top of page

HIV, Covid-19 és majomhimlő egyszerre – óvszer nélkül közösült más férfiakkal

A cikk eredetije:

Brian van der Brug / Los Angeles Times via Getty Images

Cser Ferenc küldeménye


A Journal of Infection szerint ez az első ismert eset, amikor a három vírusos betegség egyidejűleg fordult elő egy egyénnél


Egy olasz férfinál egyszerre diagnosztizáltak HIV-et, Covid-19-et és majomhimlőt – ez az első ismert eset, amikor ez a három vírusos betegség egyidejűleg fordult elő – jelentette a Journal of Infection.

Az orvosi szaklap múlt pénteken megjelent cikke szerint a 36 éves férfi idén júniusban öt napot töltött Spanyolországban, és kilenc nappal később torokfájás, fáradtság és fejfájás kíséretében lázas lett. Az ezt követő teszt pozitív eredményt mutatott a Covid-19-re. Ráadásul nem sokkal később kiütések jelentek meg a beteg bal karján, majd a következő napokban apró, fájdalmas hólyagok terjedtek el a férfi testén.

A férfi orvosi segítséget kért, és kórházba került egy fertőző osztályra. A beteg elmondta az orvosoknak, hogy spanyolországi tartózkodása alatt „óvszer nélkül közösült férfiakkal”.

Figyelembe véve a majomhimlőre utaló tünetek megjelenését, a hólyagokban lévő folyadékból mintát küldtek a vírus kimutatására, amely szintén pozitív lett.

Ezt követő vizsgálatokkal ellenőrizték, hogy az illető nem fertőzött-e vírusos hepatitisszel, herpes simplexszel, gonorrheával, chlamydiával és lymphogranuloma venereummal. E nemi úton terjedő betegségek egyikét sem azonosították. A HIV-1 teszt azonban pozitív lett.

A veszélyes betegségek kombinációja ellenére az olasz orvosok által alkalmazott kezelés hatására a beteg viszonylag gyorsan felépült, a majomhimlő látható jelei tíz napon belül szinte teljesen eltűntek. Az orvosok megjegyezték, hogy a bizonyítékok szűkössége miatt egyelőre nehéz megmondani, hogy a vírusok ilyen kombinációja feltétlenül súlyosbítja-e a beteg állapotát.

A cikk rámutat, hogy a majomhimlő gyors terjedése és a Covid-19 világjárvány folytatódása miatt az orvosoknak világszerte tisztában kell lenniük azzal, hogy e két betegség tünetei átfedhetik egymást és együttesen jelentkezhetnek. A szerzők azt is hangsúlyozták, hogy az egészségügyi szakembereknek figyelembe kell venniük a beteg szexuális szokásait és utazási előzményeit. Ha valakinél pozitív a majomhimlőre vonatkozó teszt, akkor más, szexuális úton terjedő fertőzésekre vonatkozó teljes körű szűrés ajánlott – zárul a cikk.


(Fordítás: a www.DeepL.com/Translator /free version/ segítségével)


330 megtekintés

Comments


legte Tanka.jpg

VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

dombi 2023.jpg
vukics boritora.jpg
acta 202305.png
gyimothy.png
dio.jpg
KIEMELT CIKKEK
MOGY2023.jpg
bottom of page