érték a nyomortanyákat, amelyekben több gyermek meghalt. Kimondhatatlan bűnöket követnek el, és a nyugati kormányok és a média mégis szemet huny a borzalmak felett.

Ez azért van, mert Washingtonnak megfelel, ha Etiópia bukott állammá válik.

Abiy Ahmed 2018-ban került hatalomra, és a nyugati média azonnal "demokratikus reformerként" ünnepelte. 2019-ben Nobel-békedíjat kapott azért, mert állítólag véget vetett az Etiópia és Eritrea közötti történelmi ellenségeskedésnek. Ez egy gondosan megkoreografált PR-művelet volt. Abiy hatalomra kerülését a nyugati kormányok művelték. Az egykori katonai hírszerzőtisztet, akit évekig az Egyesült Államokba helyeztek ki, a CIA készítette elő. Küldetése az volt, hogy belülről rombolja le Etiópia politikai és gazdasági függetlenségét.

A Nobel-díj elnyerése után néhány hónappal a "reformer" háborút indított Tigray régió ellen, éppen azért, mert az továbbra is politikai ellenállóként tiltakozott Abiy hatalomátvétele ellen. A 2020 novemberében kezdődött lövöldözés előtt az északi régiót hónapokig tartó ostromnak vetették alá, amelynek során megszűnt az áramszolgáltatás, a távközlés és más szolgáltatások.


Jelen szerző a háború kiépülése alatt Tigrayban élt, és tanúsíthatja a háttérben zajló eseményeket.

Abiy azt állította, és a nyugati média határozatlanul számolt be arról, hogy a Tigray-lázadók kezdték a háborút a kormányerők megtámadásával. A valóság az, hogy a háború Abiy provokációinak kiszámított eredménye volt, hogy igazolja a népirtó agressziót.


Néhány nyugati kommentátor azt a hamis állítást tette, hogy a Biden-kormányzat a Tigray-t proxy-ként használta fel az addisz-abebai központi kormány aláásására. Ez az érvelés látta, hogy egyes nyugatiak groteszk módon támogatják az Abiy-rezsimet az amerikai imperialista beavatkozással szembeni afrikai függetlenséggel való szolidaritás torz fogalmára alapozva.


Az ilyen karosszékbeli nézőpont visszaveti a dolgokat a frontra. A Biden-kormányzat és európai szövetségesei semmit sem tettek a tigráji nép megsegítéséért.


Tavaly, amikor a tigráji lázadóknak sikerült súlyos vereségeket mérniük Abiy erőire és eritreai cinkosaikra, akkor Washington volt az, amelyik a tigráji harcosokat béketárgyalásokra szólította fel.

A Biden-kormányzat így avatkozott be, hogy megmentse az Abiy-rezsimet a majdnem összeomlástól. Mint kiderült, a javasolt béketárgyalások nem hoztak enyhülést a Tigrayak számára, nem szüntették meg az ostromot, csak lehetővé tették a központi kormány és eritreai szövetségesei számára, hogy átcsoportosuljanak és megduplázzák az agressziót, ahogyan azt jelenleg is teszik.


Az amerikaiak olyan patthelyzetet idéztek elő, amely meghosszabbítja a nyomort Tigrayban. Miért? Mert végső soron a háború súlyosan meggyengítette Etiópiát, és bukott állammá tette.

Mielőtt Abiy 2018-ban hatalomra került, az országnak volt a legerősebb gazdasága Afrikában, és nagyrészt Kínával volt partner a stratégiai fejlesztésekben. Etiópiára úgy tekintettek, mint Kína kapujára, ahol Kína egész Afrikára vonatkozó ambiciózus beruházási és kereskedelmi terveit kibontakoztathatja.


Alig négy év alatt azonban Etiópiát polgárháború és éhínség térdre kényszerítette. A Nobel-díjas Abiy Ahmed felügyelte ezt a katasztrofális pusztulást.


Az Egyesült Államok pedig mindvégig fedezte a bűneit, mert Washington Etiópia tönkretételét akarta. A gerinctelen európai kormányok mindenbe belementek, amit az amerikaiak elrendeltek.

Etiópia próbakő az amerikai és európai krokodilkönnyek és kétszínűség leleplezéséhez az Oroszország elleni ukrajnai machinációik miatt.


A történelem erős visszhangja van itt. Az 1930-as években Mussolini inváziójával Etiópia (vagy Abesszínia, ahogy akkor ismerték) rávilágított a nyugati hatalmak növekvő fasiszta politikájára és a Népszövetség, az Egyesült Nemzetek Szövetségének, az ENSZ elődjének csődbe ment cinizmusára. Kilenc évtizeddel később is hasonló tanulságok vonhatók le.


 

(Fordítás: a www.DeepL.com/Translator /free version/ segítségével)


626 megtekintés

ความคิดเห็น


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page