top of page

Eton ezer diákja harcol egy konzervatív tanár kirúgása ellen

King's College of Our Lady of Eton beside Windsor a teljes neve annak az egyszerűen csak Eton College néven ismert, világhírű magániskolának, amelyet 1440-ben VI. Henrik alapított. Az iskola létrehozásának az volt az eredeti célja, hogy a király hozzájáruljon hetven nehéz sorsú gyerek ingyenes tanulásához. Ezek a diákok a végzést követően a cambridge-i King's College-ban folytathatták a tanulmányaikat, amelyet 1441-ben szintén a király alapított.


Eton egyike a kilenc eredeti angol magán-középiskolának. A tandíj évente 42 500 font. A régi hagyományokat követve hetven tanuló érdemjegyei alapján ösztöndíjasként tanul. Ők a Királyi Ösztöndíjasok, akik bent laknak az iskolában és a tandíjnak csak a 75%-át kell fizetniük.


Rengeteg híres tanítványuk volt, többek között 20 brit miniszterelnök. Hosszú idők óta Etont egyfajta felkészülési terepnek tartják a kormányzati pozícióra. A diákok nagyon magas aránya tanul tovább Oxfordban, Cambridge-ben, valamint a világ számos más nívós egyetemén. Eton évszázadok óta arra a legbüszkébb, hogy diákjait a független és kritikus gondolkodásra tanítja.


Az Eton College-ben megközelítően 1300 diák tanul, 15%-uk külföldi. Több mint ezer diák írta alá azt a petíciót, amely egy, az igazgatóság által menesztett tanár visszahelyezését követeli. Az iskolát, amelynek diákja volt William és Harry herceg, Boris Johnson miniszterelnök és George Orwell író is, a jelenlegi tanulók azzal vádolják, hogy „szívtelen és könyörtelen” volt Mr. Will Knowland angoltanár ügyének kezelésében, és „az érzelmi biztonság előtérbe helyezését tekintette elsődlegesnek az intellektuális kihívás helyett”.


A kirúgott tanár ötgyerekes apa, aki a következőket írta az elbocsátásával kapcsolatban: „Felmentettek a munkaviszonyomból. A feleségemmel és gyermekeinkkel együtt hajléktalanná válunk.” A diákok adománygyűjtésbe kezdtek egykori tanáruk megsegítésére. Eddig 360 támogató közel 15 000 font adományt gyűjtött össze.


Az ügy azt követően robbant ki, hogy személyes YouTube-csatornáján a tanár közzétett egy előadást, amelyet egy hiba következtében nemcsak a diákok láthattak.


Az angoltanár, aki kilenc évig tanított az Etonban, a videóban egy vitát kezdeményezett a diákokkal azzal kapcsolatosan, hogy a tudomány és a történelem elegendő bizonyítékot szolgáltatott-e arra, hogy a férfias erények, például az erő és a bátorság előnyösek lehetnek a nők, a családok és a társadalom számára.


A múlt héten az Eton-közösséghez intézett részletes levélben Knowland úr elmondta: „Az igazgató úgy érezte, hogy az előadásom során felvetett néhány gondolat – például az a nézet, hogy a férfiak és a nők pszichológiailag különböznek egymástól, és hogy ezek a különbségek nem szociálisan felépítettek – túl veszélyesek voltak a fiúk számára. Elmagyaráztam az iskola vezetőjének, hogy az előadásomban nem támogattam az összes ötletet, de azt szerettem volna, ha a fiúk a jelenlegi radikális feminista ortodoxiától eltérő nézőpontokkal is megismerkednek."

Az iskola vezetője (egykori tori kabinetminiszter) szerint nincs szó a szólásszabadság korlátozásáról. Simon Henderson azt mondta: „Eton, csakúgy, mint a múltban, egy olyan iskola, amely büszke arra, hogy ösztönözze a nyitott gondolkodású, független és kritikus gondolkodást. A fiúkat arra ösztönzik, hogy gondolkozzanak és vitassák meg a kihívást jelentő témákat. Eton soha nem fog lemondani a vita módszeréről és a szólásszabadságról. Ennek ellenére mindenkinek el kell fogadnia, az érintett tanárnak is, hogy ez a szabadság nem lehet abszolút."

Az igazgató lépése nemcsak a diákokat döbbentette meg, hanem a kollégákat is. Simon Henderson, becenevén „Trendy Hendy”, állítólag elvesztette a tanári kar bizalmát azáltal, hogy „agresszívan” a progresszív irányzatok melletti kommunikációt folytatott. Egy másik forrás a lapnak elmondta, hogy Henderson úr szándékában áll megváltoztatni az iskoláról kialakított korábbi képet, és nem szeretné, hogy a közvélemény számára „a társadalmi és férfi elitizmus régimódi oszlopának” a benyomását keltse. Az iskola vezetése arra kérte a tanárt, hogy távolítsa el az adott videót, amire ő a hatodik felszólításra sem volt hajlandó.

Az érintett pedagógus a videó YouTube-ról való eltávolításának megtagadását kifejtve azt mondta: „Mivel szenvedélyesen hiszek a szólásszabadságban, azt mondtam, hogy csak akkor veszem le, ha egyértelmű okom van rá, és így végül elbocsátottak."


Egy tanártársa szerint Etonnak nem maradt más választása, ezért bocsátották el Knowland urat súlyos hivatali kötelességszegés miatt – ez a döntés most fellebbezés alatt áll.


***

Úgy tűnik, hogy az angol konzervatív elitiskolák vezetése – a hagyományos elveket valló tanári kar és a diákok véleménye ellenére – beelőzi az amerikai progresszív erőket, amelyek saját elitiskoláikat úgy szeretnék átalakítani, hogy csak LMBTQ-barát tananyagokat engedélyeznének, és a szigorú felvételik helyett lottórendszerrel segítenék be a feketéket és latinókat az ázsiai származású diákokkal teli amerikai elitgimnáziumokba.Irodalom:
68 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page