top of page

„Ez egy olyan sport, amelynek a mögöttes tartalma, a magyar kultúra” – videóval
Eredeti cikk: sportal.blikk.huA baranta idehaza egyre nagyobb népszerűségnek örvend. De miről is beszélünk, ha a baranta szóba kerül? Erre kerestük a választ Litkei Mátéval, az Országos Baranta Szövetség társadalmi elnökével. Interjú.


Ha barantáról beszélünk, akkor igazából miről is van szó? Egy sportágról vagy egy harcművészetről? Hogyan lehet ezt egy laikus számára elmagyarázni?

A Baranta egyszerre jelent egy harcművészetet, és azon belül egy stílust és egy sportágat is, amely a magyar kultúrának szerves eleme. Ez mind együtt a baranta. Harcművészet abból a szempontból, hogy olyan mozgásokat tanítunk az ide érkezőknek, amelyek fegyveres és pusztakezes önvédelemre is tanítanak. Ezen felül van egy alapvető kulturális háttere. Ez azt jelenti, hogyha például, valaki elmegy kung-fut gyakorolni, akkor ezzel egyidejűleg elsajátítja a kínai kultúra bizonyos elemeit. Egyrészt azért, mert így tudja teljes egészében értelmezni azt a mozgáskultúrát, amit elsajátít, másrészt, mert vannak mélyebb filozófiai tartalmai is. A Barantánál ez ugyanígy van. Itt a mögöttes tartalom, a magyar kultúra. A barantázónak a magyar néptáncot, a magyar népdalokat és mondákat, illetve a hozzá kapcsolódó kulturális elemeket is kell ismernie.

(...)

 


341 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page