top of page

Ha az USA tényleg az lenne, aminek mutatja magát (Caitlin Johnstone jegyzete)
Eredeti cikk:

If The US Really Was What It Pretends To Be, By Caitlin Johnstone, 2023. JÚL. 25.

Schiller Mária küldeménye

Elég vad belegondolni, hogy a világ hány problémája nem létezne, ha az USA valóban az lenne, aminek hirdeti magát.


Ukrajna most nem állna háborúban, mert az amerikai birodalom nem provokálta volna ki ezt a háborút, hiszen az USA valóban a béke és a nemzetközi rend fenntartója lenne.


A világ nem nézne a nukleáris armageddon hordójába, mert az USA valóban egy normális ország lenne, amely tiszteletben tartja más nemzetek szuverenitását, ahelyett, hogy egy világméretű, be nem jelentett birodalom központja lenne, amely folyamatosan növeli az agressziót a nukleáris fegyverekkel rendelkező államok ellen, amelyek nem hajlandók beleegyezni a bolygó uralmába.


Kína nem készülne háborúra, mert az amerikai hadsereget valóban az Egyesült Államok védelmére használnák, ahelyett, hogy gyorsan bekerítenék az amerikai birodalom legfőbb geopolitikai riválisát hatalmas mennyiségű haditechnikával.


A Közel-Kelet nem töltené a 21. századot azzal, hogy a nyugati agresszió darabokra tépi, mert az USA valóban törődne az ott élő emberek életével, és nem csak úgy tenne, mintha törődne, hogy a rendszerváltó intervencionizmust támogassa.


Jemenben nem halmozódtak volna fel emberi holttestek hegyei az erőszak, az éhínség és a betegségek miatt, mert az USA valóban szembeszállna az olyan zsarnoki diktatúrákkal, mint Szaúd-Arábia, ahelyett, hogy lelkesen elősegítené háborús bűneiket.


A nyugati világ információs ökoszisztémáját nem fojtogatná a birodalmi propaganda, az internetes cenzúra és a Szilícium-völgy algoritmusainak manipulálása, mert az USA valóban értékelné a szólás- és gondolatszabadságot ahelyett, hogy folyamatosan tömeges pszichológiai műveleteket folytatna, amelyek célja az emberek gondolkodásának, beszédének, munkájának, viselkedésének és szavazásának uralása.


Julian Assange nem sínylődne börtönben, mert az USA valóban támogatná a sajtószabadságot, ahelyett, hogy azon dolgozna, hogy jogi precedenst teremtsen, amely normalizálja az újságírók üldözését a kényelmetlen tények közlése miatt.


Az Egyesült Államok lakói nem vergődnének a szegénységben és a tönkrement infrastruktúrában, mert valóban olyan demokráciában élnének, amely lehetővé teszi számukra, hogy befolyásolják a kormányzati politikát, ahelyett, hogy egy olyan oligarchiában élnének, amely a gazdagok és hatalmasok javát szolgálja a normális emberek kárára.


Az USA nem lenne zsarnoki rendőrállam a bolygó legnagyobb bebörtönzési arányával, mert az USA kormánya valóban törődne a polgári jogokkal és a szabadsággal, ahelyett, hogy csak a börtönrabszolgaságon és magánbörtönökön keresztül a kapitalista gépezetben nem jó fogaskerekekké váló polgároktól learatható haszonnal törődne.


A fejlődő országok sokkal jobban virágoznának, mert az USA valóban támogatná nemzeti szuverenitásukat és függetlenségüket ahelyett, hogy bármit megtenne, ami szükséges ahhoz, hogy megkönnyítse a vagyonuk imperialista kitermelését.


Az emberi civilizáció sokkal igazságosabb és méltányosabb lenne, mint jelenleg, mert az USA valóban értékelné minden nemzet jogát a saját útjának kijelölésére, és ezért nem töltött volna generációkat azzal, hogy agresszívan eltiporjon minden olyan kísérletet, amely a szocializmus felé való elmozdulásra irányul a világon mindenütt.


A bolygót nem körözné több száz külföldi amerikai katonai támaszpont, és nem terrorizálnák folyamatosan az amerikai agressziós háborúk, proxy konfliktusok, CIA puccsok és éhségszankciók, mert nem létezne az összes amerikai kormányzati titkolózás, amely lehetővé teszi ezeket a visszaéléseket, mivel az USA valóban az igazságot és az átláthatóságot értékelné a hatalom és az uralkodás helyett.


A világ sokkal egészségesebb és harmonikusabb hely lenne, ha az USA valóban az a békeszerető, zsarnokságellenes demokrácia lenne, amilyennek ő és minden propagandarendszere beállítja.

De mivel az USA kormánya valójában a legzsarnokibb rezsim a földön, és semmit sem értékel azon kívül, hogy képes uralni az emberi faj minél több tagját, sokkal nagyobb veszélyben és visszaélésekkel teli világban élünk, mint amilyenben egyébként élnénk.

Azért írok olyan sokat az amerikai birodalomról, mert éppen ezt teszi az ember, ha nyitott elmével nekilát, hogy leírja világunk problémáit; visszavezeti ezeket a problémákat a gyökerekig, és sok közülük e furcsa és mélységesen visszaélő hatalmi struktúra körül forog,

amely azért tudja elkerülni a sok kritikát és vizsgálatot, mert a valaha kitalált legkifinomultabb puha hatalmi elbeszélő kontrollrendszerrel rendelkezik.

Az USA birodalma attól függ, hogy a világot álmában tartja-e visszaéléseivel szemben. A világ sorsa pedig azon múlik, hogy mindenki felébred-e erre.254 megtekintés

Hozzászólások


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page