VARGA DOMOKOS GYÖRGY művei itt és a wikin

Így zabálta fel a laposság az életünket

Alig néhány év alatt, a kényelem és a konformizmus csábításával az új technológiák és ideológiák ellaposították az életünket, miközben akarattal rendelkező egyénekből irányítható tömegek részévé váltunk. Alana Newhouse, a Tablet magazin főszerkesztője szerint „egyik intézmény esett el a másik után, aztán egész szektorok, például az újságírás, vetették magukat fintorgó elitek szűk bandáinak uralma alá, akik maguknak vindikálják azt a jogot, hogy megítéljék és irányítsák vélt alattvalóik életét”. Szemlénk!

Alana Newhouse (1976) a Tablet c. amerikai online magazin alapító-főszerkesztője. 2002-ben a Columbia Egyetemen szerzett újságíróként mesterdiplomát, majd a politikai stratégia világában helyezkedett el, később a The Forward zsidó közéleti újság vallásügyi riportere, kulturális újságírója, aztán a Nextbook, majd a Tablet főszerkesztője. Írásai jelentek már meg a The New York Times, a Washington Post, a Boston Globe és a Slate hasábjain is.

***

„A másfél napig tartó vajúdás alatt úgy hittem, valami nagyon nincs jól. Így éreztem akkor is, amikor először tartottam a kezemben, ahogy kényszeresen meggörnyedt a kezeim között” – meséli szülésének történetét írásának kezdetén Alana Newhouse. „A férjemnek és nekem három évre volt szükségünk, hogy rájöjjünk, valóban igazam volt aznap a szülőszobában. Fiunk sérült. És évekbe fog telni, mire meggyógyul” – fogalmaz.

Newhouse értetlenül állt azelőtt, hogy férje és ő orvos szüleikkel, riporteri és kutatói tapasztalatukkal, egészségbiztosításukkal, az ország legjobb egészségügyi ellátásához való hozzáférésükkel együtt is csak évek múltán tudtak minderre rájönni –